Cum calculezi corect care este locuința pe care ți-o permiți: "Altfel e doar o iluzie" FOTO

Duminica, 19 Februarie 2023, ora 22:21
4330 citiri
Cum calculezi corect care este locuința pe care ți-o permiți: "Altfel e doar o iluzie" FOTO
Imagine din interiorul unei locuințe noi FOTO captură YouTube

Prețurile materialelor de construcție și cel al locuințelor au crescut în ultima perioada, la fel ca ratele băncilor.

Mulți români au amânat planurile de a construi o casă sau de a achiziționa o locuință, de teamă că nu vor reuși să o achite.

Este tema de discuție lansată de o tânără în mediul online. Aceasta a publicat și câteva formule care ar putea ajuta pentru a afla prețul pe care și-l permite fiecare, în funcție de venituri.

"Cum calculezi prețul corect pentru o locuință? Câtă casă îți permiți? La ce să fii atent când te împrumuți?", sunt întrebările puse de aceasta pe grupul Viața și banii.

"Calculele sunt un reper pentru a nu te supraîndatora și a nu da bani mai mulți decât merită. Bineînțeles că fiecare decide pentru el și familia lui în funcție de ce este mai important pentru fiecare", a precizat autoarea postării.

"Realitatea din piață ne spune altceva"

În comentarii, mai mulți au răspuns întrebărilor adresate.

"Calculele astea reprezintă așa, o lume ideală, ipotetică. Dacă toți din zona ta se ghidează după alte calcule (sunt dispuși să aloce mult mai mulți bani din venitul lunar pentru casă/ chirie) poți să uiți de calcul. O să stai în stradă așteptând apartamentul ăla la 48k. Totul ține de comportamentul celor din jurul tău."

"Din păcate realitatea din piață ne spune altceva! Nu mai este relevantă formula asta. La prețurile actuale cam pe 30 de ani îți poți face calculele de recuperare a investiției ce vrei să o faci în momentul asta. Asta se întâmplă din cauza chiriilor care nu s-au adaptat creșterii pieței imobiliare.

În momentul de față e mai rentabil să stai în chirie decât să investești în imobiliare.

Nu cred că prețul imobiliarelor o să scadă (conform formulei prezentate), cred că prețul chiriilor va crește pe viitor.

În momentul de față caut să fac o investiție în imobiliare și nu găsesc imobile potrivite pentru un randament mai mare de 4% anual."

"Am cumpărat ce mi-am permis (bate cu formula), dar valoarea de piață e puțin departe de formulă. Prețul pe piață vs. valoarea unei eventuale chirii nu sunt corelate după acea formulă. Cred că perioada trebuie mărită spre 20 de ani."

"Casa pe care ți-o permiți e cea pe care o plătești în câțiva ani"

"Casa pe care ți-o permiți, e cea pe care o plătești în câțiva ani (4,5,6) și pe care, după aia, o întreții din venituri pasive. Altfel e doar o iluzie că ți-o permiți."

"Nu știu cine reușește să construiască o casă cu 48000 euro cu teren cu tot. Cam ciudate calculele. Oare ce "eminență" le-a scos?"

"Sunt foarte puține acum în România care au formula asta. Chirii foarte mici față de preț de obicei, deci sunt supraevaluate multe după formula asta."

"Îi frumos pe hârtie, dar piața zice altceva."

"Nu există așa ceva pe piață, imobil achiziționat în ziua de azi cu 48.000 EUR să genereze chirie de 330 EUR. Acea formulă nu mai corespunde realității din piață."

"Există, în regim hotelier."

"În Cluj cu 48.000 găsești imobil pentru regim hotelier de căței".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#cumparare locuinta, #calcule, #pret corect, #imprumut, #venituri , #stiri imobiliare