Rosia Montana nu intra in patrimoniul UNESCO, pentru ca nu vor localnicii

Joi, 22 Iulie 2010, ora 00:26
2640 citiri
Rosia Montana nu intra in patrimoniul UNESCO, pentru ca nu vor localnicii
Foto: remuscernea.ro

Comunitatile din Rosia Montana si judetul Alba sustin ca initiativa de listare UNESCO a comunei Rosia Montana reprezinta un abuz si "o incalcare a normelor democratice".

"(...) initiativa de listare UNESCO vine in contradictie cu vointa democratic exprimata a comunitatii locale (...). Conform prevederilor legale, reprezentantii Ministerului Culturii si Patrimoniului National trebuie sa initieze consultari cu administratia si comunitatea locala pentru initierea oricaror demersuri de inscriere pe lista UNESCO (...).

Consideram ca inscrierea localitatii noastre in lista tentativa UNESCO este doar o incercare de a bloca proiectul investitional propus la Rosia Montana si nu un demers ce ofera solutii pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural", au afirmat, miercuri, intr-o scrisoare deschisa transmisa Guvernului, mai multe asociatii, dar si comunitatea locala reprezentata de primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui.

Potrivit semnatarilor documentului, simpla invocare, in cadrul unor manifestari publice, a valorii lor istorice si stiintifice nu poate opri degradarea monumentelor aflate deja de ani buni sub protectia legislatiei nationale.

Acestia afirma, totodata, ca in ceea ce priveste comunitatea locala aceasta are, deja, un plan de conservare a patrimoniului in Rosia Montana.

Contestatarii includerii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO spun ca cea mai mare parte a obiectivelor de patrimoniu au fost descoperite si documentate in cursul sapaturilor de salvare, organizate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National prin Muzeul National de Istorie al Romaniei si specialisti acreditati de Ministerul Culturii si finantate de Rosia Montana Gold Corporation conform prevederilor legale, iar rezultatele acestor campanii de cercetare au fost deja publicate la cele mai inalte standarde profesionale.

Totodata, comunitatea din Rosia Montana declara ca a identificat o solutie acceptabila, care duce atat la reabilitarea obiectivelor importante de patrimoniu din localitate, cat si la dezvoltarea unui proiect minier ce va oferi surse de venit si de finantare necesare reabilitarii si conservarii obiectivelor de patrimoniu importante din zona.

La jumatatea lunii februarie, consilierul personal al ministrului Culturii, Csilla Hegedus, anunta ca ministerul a initiat procedura de includere a zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#Rosia Montana UNESCU, #Rosia Montana patrimononiu , #UNESCO