„Cum să rupi un braț acasă” cea mai populară căutare în Google. Și vine dinspre Rusia

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 16:28
2414 citiri
„Cum să rupi un braț acasă” cea mai populară căutare în Google. Și vine dinspre Rusia
Căutări în Google FOTO: Unsplash.com

Căutările pe Google pentru expresia „cum să rupi un braț acasă” s-au înmulțit în Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a populației pentru a lupta în Ucraina.

Președintele rus a spus că recrutarea se va aplica doar rezerviștilor, decretul intrând în vigoare miercuri, scrie Newsweek.com.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit după discursul lui Putin către națiune, a declarat că 300.000 de oameni cu „experiență militară anterioară” vor fi chemați acum.

La scurt timp după această declarație, căutările Google după „как сломать руку в домашних условиях” sau „cum să rupi un braț acasă” au explodat în toată Rusia, stârnind speculații că unii ruși ar putea lua măsuri extreme pentru a evita luptele în Ucraina.

Google Trends clasifică termenii de căutare de la zero la 100 pe o perioadă de timp, zero reprezentând punctul de cel mai mic interes și 100 cel mai mult.

Conform datelor Trends din ultimele șapte zile, nu au fost înregistrate căutări pentru „cum să rupi un braț acasă” la ora 2 dimineața ET, când Putin și-a început discursul.

Acest lucru nu înseamnă literalmente că nu au existat căutări pentru cuvinte, doar că suma era atât de mică încât datele nu au putut fi cuantificate.

Cu toate acestea, până la 4 dimineața ET, acesta a crescut la 38 dintr-un posibil 100, arătând o creștere dramatică a căutărilor pentru frază.

În timpul discursului său, Putin a spus că o mobilizare parțială ar fi „pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm, și anume pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, pentru a asigura securitatea poporului și poporului nostru în teritoriile eliberate”.

El a avertizat ţările NATO că Rusia are la dispoziţie „diverse mijloace de distrugere”, într-o posibilă aluzie la armele nucleare.

Putin a adăugat că Rusia va „utiliza toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” dacă „integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru”.

Marți, autoritățile din patru zone controlate parțial de Rusia din Ucraina au transmis că vor organiza referendum pentru aderarea oficială la Federația Rusă.

Sondajele urmează să înceapă vineri la Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporizhzhia, deşi puterile occidentale au respins legitimitatea acestuia.

La Casa Albă, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a condamnat ceea ce el a numit „referendum fals”, care „va fi manipulat”.

El a adăugat: „Permiteți-mi să fiu clar, dacă acest lucru se întâmplă... Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra vreunei părți presupuse a anexate a Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată acest teritoriu ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei”.

Dacă Rusia anexează în mod oficial părți din Ucraina ocupată, i-ar permite lui Putin să prezinte războiul publicului rus ca o apărare a teritoriului suveran al Rusiei, mai degrabă decât o agresiune externă.

Proteste împotriva mobilizării parțiale au fost planificate pentru miercuri seara, la ora locală 19, în orașele din Rusia. Demonstrațiile anterioare împotriva invaziei Ucrainei de către Putin au fost reprimate cu brutalitate.

Citește și:
Iohannis, despre eventuali refugiaţi din Rusia: "E bine să se discute la nivelul Uniunii şi să se ia decizii comune"
Iohannis, despre eventuali refugiaţi din Rusia: "E bine să se discute la nivelul Uniunii şi să se ia decizii comune"
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri seară, în Statele Unite, că se pregătesc noi sancţiuni pentru Rusia, dar este ”inoportun” ca acestea să fie discutate în faza de...
Fostul șef al NATO critică dur atitudinea lui Macron privind războiul din Ucraina: ”Dezastruos și profund dăunător”
Fostul șef al NATO critică dur atitudinea lui Macron privind războiul din Ucraina: ”Dezastruos și profund dăunător”
Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, a criticat eforturile diplomatice ale președintelui francez Emmanuel Macron privind războiul din Ucraina. Acesta s-a referit în...