Un evreu ce a fost vecinul lui Hitler in copilarie a scapat de Holocaust

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 20:14
5220 citiri
Un evreu ce a fost vecinul lui Hitler in copilarie a scapat de Holocaust

Edgar Feuchtwanger, un evreu in varsta de 88 de ani, a locuit in perioada 1929-1933 la Munchen in Germania, unde a fost vecin cu Adolf Hitler. Familia sa a scapat de Holocaust, dupa ce s-a mutat in Marea Britanie in anul 1939.

Edgar avea cinci ani cand Hitler s-a mutat in cladirea de vizavi de casa familiei sale din Munchen, potrivit International Business Times.

Cladirea unde isi avea resedinta Adolf Hitler in acei ani era pe strada Prinzregentenplatz, numarul 16. Ani de zile, Feuchwanger s-a plimbat prin fata casei lui Hitler in fiecare zi, ducandu-se si venind de la scoala.

El nu stia ca vecinul sau era un anti-semit convins si ca ar fi putut sa-i arunce familia in lagar.

"Totul suna atat de normal atunci cand vorbesc despre cum am trait pe aceeasi strada cu Hitler, ca si cum asta nu ar fi fost un lucru important. Dar este atat de greu sa crezi ca oamenii pe care i-ai vazut aproape zilnic au fost responsabili sa transforme lumea in asa hal", a spus Feuchwanger.

Hitler s-a mutat ulterior la Berlin, atunci cand a fost ales Cancelar, insa cladirea din Munchen a ramas resedinta Fuhrer-ului pana la moartea sa din anul 1945. Astazi ea este o sectie de politie, fara sa aiba nicio inscriptie care sa indice faptul ca Hitler a locuit acolo.

Feuchwanger si-a adus aminte de un moment cand s-a uitat la Hitler, in timp ce traversa strada impreuna cu dadaca sa. "S-a uitat direct la mine, dar nu cred ca a zambit".

Dupa ce a inceput valul de represiune violenta impotriva evreilor a regimului nazist din 1938, Gestapo-ul l-a arestat pe tatal lui Feuchwanger si l-a trimis la Dachau, intr-un lagar de munca.

Din fericire pentru familia sa, tatal lui a fost eliberat dupa 6 saptamani. Apoi, familia a decis sa plece din Germania in Marea Britanie la inceputul anului 1939.

Acum, Feuchwanger locuieste la Aveyron in Franta, unde si-a scris amintirile cu ajutorul jurnalistului Bertil Scali. Cartea sa intitulata "Vecinul meu Hitler: Memoriile unui copil evreu" va aparea pe 10 ianuarie 2013.

Citeste si:
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....
Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR
Numirea lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al ANRE a ajuns pe masa judecătorilor CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea USR privind numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii...