Secrete pe care partenerii dintr-un cuplu trebuie să le știe pentru a menține o relație fericită

Autor: Carmen Buterchi - psiholog
Marti, 12 Aprilie 2022, ora 19:10
17592 citiri

Relațiile maritale sau de cuplu, ca orice alt lucru din această lume se supun testului timpului și în mod particular abilităților pe care fiecare partener le are pentru a face față schimbărilor apărute de-a lungul călătoriei împreună.

În primii ani ai unei relații totul este roz, predomină dorința de a petrece cât mai mult timp cu persoana iubită, de a face majoritatea lucrurilor împreună și totul este despre noi ca parteneri, celelalte aspecte ale vieții fiind în plan secund. În această etapă, partenerii se identifică unul cu altul, urmăresc trăsăturile comune care îi aseamănă și ignoră diferențele dintre ei. Cuplul este pe primul loc, subiectivitatea fiecăruia pe al doilea loc.

Tinerii iubiți trăiesc într-o simbioză similară relației pe care au avut-o cu mama în perioada prunciei în care modul de raportare la mediul exterior era: noi și ceilalți.

În a doua etapă, cea de creștere și maturizare, intervine nevoia naturală de a fi și o persoană individuală, cu interese proprii. Adică, partenerii încep să fie interesați să reia unele hobby-uri sau să își formeze altele, să acorde o atenție sporită activității profesionale etc, și în consecință, timpul pe care obișnuiau să îl acorde relației de cuplu este mai scurt. Este cea mai dificilă etapă din viața unei relații, unde multe cupluri chiar cu vechime se blochează și unul dintre principalele motive pentru care apelează la psihoterapie de cuplu.

Ce înseamnă această a doua etapă din viața unui cuplu?

  • 1. Înțelegerea faptului că partenerul există și în afara cuplului.
  • 2. Înțelegerea și acceptarea faptului că partenerul este diferit de mine.
  • Dacă în prima perioadă aspectele comune erau în prim plan și diferențele în plan secund, acum se inversează și se observă mai degrabă ceea ce ne diferențiază și asemănările sunt luate ca un dat, așa este normal să se întâmple, ca urmare, ignorate.

Care sunt riscurile dacă nu o depășim această a doua etapă sănătos?

  • 1. O luptă nesfârșită de a-l schimba pe celălalt, de a-l face să fie la fel ca la început. Ceea ce îi epuizează și îi frustrează pe ambii parteneri.
  • 2. Sentimentul de nesiguranță se instalează tacit, poate apărea frica de a nu-l pierde pe celălalt sau de abandon.
  • 3. Pierderea propriei individualității, apare mai ales atunci când unul dintre parteneri renunță la ceea ce îl interesează sau îi face plăcere pentru a nu-l supăra pe celălalt. Ceea ce nu este de dorit pentru că orice sacrificiu pe care il fac pentru cineva are la nivel inconștient nevoia de a primi ceva înapoi. Adică fac acest sacrificu pentru tine dar aștept apreciere sau/ și ceva în schimb. În cazul în care acest lucru nu se întamplă, mă poate face să simt că sunt nedreptățit, neapreciat, nerespectat.
  • 4. Creșterea conflictelor, sporirea insatisfacției în cuplu, infidelitate și chiar ruperea relației.

Carmen Buterchi este psiholog licentiat de 18 ani si psihoterapeut pentru familie, cuplu si adolescenti, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania din anul 2013. In prezent isi desfasoara activitatea profesionala la cabinetul individual unde ajuta persoanele, familiile sau cupluri aflate in impas sa gaseasca solutiile optime pentru problemele lor.

Experienta de formator, consilier vocational si profesor psihopedagog in invatamantul special i-a oferit ocazia de a cunoaste mai multe categorii de varsta si sociale, ceea ce a contribuit la o mai buna intelegere a oamenilor, in diversitatea lor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hagi s-a enervat din nou: "Vreți jucători mari? Băgați bani! Statul să bage bani!"
Hagi s-a enervat din nou: "Vreți jucători mari? Băgați bani! Statul să bage bani!"
Gică Hagi s-a enervat după ce echipa sa a fost învinsă de Universitatea Cluj, dar nu neapărat din cauza eșecului. El a fost întrebat ce părere are despre faptul că Adrian Mazilu,...
Coșmarul continuă pentru unul dintre atacanții echipei naționale
Coșmarul continuă pentru unul dintre atacanții echipei naționale
George Puşcaş are viaţă grea şi în Serie B, acolo unde a plecat de la Genoa, tocmai pentru a juca și a nu pierde EURO 2024. Doar că, nici acolo nu-i merge foarte bine. În ultima...
#cuplu, #relatie, #probleme, #terapie , #cuplu