Scriitorii apeleaza la Presedintie, Guvern si Primarie sa cumpere Casa Monteoru

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 20:45
2429 citiri
Scriitorii apeleaza la Presedintie, Guvern si Primarie sa cumpere Casa Monteoru

Mai multi scriitori, intre care Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Gabriela Adamesteanu, Nora Iuga si Mihai Sora, fac un apel la Presedintie, Guvern si Primaria Capitalei sa cumpere Casa Monteoru, fostul sediu al USR, care a fost restituit recent mostenitorilor familiei Monteoru.

Tribunalul Bucuresti a decis, in aprilie 2010, ca sediul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) - Casa Monteoru sa fie restituit in natura mostenitorilor familiei Monteoru, respectiv Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru. Casa Monteoru, situata pe Calea Victoriei nr. 115 din Bucuresti, este clasata ca monument istoric de interes national in Lista Monumentelor Istorice din Romania.

Decizia Tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti. Pe 1 februarie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul ca nefondat, decizia fiind irevocabila. Astfel, pana pe 15 aprilie 2013, Uniunea Scriitorilor trebuia sa evacueze Casa Monteoru, lucru care deja s-a intamplat. Potrivit unui anunt de pe site-ul USR, incepand din 30 martie, uniunea are sediul in cladirea din spatele Casei Vernescu, tot pe Calea Victoriei, dar la nr. 133.

In acest context, pe site-ul Uniunii Scriitorilor din Romania a fost postat joi un document intitulat "Apel pentru Casa Monteoru", in care mai multi scriitori atentioneaza autoritatile statului ca imobilul Casa Monteoru este in pericol sa dispara si solicita Presedintiei, Guvernului si Primariei Capitalei sa faca demersuri pentru rascumpararea cladirii de la actualii proprietari.

"O cladire cu profunde semnificatii culturale din centrul Bucurestiului va disparea, incepand cu data de 15 aprilie a.c., din circuitul public. Casa Monteoru s-a numit candva Casa Scriitorilor 'Mihail Sadoveanu' si a gazduit intalniri ale scriitorilor de prima marime, intalniri cu mari personalitati ale literaturii universale, premianti Nobel. Umbrele marilor scriitori romani Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Marin Preda, Nichita Stanescu si cati altii se intalnesc aici, in Sala Oglinzilor si in holul monumental al acestei case, cu nume celebre ale literaturii universale, care le-au trecut pragul, precum: Umberto Eco, Pablo Neruda, Mario Vargas Llosa, Gunther Grass, Saul Bellow si multi altii", se spune in documentul "Apel pentru Casa Monteoru".

In document se mai spune ca in Casa Monteoru s-au desfasurat sedintele Consiliului Uniunii Scriitorilor in anii dictaturii ceausiste, "fiind, cu siguranta, singurele prilejuri cand se lua pozitie public si raspicat impotriva cenzurii si a 'pretioaselor indicatii'". "Aici s-au auzit vocile celor care contestau 'pretioasele indicatii', printre care Dan Desliu, Ana Blandiana, Dorin Tudoran, Octavian Paler, Mircea Zaciu, Bujor Nedelcovici, Mircea Dinescu. Aici au activat mai toti marii scriitori ai celei de-a doua parti a secolului precedent, cei care populeaza astazi manualele de literatura romana", se spune in documentul citat.

Potrivit apelului, Casa Monteoru "a fost redata de justitie mostenitorilor fostului proprietar si este in pericol sa dispara si odata cu ea sa fie stearsa toata aceasta memorie culturala acumulata intre acei pereti".

"Statul roman, cel care a fost proprietarul ei pana acum cativa ani, poate sa redevina, legal, proprietar si sa o redea circuitului cultural, asa cum a facut in alte situatii similare (vezi cazul sediului UNITER de pe str. George Enescu). Ne permitem chiar sa afirmam ca statul roman, prin organismele sale alese si numite, are datoria de a cumpara aceasta casa, a o restaura, pentru ca este vorba de un monument istoric si de arhitectura, ca unul in care se mai poate regasi stilul lui Ion Mincu, pentru a o transforma intr-un centru cultural, unde sa aiba loc evenimente literare si artistice de importanta nationala. Renuntarea la folosirea publica a acestei case este, asa cum afirma un cunoscut arhitect de azi, 'stergerea cu buretele a unei fabuloase aduceri aminte'", se spune in document.

"Facem un apel la toate organismele statului, de la Presedintie la Guvern si la Primaria Municipiului Bucuresti, sa nu-si uite datoria pe care o au fata de istoria culturala a Romaniei, ca aceasta este, in fond, componenta cea mai importanta a identitatii noastre nationale, in cadrul Uniunii Europene", se mai spune in "Apelul pentru Casa Monteoru".

Apelul este semnat de Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ana Blandiana, Gabriela Adamesteanu, Dan Haulica, Varujan Vosganian, Gabriel Dimisianu, Romulus Rusan, Ion Pop, Marta Petreu, Mihai Sora, Horia Garbea, Denisa Comanescu, Marian Draghici, Dan Cristea, Liviu Ioan Stoiciu, Ion Vartic, Mihai Zamfir, Livius Ciocarlie, Nora Iuga, Magda Carneci, Luiza Palanciuc, Sorin Lavric, Simona Vasilache.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...