România, la coada clasamentului privind cumpărăturile on-line din UE. Sub 50% dintre utilizatorii de internet fac și cumpărături

Joi, 03 Februarie 2022, ora 14:25
3151 citiri
România, la coada clasamentului privind cumpărăturile on-line din UE. Sub 50% dintre utilizatorii de internet fac și cumpărături
Deși se află printre țările cu cel mai mare procent de creștere a cumpărăturilor online în rândul utilizatorilor de internet în ultimii cinci ani, România se află încă la coada clasamentului

Deși se află printre țările cu cel mai mare procent de creștere a cumpărăturilor online în rândul utilizatorilor de internet în ultimii cinci ani, România se află încă la coada clasamentului, alături de Bulgaria.

Mai puțin de jumătate dintre utilizatorii de internet din țara noastră s-au folosit anul trecut de experiența on-line pentru a face cumpărături.

În același timp, cumpărăturile online continuă să crească în Uniunea Europeană, potrivit datelor statistice publicate de Eurostat.

Avans considerabil în ultimii 5 ani

Astfel, cumpărăturile stradale, afectate de restricțiile COVID-19, precum și schimbările de obiceiuri și preferințe ale consumatorilor au avut consecințe asupra comerțului electronic.

În cele 12 luni din 2021, 90% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani din UE au folosit internetul, dintre care 74% cumpăraseră sau comandaseră bunuri sau servicii pentru uz privat.

Cumpărăturile online au crescut cu 1 punct procentual (pp) față de 2020 (73% dintre utilizatorii de internet) și cu 11 pp față de 2016 (63%).

Cele mai mari cote de utilizatori de internet care au cumpărat sau au comandat bunuri sau servicii prin internet în 2021 au fost înregistrate în Țările de Jos (94%), Danemarca (92%) și Suedia (89%).

Pe de altă parte, mai puțin de 50% au făcut cumpărături online în România (44%) și Bulgaria (42%).

În ultimii cinci ani, cele mai mari creșteri ale cumpărăturilor online în rândul utilizatorilor de internet au fost înregistrate în Cehia (+27 pp), Slovenia, Ungaria și România (toate +26 pp), precum și Croația și Lituania (ambele +25 pp).

Cele mai cumpărate produse

Cele mai comune achiziții online sunt cele din grupa haine, pantofi și accesorii, potrivit sursei citate.

În ultimele trei din lunile anterioare realizării sondajului, cele mai frecvente achiziții online de bunuri au fost haine (inclusiv îmbrăcăminte sport), pantofi sau accesorii (comandate de 68% dintre cumpărătorii online).

Produsele purtabile au fost urmate de livrările din restaurante, lanțuri de fast-food și servicii de catering (31%), mobilier, accesorii pentru casă sau produse de grădinărit (29%), cosmetice, produse de frumusețe sau wellness (27%).

Urmează produse din categoriile cărți tipărite, reviste sau ziare (25%), articole sportive (excluzând îmbrăcămintea sport) (24%), computere, tablete, telefoane mobile sau accesoriile acestora (23%) și jucării pentru copii sau articole de îngrijire a copiilor (20%).

Piață de 6 miliarde de euro în România

În România, piaţa de e-commerce este estimată de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO) la peste 6 miliarde de euro.

O analiză realizată de 2Performant, companie de tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), arată că valoarea medie a coşului de cumpărături online a crescut cu 5,8%, anul trecut, comparativ cu 2020, până 52,6 euro, în timp ce 69% dintre cumpărăturile românilor în mediul virtual au fost realizate de pe telefonul mobil.

Conform datelor centralizate, topul categoriilor de produse care au înregistrat cele mai multe vânzări, în cursul anului trecut, este condus de Fashion - cu 363.300 de vânzări, în creştere cu 30% faţă de anul anterior.

Pe locul al doilea în topul categoriilor cu cele mai multe vânzări se situează categoria Book, Movies and Music - cu 338.200 de vânzări prin platforma 2Performant.com (+29%), urmate de Beauty (145.400 de vânzări, +3,4%), Home and Garden (80.100 vânzări, +46%) şi Electronics IT&C (79.900 de vânzări, +11,4%).

Quarterly Report - Editia 4

Comerțul online – piatră de încercare pentru consumatori, din cauza excrocheriilor puse la cale de comercianți veroși
Comerțul online – piatră de încercare pentru consumatori, din cauza excrocheriilor puse la cale de comercianți veroși
De curând Parlamentul European a reluat în atenție securitatea comerțului online, reglementarea sa, până acum, fiind lăsată la voia întâmplării, autorități cu atribuții în domeniu...
Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul se pregătește să aprobe "Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale"
Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale. "Beneficiarii programului sunt unităţile...
#cumparaturi online , #cumparaturi