Romanul de geniu care vine in turneu cu o vioara Stradivarius evaluata la peste 5 milioane de euro. A castigat prin concurs dreptul de a folosi pretiosul instrument

Duminica, 19 Iulie 2020, ora 07:16
14764 citiri
Romanul de geniu care vine in turneu cu o vioara Stradivarius evaluata la peste 5 milioane de euro. A castigat prin concurs dreptul de a folosi pretiosul instrument
Foto: Arhiva personala/Razvan Stoica

Razvan Stoica este unul dintre cei mai apreciati tineri violonisti ai timpului nostru. El a castigat, prin concurs international, dreptul de a canta la vioara Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst, pana in anul 2025, si va veni cu ea in turneu in Romania, in luna august.

"Va deveni cel mai mare violonist al generatiei sale!" (Osnabrucker Zeitung. 2014)

"... o stea a violonisticii europene s-a nascut si se numeste Razvan Stoica" (Los Angeles Times, 2017)

Razvan Stoica este unul dintre cei mai apreciati tineri violonisti, la nivel international, ai timpului nostru.

A evoluat ca solist alaturi de dirijori si orchestre de renume mondial.

Cele mai recente colaborari ale sale includ concerte cu Filarmonica Sudwestdeutsche, Germania, Filarmonica Slovena, Filarmonica Olandeza, Orchestra Simfonica Sanremo, Orchestra Radio Slovena, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti, precum si Orchestra Academiei Beethoven, Filarmonica Essen sau Orchestra Simfonica Trondheim.

Cea mai importanta realizare a sa este insa castigarea Marelui Premiu al concursului "Strad Prize" (Salzburg, Austria), in anul 2009, competitie unde a concurat cu 181 de contracandidati din toata lumea.

Primele doua etape ale concursului s-au desfasurat "in spatele cortinei" -ca la Vocea Romaniei, juriul doar aude muzica, nu vede concurentii. Ultima etapa, in care au ramas doar 6 concurenti, din 181, a constat intr-un concert cu orchestra si public -public platitor de bilete.

"Nu m-am asteptat niciun moment sa castig Marele Premiu, mai ales cand am vazut cati sunt inscrisi, am luat-o ca pe o experienta utila si atat. In finala, imi amintesc ca m-am simtit atat de bine in concert, ca nu ma mai precupa niciun premiu, eram fericit pur si simplu de cum iesise si asta era extraodinar", povesteste Razvan.

Aceasta prestigioasa performanta i-a conferit lui Razvan dreptul de a canta pe vioara Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst, pana in anul 2025.

Razvan Stoica s-a nascut "cu muzica in casa", intr-o familie de muzicieni, in Bucuresti, in 1986.

A absolvit Liceul de Muzica "George Enescu", din Bucuresti, apoi si-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam, unde a fost admis cu bursa. In prezent, traieste in Olanda.

Tine foarte mult sa fie mentionate numele profesorilor sai, pentru ca asa simte ca da inapoi macar un pic din ce a primit de la ei -"e o chestiune de respect si recunostinta".

Asadar, respectul si recunostinta merg la prof. Olivia Papa, maestrii Stefan Gheorghiu si Modest Iftinchi, prof. Ilya Grubert si violonistii Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis, Pinchas Zuckerman, cu care Razvan Stoica a facut cursuri de maiestrie.

La familie, fara de care chiar nimic din toate astea nu ar fi fost posibil, merge, desigur, iubirea.

Sora lui, Andreea Stoica, pianista, ii este partener constant de scena.

Cu cinci ani mai mare decat Razvan, Andreea a fost un copil-minune -a debutat la numai cinci ani pe scena Ateneului Roman alaturi de Orchestra Filarmonica, interpretand concerte de Mozart.

La sase ani a inceput cursurile de specialitate la Colegiul National de Muzica "George Enescu" din Bucuresti.

Laureata a mai multor concursuri internationale, talentul innascut, tehnica impecabila si profunzimea emotionala lirica i-au asigurat Andreei Stoica recunoasterea artistica.

Din 2014, Andreea Stoica este solista permanenta a orchestrei de camera Kamerata Stradivarius (Olanda).

In anul 1991, Andreea si Razvan Stoica au avut prima iesire in formula camerala.

Duo-ul avea sa devina recunoscut in Europa pentru interpretarile sensibile si senzualitatea sunetului.

Drumul lor, impreuna si individual, este in continuua ascensiune. Interpretarile carismatice au captat atentia presei si a publicului, deopotriva.

Dupa castigarea dreptului de a canta la vioara Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst, din dorinta de a aduce pe aceeasi scena sunetul secolului al XVII-lea prin cele mai celebre, apreciate si valoroase viori ale lumii a luat fiinta Orchestra Kamerata Stradivarius.

Formula muzicala propusa de Razvan Stoica este formata din instrumente de valoare si varsta apropiate cu cele ale viorii sale Stradivarius, care sunt manuite de instrumentisti tineri, pentru a mentine un sunet mereu proaspat, la cele mai inalte standarde ale muzicii clasice.

Inca de anul trecut, Razvan si Andreea Stoica pusesera la cale un turneu in Romania, in aceasta vara.

Izbucnirea pandemiei le-a dat ceva batai de cap, dar nu au renuntat.

"Simt ca acum oamenii au si mai mare nevoie de astfel de actiuni, de o revenire, macar prin cultura, la viata normala", spune Razvan.

Turneul se numeste Balada pentru Romania si s-a nascut din dorinta de a le oferi romanilor rara oportunitate de a asculta muzica unei viori la care a cantat insusi Paganini, in 1792, la Paris, intr-un concert privat, si poate si un motiv de mandrie ca, iata, o asemenea vioara -de o valoare incalculabila, chiar daca este evaluata la peste 5 milioane de euro- a ajuns in mainile unui roman, selectat dintre cei mai buni violonisti ai lumii.

Concertele vor fi gratuite si vor avea loc in aer liber, in spatii alese cu mare grija, pentru a rezona -si tehnic, si vizual- cu un act muzical de asemenea calibru si, bineinteles, pentru a oferi spectatorilor siguranta deplina, prin respectarea tuturor normelor de protectie impuse de pandemie.

Itinerariul si orarul turneului sunt inca in lucru, dar vor fi gata curand si le vom comunica in timp util, pe ziare.com.

Ce se stie sigur in acest moment este ca va incepe la Deva, si se va incheia la Bucuresti -via Cluj, Oradea, Timisoara, Alba-Iulia, Targu-Jiu, Bistrita, Hunedoara, Suceava, Iasi, Bacau, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Busteni, Sinaia, Alba Iulia, Alexandria, Calarasi (nu in aceasta ordine).

Vioara Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst, care apartine statului austriac, ajunge la concerte separat de artist, in conditii deosebite de siguranta, in custodia unor firme internationale de paza si securitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Echipa unui internațional român a pierdut 18 puncte și va retrograda. Legătura cu Roman Abramovic
Echipa unui internațional român a pierdut 18 puncte și va retrograda. Legătura cu Roman Abramovic
Clubul de fotbal Vitesse Arnhem a fost depunctat vineri cu 18 puncte şi va retrograda din prima ligă olandeză, în contextul în care este anchetat pentru legăturile cu oligarhul rus Roman...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Stradivarius, #Razvan Stoica, #Andreea Stoica, #violonist, #vioara, #pianist, #pian, #turneu, #Romania, #Olanda , #stradivarius