Eroina discretă de la Nucșoara. Cum s-a ascuns aproape un deceniu de securitate și i-a ajutat pe partizanii din Făgăraș

Autor: N.G.
Luni, 04 Octombrie 2021, ora 02:00
6686 citiri
Eroina discretă de la Nucșoara. Cum s-a ascuns aproape un deceniu de securitate și i-a ajutat pe partizanii din Făgăraș
Marina Chirca, eroina de la Nușcoara

Marina Chirca a fost una dintre eroinele discrete ale României. Între 1949 şi 1958, a sprijinit grupul armat al partizanilor anticomunişti din Munţii Făgăraş conduşi de Toma Arnăuţoiu, plătind apoi cu libertatea şi cu avuţia sa această opoziţie.

Cu Armata, Securitatea, Miliţia şi turnătorii pe urme, a reuşit, timp de aproape un deceniu, să înşele vigilenţa acestei forţe opresive copleşitoare, asigurând infrastructura rezistenţei pentru luptătorii din munţi. Hrană, haine, obiecte, muniţie, armament, informaţii preţioase şi câte altele a strecurat Marina Chirca, împreună cu alţi locuitori din Nucșoara - Argeș, pe sub nasul securiştilor şi al trădătorilor din rândurile propriilor săteni, riscându-şi în fiecare clipă viaţa, familia, averea.

Toma Arnăuţoiu, liderul partizanilor din Făgăraş, spunea despre ea că a fost „cea mai devotată” grupului de luptători. Fiind extrem de prudentă, a reușit, cu inteligență și abilitate, să scape de arestare, deși în ultimii ani ai existenței grupului de partizani a fost printre puținele persoane care mai aveau legături și mai puteau să îi ajute pe aceștia cu alimente și îmbrăcăminte.

Știa totul despre partizani

A fost de asemenea, printre puţinii susţinători care ştiau fiecare eveniment din viaţa membrilor grupului, discreţia, generozitatea şi integritatea morală făcând din Marina Chirca un adevărat stâlp al rezistenţei anticomuniste de la Nucşoara.

Securitatea a realizat cât de important este rolul ei în sprijinirea celor din grup, când, montând microfoane în casa familiei Arnăuțoiu în 1956, a putut să asculte discuțiile dintre părinții fraților Arnăuțoiu și ea. Securitatea a pus la cale un plan abject prin care a introdus în viața sorei mai tinere a Marinei, Anei Simion, un agent al său, adus în zonă ca „angajat” la magazinul sătesc din Slatina.

Dându-şi seama că Securitatea a reuşit să aibă informaţii precise asupra activităţii sale, în martie 1958, Marina Chirca și cu sora ei, Ana Simion, au fugit şi s-au ascuns în casa rudarului Ion Florea, până în 1963, când au fost arestate. A fost condamnată în decembrie 1963, de Tribunalul Militar Bucureşti, la 15 ani muncă silnică şi confiscarea averii. Şi-a revăzut soţul, arestat în 1949, şi pe cei doi fii, Ion şi Gheorghe, şi ei arestaţi în 1958, la 27 iulie 1964, când a fost eliberată, prin decret de grațiere.

Marina Chirca s-a stins din viață la 13 septembrie 2013, la 98 de ani, în satul natal Nucşoara.

Document din arhiva Securității privind ”acțiunea de depistare şi prindere a bandei Arnăuţoiu din regiunea Piteşti”:

În perioada anului 1954, agentul „Stan Marin” (n.n. - agenţilor Securităţii nu li se indică numele real) a furnizat organelor noastre unele materiale din care rezultă că Chirca Marinica, veche legătură a bandei, face dese deplasări suspecte spre comuna Domneşti, că deşi ea a fost arestată, a reuşit să scape pentru că la anchetă nu a declarat nimic despre legătura cu banda, cu toate că era una din primele legături încă de la constituirea bandei, în anul 1949.

Tot agentul „Stan Marin” sesiza că Chircă Marinica se întîlneşte des cu preotul Andreescu Nicolae şi că este posibil ca aceştia să nu fie străini de existenţa bandei. (...). Pe baza acestor materiale furnizate de agent, care prezentau importanţă deosebită, organele noastre au deschis dosar de verificare asupra numitei Marinica Chirca.

Măsurile de verificare luate au fost însă lipsite de operativitate. Ca urmare, nu s-au obţinut nici un fel de date cu privire la poziţia celor suspecţi. Ulterior, dosarul a fost închis şi clasat la Secţia „C” fără temei. (...). În timpul unei astfel de deplasări cele două femei (Marina Chirca și sora ei Ana Simion – n.n.) au fost surprinse prin postul T.O. la locuinţa părinţilor bandiţilor Arnăuţoiu (T.O.- microfoane prin care Securitatea asculta dicuțiile celor urmăriți – n.n.).

Astfel în timp ce Ana Simion se afla într-o cameră cu Iancu Arnăuţoiu, numita Marinica Chircă îi povestea în bucătărie soţiei acestuia, că „băieţii sînt bine sănătoşi, au de toate şi că în anul trecut bordeiul în care au stat s-a prăbuşit din cauza ploilor, dar că acum au altul mai bun şi că în scurt timp urmează să-l repare şi pe cel stricat. (...). Din aceste discuţii rezulta clar că femeile respective aveau legături cu bandiţii şi că erau persoanele prin intermediul cărora atît părinţii cît şi unele legături ale bandiţilor le transmitea acestora diferite informaţii şi alimente”.

Declarație Toma Arnăuțoiu

„(...). Pe data de 15 mai 1951, ne-am întîlnit în cursul zilei cu numita Marina Chirca. În seara aceleiaşi zile ne-am dat o nouă întîlnire cu Marina Chirca, întîlnire care să aibe loc în grădina casei sorei sale anume Simion Ana, unde să ne aducă alimente şi ţigări. (...). A venit cu o întîrziere de 2 ore, însoţită de fiul său Gheorghe.

Ne-a spus că organele de miliţie sau sesizat de faptul că fiul său, cunoscut ca nefumător, a cumpărat de la cooperativă multe ţigări – 400 bucăţi şi au fost cercetaţi la postul de miliţie din comuna Nucşoara, după care au fost lăsaţi liberi, deoarece pînă la Nucşoara ivindu-se un prilej de neatenţie din partea miliţienilor care-i însoţea, ea – Marina Chirca – la învăţat pe fiul său ca la postul de miliţie să declare că el a furat de acasă 500 lei şi şi-a cumpărat ţigări pentru că obişnuie să mai fumeze cînd este plecat de acasă la lucru.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Securitate, #arnautoiu, #eorina, #partizani, #Comunisti , #stiri cultura