Până la ce dată își mai pot cumpăra românii vechime în muncă. Contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut la 750 de lei

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 20:53
3692 citiri
Până la ce dată își mai pot cumpăra românii vechime în muncă. Contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut la 750 de lei
Contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut la 750 lei în 2023 FOTO Pixabay

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare își pot cumpăra vechime în muncă.

Potrivit potrivit OUG 163/2020, data limită până la care se mai poate cumpăra vechime în muncă este 31 august 2023.

”Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei. La încheierea contractului de asigurare sociala, asiguratul va completa o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte condiţiile cumulative, conform legii, potrivit Adevărul.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2023.

Cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an.

Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, că vor fi livrate pensiile, până de sărbătorile pascale. El a precizat că, în funcţie de momentul în care vor...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cumparare vechime munca, #pensii, #contributie , #stiri pensii