Vioara Stradivarius regasita la 35 de ani dupa ce a fost furata

Vineri, 07 August 2015, ora 16:47
3559 citiri
Vioara Stradivarius regasita la 35 de ani dupa ce a fost furata
Foto: Hepta.ro

O vioara Stradivarius din secolul al XVIII-lea, disparuta in luna mai 1980, a fost restituita joi la New York fiicelor proprietarului, dupa ce a fost gasita, 35 ani mai tarziu, intr-un hotel din Manhattan.

Vioara "Ames", fabricata in 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari si estimata la cinci milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, apartinea violonistului american de origine poloneza Roman Totenberg, care a murit in 2012, informeaza France Presse.

Valorosul instrument a fost furat in mai 1980, impreuna cu doua arcusuri vechi dupa un concert sustinut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, in apropiere de Boston (nord-estul SUA).

La 26 iunie anul acesta, pretioasa vioara a reaparut intr-un hotel din Manhattan unde fosta sotie a unui muzician, si el decedat, s-a intalnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara si a informat imediat politia.

Proprietara sa a explicat ca nu stia ca vioara a fost furata si a acceptat sa o restituie celor trei fete ale lui Roman Totenberg, copil minune de origine poloneza, care si-a facut debutul solo la varsta de 11 ani cu Filarmonica din Varsovia si a emigrat in Statele Unite in 1938. El a murit in 2012, la 101 ani.

Jaf armat: O vioara Stradivarius de milioane de lire a fost furata

Una dintre fiicele sale este o cunoscuta jurnalista la postul de radio american NPR, insarcinata sa acopere domeniul justitie, in special activitatea Curtii Supreme. Nina Totenberg a povestit cat de afectat a fost tatal ei de pierderea "partenerului sau muzical timp de 38 de ani". Ea a spus ca tatal sau a crezut intotdeauna ca vioara i-a fost furata de un alt violonist, dar autoritatile nu au considerat necesar sa ceara o perchezitie la domiciliul suspectului.

Numele de "Ames" vine de violonistul George Ames, caruia i-a apartinut la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Dintre cele aproximativ 1.000 de instrumente realizate de Stradivarius, mai exista circa 500 in intreaga lume. Cunoscute pentru calitatea lor, viorile sunt vandute uneori cu multe milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Stradivarius vioara recuperata, #vioara Stradivarius furata, #Stradivarius vioara Ames , #stradivarius