Povestile lui 1 Decembrie: Fotograful Unirii si chipurile Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia (Galerie foto)

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 10:07
7245 citiri
Povestile lui 1 Decembrie: Fotograful Unirii si chipurile Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia (Galerie foto)
Foto: Monoskop.org

In dimineata zilei de 1 decembrie 1918, printre cei peste 100.000 de romani prezenti la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia isi face loc si tanarul Samoila Marza. Proaspat intors de pe fronturile Primului Razboi Mondial, el nu scapa ocazia de a suprinde cateva imagini ale acestui moment memorabil. Nu avea de unde sa stie ca ele vor fi si singurele.

Samoila Marza s-a nascut in satul Galtiu, la numai 11 kilometri de viitoarea capitala a unirii, Alba Iulia. Dupa ce termina scoala generala si liceul, devine ucenicul unui fotograf sibian, numai ca la inceperea Primului Razboi Mondial el este recrutat si incadrat armatelor austro-ungare care aparau Galitia.

Odata cu intrarea Romaniei in conflict, doi ani mai tarziu, petrece restul razboiului in serviciul topografic si fotografic pe teatrul de operatii italian. Cand luptele sunt incetate, Consiliul National Roman Central depune eforturi ca miile de ostasi romani care au participat la razboi sa fie adusi acasa in siguranta.

Pe 6 noiembrie, Samoila Marza ajunge la o cazarma din Viena, unde el, impreuna cu ceilalti ostasi raman incartiruiti timp de mai multe zile. Pentru ca autoritatile maghiare se opun inapoierii lor prin Budapesta, sunt nevoiti sa mearga pe ruta ocolitoare Zagreb-Belgrad.

Insa, inainte de a pleca, Samoila Marza surprinde sfintirea drapelului nou constituitului Consiliu National Roman Militar, eveniment la care participa si Iuliu Maniu, dar si Ioan Boieriu, un general distins al fostei armate austro-ungare.

Dupa un drum de aproape doua saptamani ajunge in satul natal, pe care l-a gasit pregatindu-se pentru Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Femeile tesusera un steag pe care scria "Traiasca unirea si Romania Mare", surprins in cele doua fotografii pe care Samoila le face consatenilor inainte de a lua drumul Alba Iuliei.

In Alba Iulia ajunge in jurul orei 11. Reuseste sa faca trei fotografii multimilor, dar nu poate face mai multe din cauza vremii inchise si a greutatii manevrarii aparatului.

Incearca apoi sa intre in Sala Unirii, unde nu a fost insa lasat pe motiv ca nu avea mandat. Se pierde in acest fel, fara sa se stie, o sansa unica de a imortaliza lucrarile din Sala Unirii, in conditiile in care fotograful german angajat nu se prezentase.

Chiar si asa, il gasim pe Samoila Marza la scurt timp langa tribunele de unde episcopul greco-catolic Iuliu Hossu si dr. Aurel Vlad citesc actul unirii si n-a ratat ocazia sa fotografieze cele doua momente.

Samoila Marza nu a lipsit nici de la inmormantarea lui Ioan Arion de pe 2 decembrie. Stegarul satului Agris fusese ucis in gara Teius pe cand se indrepta spre Alba Iulia. Vasile Goldis spusese, indurerat, ca: "Marea Adunare Nationala si-a avut martirul sau".

In total, cele cinci clisee suprinse de el pe 1 decembrie raman singurele facute la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Fotografiile emblematice au aparut in albumul creat de el numit "Marea Adunare de la Alba Iulia in chipuri", unul ajungand chiar si pe masa tratativelor de la Conferinta de Pace de la Paris.

Si regele Ferdinand primeste de la el un album. Prin decret regal ii confera Crucea Serviciul Credincios clasa I si i-a multumit, facandu-l unul dintre furnizorii curtii. Inca un album ajunge la generalul Henri Berthelot, care ii trimite un permis de drum incat sa mearga gratuit cu trenurile franceze daca ar fi avut vreodata sansa. Nicolae Iorga consemneaza si el ca "Mi se aduce din Ardeal un admirabil album al fotografului Samoila Marza, infatisand ultimele manifestari".

Samoila Marza a mai fotografiat momentul vizitei regelui Ferdinand la Alba Iulia, Abrud si Campeni in 1919, incoronarea lui si a Mariei trei ani mai tarziu, in 1922, comemorarile inchinate centenarului nasterii lui Avram Iancu organizate in 1924 la Tebea, dar si manifestarile dedicate celor 10 ani de la Marea Unire, in timpul carora este iarasi decorat.

Doar ca pe masura ce treceau anii, traiul sau era din ce in ce mai greu, mai ales dupa venirea comunistilor la putere. In primavara anului 1967, istoricul Gheorghe Anghel, directorul Muzeului National al Unirii, reuseste sa-i cumpere aparatul de fotografiat si cliseele facute pe 1 decembrie 1918.

Batranul Samoila isi cere iertare pentru ca nu mai avea si alte clisee, deoarece fusese nevoit sa vanda multe dintre ele. Insa, banii primiti cu aceasta ocazie i-au permis sa-si cumpere un nou aparat, dupa mai bine de cincizeci de ani si vroia sa participe la serbarile implinirii a jumatate de secol de la unirea din 1918.

Numai ca pe 19 decembrie, in acelasi an, el este gasit fara suflare in casa lui veche. Este inmormantat in cimitirul Maieri in Alba Iulia. In 2003 s-a inaltat un mic monument la mormantul sau si i s-a dezvelit un bust in Galtiu, in acelasi timp cu lansarea cartii memorialistice "Samoila Marza: 1886-1967- Fotograful Unirii Transilvaniei cu Romania".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fotografii Marea Adunare Nationala, #fotografii unire Alba Iulia , #stiri cultura