Radu F. Alexandru: Vulpescu, ministrul care a obtinut pentru Cultura tot ce a cerut - zero lei

Marti, 04 August 2015, ora 16:30
2559 citiri
Radu F. Alexandru: Vulpescu, ministrul care a obtinut pentru Cultura tot ce a cerut - zero lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Radu F. Alexandru, scriitor si vicepresedinte PNL, il critica pe ministrul Culturii Ionut Vulpescu pentru faptul ca nu a obtinut fonduri in plus pentru portofoliul sau la rectificarea bugetara.

"La data instalarii in functie, decembrie 2014, dl. Vulpescu a deplans bugetul derizoriu alocat Culturii (...). A deplans si a promis ca in bugetul pe care il va obtine pentru 2016 Cultura se va scalda in lapte si miere. Rectificarea bugetara de acum se face intr-un moment in care, dupa spusele premierului Victor Ponta, 'economia duduie' si fiecare ministru a primit tot ce a cerut.

Bugetul Ministerului Culturii a ramas acelasi. Ministrul Culturii nu a cerut si ministerul nu a primit un leu un plus! Sumele care apar cu plus in cateva pozitii nu sunt decat rezultatul taierii de bani de la unele capitole si a trecerii lor la altele", a precizat Alexandru intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Cat pierd la rectificare Transporturile, Sanatatea, Cultura, MAE, Energia si TVR-ul

Acesta a aratat de unde s-au taiat fonduri importante: doua milioane de lei de la Unitatea de Management a Proiectului din Minister, 1,5 milioane de lei din programul de cercetare Limesul Daciei Romane si un milion de lei de la cercetarile arheologice la Cetatile Dacice din Muntii Orastiei.

"Motivul acestor amputari? Riscul ca banii sa nu fie cheltuiti pana la sfarsitul anului, fara sa se fi luat nicio clipa in calcul cautarea si gasirea solutiilor pentru ca banii sa-si gaseasca utilitatea acolo unde au fost ceruti si alocati in bugetul anual al ministerului.

Unde s-au dus banii 'obtinuti'? 756.000 de lei la Opereta: lucrari de investitii in continuare in sediu (Opereta, oricum, a fost desfiintata si inghitita de Teatrul national de Opera) ; 2,3 milioane de lei la Muzeul National de Arta: pentru incheierea lucrarilor de amenajare a expozitiei permanente; a treia suma merge la cateva programe europene la care aportul romanesc a fost subevaluat in bugetul proiectat anul trecut", a mentionat liberalul.

In rest, nicio institutie din structura - cum ar fi Teatrul National "I. L. Caragiale", Filarmonica "George Enescu", sau Arhiva Nationala de Filme - si niciun program derulat de minister "nu au beneficiat de fondurile mult promise si mult asteptate la rectificarea de buget".

"Intre a apara cultura nationala, a te bate pentru a obtine fondurile care sa-i asigure o functionare normala si a te comporta ca un umil functionar care tace, pentru a nu-si supara sefii, ministrul Ionut Vulpescu a optat pentru a doua cale. Nu e o surpriza. Doar descalificant!", a conchis Radu F. Alexandru.

La rectificarea bugetara de luna trecuta, bugetul Ministerului Culturii a fost diminuat cu aproximativ doua milioane de lei, dar din acesti bani peste 700.000 au fost alocati Teatrului National de Opereta "Ion Dacian".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#rectificare bugetara Ministerul Culturii, #cultura bani rectificare bugetara , #stiri cultura
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Vulpescu, ministrul care a obtinut pentru Cultura tot ce a cerut,