Felix Rotaru, cel mai tanar lutier roman, ucenic al scolii lui Stradivarius

Marti, 21 Februarie 2012, ora 07:14
14128 citiri
Felix Rotaru, cel mai tanar lutier roman, ucenic al scolii lui Stradivarius
Foto: Arhiva personala a lui Felix Rotaru

Are 24 de ani, este cel mai tanar lutier roman si se poate mandri cu faptul ca majoritatea viorilor create de el sunt folosite de virtuosi ai genului din intreaga Europa.

Timisoreanul Felix Rotaru a fost discipolul ultimului descendent al scolii de lutieri de la Bologna. La Roberto Regazzi, cunoscut restaurator si colectionar de viori, a ajuns fara nicio recomandare, in urma cu trei ani.

Scoala Bologneza a fost fondata de Giuseppe Fiorini, care a avut in proprietatea sa personala intreaga colectie de schite, modele si notari ale marelui Stradivarius din Cremona. Roberto Regazzi a fost elev al elevului lui Fiorini.

"Am ajuns la el fara nicio recomandare, pur si simplu...l-am sunat! A spus ca ma poate ajuta, stie foarte bine ca nu este usor pentru un tanar lutier sa porneasca la drum.

Desi este foarte ocupat, domnia sa ma primeste la el in atelier ori de cate ori are timp, nu are niciun fel de secrete fata de mine si ca atare am putut sa fac pasi uriasi in acustica si constructie datorita lui. Din 2009 am o legatura profesionala stransa cu maestrul, care spre bucuria mea continua", a declarat Felix Rotaru, pentru Ziare.com.

Intrebat care este secretul celui mai tanar lutier roman, Felix enumera munca, pasiunea si perseverenta, lucruri necesare oricarei meserii facute bine. "Secretul cu siguranta nu este acela sa stai si sa astepti sa iti cada din cer", ne spune Felix Rotaru.

Prima vioara a construit-o in 2009, sub indrumarea lutierului Silvian Rusu, si recunoaste ca i-a luat destul de mult timp, pentru ca a trebuit sa fie indrumat la fiecare pas, desi lucra singur, acasa.

"Totul era nou, fara ajutorul lui, mi-ar fi fost foarte greu. Vioara este si acum acasa si cant periodic pe ea chiar si in concerte. De primul instrument facut, niciun lutier nu se desparte", povesteste Felix.

Pana acum, a construit 12 viori si "majoritatea sunt in mainile unor muzicieni din tara si de peste hotare".

La o vioara munceste aproximativ trei luni, in functie de viteza de uscare a lacului. Materialele si le procura din diverse locuri, de la mostenitorii unor lutieri cu experienta, pana la depozite de lemn.

"In ceea ce priveste procuratul materiei prime si anume a lemnului de rezonanta, este dificil dar nu imposibil sa gasesti materiale de cea mai buna calitate oferite spre vanzare. Sunt cateva depozite istorice de lemn de rezonanta sau familii ale unor lutieri trecuti in nefiinta care vand lemnul ramas.

Nu in ultimul rand, in ultimii ani au aparut multi furnizori care se ocupa doar cu vanzarea de lemn de rezonanta, vechi dar si crud, cum se spune. Componentele pentru lac se procura de pe toate meridianele.

De la propolisul romanesc pana la rasini din Zanzibar, Tanzania sau Australia stau cuminti la mine prin borcane. Este relativ usor astazi sa iti procuri ce este necesar, datorita Internetului si firmelor specializate", ne-a mai dezvaluit lutierul.

Felix este proaspat absolvent de Conservator si canta la Filarmonica din Timisoara. Despre viata personala nu-i prea place sa vorbeasca, dar se considera un tanar cat se poate de normal.

"Cititul si muzica imi ocupa o buna parte din zi, insa timpul liber il petrec ca toata lumea", a mai afirmat el.

"E lesne de inteles cum am ajuns sa construiesc instrumente muzicale. Este usor sa imbin constructia de viori cu cantatul la acestea, sunt profesii-surori", mai spune el.

Spre deosebire de alti artisti care au luat drumul Occidentului, pentru a se realiza profesional, Felix Rotaru prefera sa ramana in Romania. Pe de-o parte pentru ca, datorita Internetului si avioanelor, nu mai exista distante mari, iar pe de alta, pentru ca piata externa o considera saturata de instrumente muzicale.

"Acum succes au doar instrumentele de calitate. Sunt onorat de faptul ca majoritatea celor douasprazece instrumente pe care le-am construit pana acum sunt cantate prin toata Europa, cel mai bun mijloc de a ma face cunoscut este insasi munca mea", a mai afirmat lutierul.

In plus, "este important sa intelegem ca nicaieri nu umbla caini cu colaci in coada".

L-am intrebat pe Felix unde se vede peste 10 ani si ne-a raspuns ca "locul va conta si mai putin decat acum, insa ce si cum voi face este cel mai important".

Fireste, am vrut sa aflam si cat costa o vioara facuta de el, dar a preferat sa nu ne spuna. Probabil ca pretul depinde de materiale, durata de lucru si alti factori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Felix Rotaru, #lutieri romani, #viori romanesti, #Timisoara vioara, #romanians are smart , #stradivarius