Ziare.com

Observatorul Astronomic din Bucuresti se redeschide dupa doi ani

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 13:53

   

Observatorul Astronomic din Bucuresti se redeschide dupa doi ani
Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti se redeschide sambata, dupa doi ani de lucrari de reabilitare si reconsolidare.

Pentru deschidere a fost pregatita expozitia "Semne si simboluri - Viziuni apophenice in domeniul fractalic", care va putea fi vizitata in perioada 26 noiembrie 2016 - 28 mai 2017.

Expozitia va putea fi vazuta de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 - 18:00 (ultimul vizitator 17:30), si accesul va fi gratuit, anunta Muzeul Municipiului Bucuresti.

Redeschiderea acestei cladiri de patrimoniu reprezinta unul dintre proiectele legate de pozitionarea culturala si turistica a orasului finalizate de catre Primaria Municipiului Bucuresti in ultimii ani.

Vernisajul expozitiei are loc in ziua de sambata, la ora 13:00 la sediul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 21.

"Vom avea o zona pentru copii si adulti, cu tematici variate, la parter va fi montata biblioteca Muzeului Municipiului Bucuresti, sa fie accesibila si sa aiba un spatiu mai adecvat pentru lectura, iar la urmatorul etaj va fi expozitia dedicata astrologiei.

Undeva va fi montat si un planetariu, in premiera pentru Bucuresti, o proiectie pe asteptarile vizitatorilor, iar in mansarda va fi un spatiu dedicat conferintelor care acum se desfasoara la Palatul Sutu, si, bineinteles, un spatiu dedicat observatiilor astronomice, care vor fi diurne, pentru ca au fost achizitionate si telescoape diurne, ca sa putem privi catre soare. Din vara, observatiile astronomice care se desfasoara in Parcul Filipescu-Cesianu se vor muta aici, in mansarda", anunta in aprilie Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti.

Adrian Majuru a mai spus atunci ca, in curtea Observatorului, vor fi un infochiosc turistic, un magazin de suvenire si o librarie de carte muzeala.

Reabilitarea Observatorului a costat aproximativ 11.100.000 de lei, potrivit Primariei Municipiului Bucuresti.

Povestea cladirii amiralului Vasile Urseanu

Cladirea amiralului Vasile Urseanu a fost ridicata in primul deceniu al secolului trecut, construita sa arate ca o corabie ancorata chiar in centrul orasului Bucuresti.

Cladirea ce gazduieste Observatorul Astronomic al municipiului a fost inaugurata in toamna anului 1910 (atestarea documentara este mentionata in paginile revistei "Orion", prima revista romana de astronomie, care, in numarul aferent trimestrului IV/1910, anunta inaugurarea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

"Mi-am construit casa in forma de iaht, avand o cupola de observator, ca in acelasi timp cand fac observatii cu luneta, sa am senzatia ca plutesc si pe mare", spunea amiralul Vasile Urseanu.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" este o subunitate a Muzeului Municipiului Bucuresti.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1624 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

As fi folosit termenul fractal, nu fractalic. Desigur, poate ca ma

insel, dar eu stiu ca se numesc fractale "caramizile" fundamentale. Nu fractalice ! Nu cred ca Mandelbrot ma va contrazice.

"Ce terme « fractale » est un néologisme créé par le mathématicien Benoit Mandelbrot en 1974 à partir de la racine latine fractus, qui signifie brisé, irrégulier. Plus généralement, une fractale désigne des objets dont la structure est invariante par changement d'échelle."

Source: http://www.futura-sciences.com/sciences/definitions/mathematiques-fractale-7969/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor