Rosia Montana nu intra in patrimoniul UNESCO, pentru ca nu vor localnicii

Joi, 22 Iulie 2010, ora 00:26
2323 citiri
Rosia Montana nu intra in patrimoniul UNESCO, pentru ca nu vor localnicii

Comunitatile din Rosia Montana si judetul Alba sustin ca initiativa de listare UNESCO a comunei Rosia Montana reprezinta un abuz si "o incalcare a normelor democratice".

"(...) initiativa de listare UNESCO vine in contradictie cu vointa democratic exprimata a comunitatii locale (...). Conform prevederilor legale, reprezentantii Ministerului Culturii si Patrimoniului National trebuie sa initieze consultari cu administratia si comunitatea locala pentru initierea oricaror demersuri de inscriere pe lista UNESCO (...).

Consideram ca inscrierea localitatii noastre in lista tentativa UNESCO este doar o incercare de a bloca proiectul investitional propus la Rosia Montana si nu un demers ce ofera solutii pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural", au afirmat, miercuri, intr-o scrisoare deschisa transmisa Guvernului, mai multe asociatii, dar si comunitatea locala reprezentata de primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui.

Potrivit semnatarilor documentului, simpla invocare, in cadrul unor manifestari publice, a valorii lor istorice si stiintifice nu poate opri degradarea monumentelor aflate deja de ani buni sub protectia legislatiei nationale.

Acestia afirma, totodata, ca in ceea ce priveste comunitatea locala aceasta are, deja, un plan de conservare a patrimoniului in Rosia Montana.

Contestatarii includerii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO spun ca cea mai mare parte a obiectivelor de patrimoniu au fost descoperite si documentate in cursul sapaturilor de salvare, organizate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National prin Muzeul National de Istorie al Romaniei si specialisti acreditati de Ministerul Culturii si finantate de Rosia Montana Gold Corporation conform prevederilor legale, iar rezultatele acestor campanii de cercetare au fost deja publicate la cele mai inalte standarde profesionale.

Totodata, comunitatea din Rosia Montana declara ca a identificat o solutie acceptabila, care duce atat la reabilitarea obiectivelor importante de patrimoniu din localitate, cat si la dezvoltarea unui proiect minier ce va oferi surse de venit si de finantare necesare reabilitarii si conservarii obiectivelor de patrimoniu importante din zona.

La jumatatea lunii februarie, consilierul personal al ministrului Culturii, Csilla Hegedus, anunta ca ministerul a initiat procedura de includere a zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...