Cursul euro dolar a avut un 2022 si început de 2023 turbulent, deoarece investitorii s-au grăbit adesea să se pună la adăpost în fața perspectivelor sumbre cu privire la o potențială recesiune economică severă. În această perioadă în care costurile de împrumut au crescut dramatic, iar inflația s-a încăpățânat să rămână la un nivel ridicat.
Perechea EUR/USD este populară în rândul traderilor deoarece monedele care o alcătuiesc reprezintă cele mai mari și mai influente două economii din lume.
Cursul euro dolar a crescut cu aproape 10% în ultimele șase luni pe fondul îmbunătățirii moderate a sentimentului economic din zona euro, precum și a speranței de încetinire a ritmului de creștere a ratelor dobânzilor de către Federal Reserve, ceea ce a mai temperat atractivitatea dolarului ca activ de refugiu.
Dar care este sentimentul actual cu privire la evoluția cursului Euro Dolar și care sunt opiniile experților în ceea ce privește previziunile pentru cursul euro dolar pentru restul anului 2023?
Redresarea Euro ar putea continua, dar creșterile ar putea fi Limitate
Euro a câștigat teren în raport cu dolarul american în primele trei luni ale anului 2023, extinzându-și revenirea începută în luna octombrie a anului trecut, deși evoluția sa nu a urmat o linie dreaptă ci a întâmpinat mai multe obstacole. Acesta a fost un semn al unei convingeri ascendente moderate în ceea ce privește moneda unică.
Potrivit BCE, au existat șase factori care au determinat volatilitatea cursului de schimb EUR/USD: Mediul macro din zona euro, mediul macro din SUA, riscurile globale, politica monetară a BCE, politica monetară a Fed și termenii comerciali de pe piața materiilor prime din sectorul energetic.
Dintre cei șase, scăderea bruscă a prețurilor gazelor naturale a părut a fi un factor pozitiv important pentru redresarea euro. După ce au atins maxime record, de peste 300 EUR/MWh în august 2022, prețurile europene la gazele naturale au revenit cu picioarele pe pământ, scăzând cu peste 85% de la acele niveluri stratosferice. Acest lucru a împiedicat declanșarea unei crize energetice. În acest context, economia regiunii a reușit să se stabilizeze și chiar să surprindă în sens ascendent.
Activitatea economică a zonei euro a fost prognozată să înregistreze o creștere modestă de 0,2% în acest an, însă estimările consensuale indică acum o expansiune a PIB-ului de aproximativ 0,8%, iar redeschiderea economiei chineze contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea perspectivelor.
În perspectivă, dolarul american pare să depindă în totalitate de mișcările Rezervei Federale, în timp ce euro rămâne nesigur, având în vedere că economia europeană nu a ieșit încă din impas. Amenințarea creșterii prețurilor la energie continuă să persiste, războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, iar posibilitatea unei recesiuni încă nu a fost complet exclusă.
Ce ar trebui să urmărească îndeaproape traderii?
Atât Fed, cât și BCE au avut un ton hawkish în primul trimestru al anului 2023, ambele banci centrale concentrându-se pe readucerea inflației spre țintă.
După ce anul trecut au majorat ratele dobânzilor într-un ritm nemaiîntâlnit de ultima dată când inflația a crescut atât de mult, în urmă cu 40 de ani, oficialii Fed trebuie să decidă în curând când este momentul potrivit pentru a înceta să mai înăsprească condițiile de împrumut. Ratele mai mari sunt ca un instrument contondent; ele acționează, în principal, pentru a tempera presiunile asupra prețurilor prin încetinirea cererii în ansamblu. Asta înseamnă că ceva în cadrul economiei americane se poate rupe odată cu inflația. Dificultatea de a prognoza mișcările Fed constă în faptul că economia americană și inflația nu au evoluat așa cum se așteptau oficialii. Recenta criză bancară ar putea reaminti încă o dată Fed-ului că poate este momentul să urmărească și să vadă în ce măsură creșterile dobânzilor au impact doar asupra economiei.
În schimb, reziliența economică a UE a oferit Băncii Centrale Europene (BCE) posibilitatea de a-și continua ciclul majorărilor în lupta pentru combaterea inflației. În plus, faptul că inflația de bază rămâne în prezent rigidă în zona euro ar putea să susțină poziția hawkish a BCE.
Pe scurt, ar putea exista 3 vectori majori care ar putea determina unde se va situa cursul de schimb EUR/USD la sfârșitul anului 2023:
Previziunile experților pentru cursul Euro Dolar
Având în vedere că piețele se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să mai efectueze câteva majorări de dobândă până la sfârșitul verii, în timp ce Fed ar putea fi forțată să rămână pe loc, ar putea fi un motiv pentru ca euro să-și continue aprecierea față de dolarul american. Cu toate acestea, nu este vorba doar despre ratele dobânzilor, ci și despre sentimentul de risc global și despre modul în care războiul din Ucraina ar putea afecta economia UE.
Conform noilor previziuni ale Morgan Stanley, cursul de schimb EUR/USD se va situa la 1,15 până la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă o revizuire substanțială față de previziunile anterioare de 1,08.
Prognoza pe 12 luni a economiștilor de la Goldman Sachs prevede un curs de schimb de 1,10 pentru EURUSD. Aceștia au declarat: "ne așteptăm ca relaxarea economică încă limitată și riscurile de recesiune în creștere să se opună unei scăderi semnificative a dolarului."
Prețul de închidere al primului trimestru pentru EURUSD a fost de aproximativ 1,09, iar prețurile tatonează în prezent o zonă de rezistență tehnică majoră. Îndreptându-ne spre luna Mai, riscul unui breakout a crescut. În cazul în care acest scenariu se va concretiza, cumpărătorii ar putea lansa un atac asupra maximelor din februarie, de la 1,10, vizând niveluri de până la 1,15-1,20 în cursul anului 2023, conform celei mai recente previziuni tehnice oferite de către CAPEX.com.
Din ce în ce mai mulți strategi FX văd un dolar care va continua să slăbească în 2023, pe baza așteptărilor că Fed va pivota de la abordarea sa ultra-agresivă de tip hawkish. Mulți strategi FX și-au revizuit previziunile pentru EUR/USD în 2023 și anticipează acum niveluri mai ridicate ale cursului de schimb euro dolar.
În concluzie
Este important să ne amintim că orice previziuni pe termen lung, inclusiv previziunile pentru EUR/USD, sau orice altă pereche valutară, sunt prea puțin fiabile pentru a putea fi considerate credibile. Deoarece cursul euro dolar este tranzacționat la scară largă, poate fi dificil de previzionat evoluția acestuia pe termen lung. Evoluția EUR/USD depinde de anumiți factori precum diferențele dintre ratele dobânzilor, inflația, datele privind locurile de muncă, comerțul și fluxurile de capital. În același timp, cursul este dependent de riscurile associate unor evenimente care nu pot fi anticipate.
Dacă decizi că tranzacționarea acestei perechi valutare este ceva pentru tine și crezi în viitorul perechii euro vs. dolar american, în primul rând, trebuie să te decizi asupra unei strategii de tranzacționare potrivite pentru tine și să iei în considerare riscurile.