De ce se scumpește curentul dacă România produce energie electrică. Expert: ”Modelul deși pare injust este foarte inteligent”

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 21:50
24848 citiri
De ce se scumpește curentul dacă România produce energie electrică. Expert: ”Modelul deși pare injust este foarte inteligent”
Instalator FOTO: pixabay.com

România se numără printre țările din UE cu cea mai mare creștere a prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici conform rapoartelor Eurostat.

Față de prima jumătate a anului trecut, prețurile la curent electric s-au majorat cu 55% nivel similar cu cel din Estonia.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Cehia (+62%), Letonia (59%) şi Danemarca (57%), mai arată datele Eurostat care iau în calcul preţurile în monedele locale.

Țara noastră însă produce o cantitate mare de energie dar cu toate acestea, prețurile sunt foarte mari la curentul electric.

Cum se stabilește prețul energiei electrice în România

Analistul în energie Andrei Ilaș, fondator și director operațional la Cooperativa de Energie si fondator la nrgi.ai a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce avem energie la prețuri atât de mari deși ne-o putem produce singuri.

”România este în UE unde prețul la electricitate se stabilește în orice piață după modelul prețului marginal, adică toată lumea primește prețul ultimei centrale care închide generarea într-o oră.

Modelul deși pare injust este foarte inteligent deoarece păstrează stimulente de livrare a energiei indiferent de cerere, asigură securitatea furnizării și menține capitalul necesar în sistem pentru mentenanță și investiții în capacități noi când capitalul/power plant se depreciază.

Romania nu vinde gazul la prețul pe care îl vor unii sau alții tocmai pentru a nu fi decapitalizate firmele de stat și a avea o cerere mai mare decât oferta care trebuie rezolvată prin mijloace “politice””, a explicat Andrei Ilaș.

Poate influența Rusia prețul la gaze?

După ce Occidentul a impus Rusiei sancțiuni economice ca urmare a invaziei din Ucraina, prețul gazului începuse să urce rapid. Însă, săptămâna trecută, prețurile gazelor din Europa au scăzut sub 100 de euro pe megawat-oră pentru prima dată de la mijlocul lunii iunie, deoarece vremea blândă de toamnă îmblânzește cererea și facilitățile de stocare ajung la capacitatea aproape totală, potrivit Euronews.

”Rusia nu stabilește cotatiile internaționale la gaz ci ca furnizor de gaz major poate influența prețurile prin restrângerea furnizării așa cum a făcut-o din 2021 încoace

Însă acum prețurile la gaz se duc în jos, au scăzut de la maximele din august pentru că UE a licitat LNG de peste tot și acum nu putem să îl introducem în sistem că avem și o iarnă mai ușurică. România a produs cca 70% din gazul consumat anul trecut”, a mai spsu Andrei Ilaș.

În ceea ce privește producția de energie ieftină, expertul este de părere că ”producem ceva energie ieftină dar nu îndeajuns să avem prețuri ieftine peste tot. Suntem și noi marginal depedenti de gazul de import care e scump”.

De fapt, ”mitul” conform trebuie să avem energie ieftină dacă noi o producem ”provine din neînțelegerea intenționată sau nu a felului în care sistemul funcționează”, a mai explicat Ilaș.

”Întrebarea pentru cei care vor energie ieftină e ce se întâmplă când nu mai e de ajuns, când nu mai avem bani de investiții sau mentenanță etc”, a punctat expertul.

Criza energetică rămâne în cap de listă pe agenda UE

Săptămâna trecută, problema plafoanelor de preț a fost tema principală de discuție la Consiliul European de la Bruxelles.

La sfârșitul întâlnirii, liderii au dat Comisiei Europene aprobarea de a prezenta un mecanism pentru a reduce cazurile extreme de speculație și volatilitate la TTF.

Cu toate acestea, acest instrument nu va fi un plafon general de preț, așa cum au cerut unele țări din UE, ci va acționa în schimb ca un plafon de urgență.

„A sosit momentul”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Este important să ne mișcăm cu un semnal clar că suntem dispuși să fim parteneri de încredere pe piață, dar nu cu orice preț”.

În paralel, Comisia lucrează la un centru de tranzacționare separat și distinct numai pentru gaze naturale lichefiate (GNL). Executivul susține că TTF este prea influențat de creșterile și coborâșurile fluxurilor de gaze din conducte.

România va avea preț unic la energie?

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat luni, 31 octombrie, despre intenţia PSD de a propune în coaliţie un preţ unic la energie, că nu este el de vină şi nici PSD că a fost vândut toată energia anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor.

”Este un preţ maximal, piaţa scade, normal că scade şi preţul. Eu vorbesc cu dumneavoastră despre o decizie politică, ceea ce ţine, în Parlament, modificările pe care le vom face după ce le convenim în coaliţie, legislaţia secundară nu e treaba noastră, e treba ANRE-ului şi sunt ferm convins că vor veni cu lămuriri. Nu sunt de vină eu şi PSD, că cineva a vândut toată energia anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor. Nu trebuia eu, PSD şi preşedintele Camerei, să vin, dar având ordonanţa în Parlament, normal am făcut grup de lucru în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#curent electric, #factura energie, #aliniere preturi, #preturi energie electrica, #pret marginal , #factura energie