Căderea unei monede importante este determinată de datele economice mai slabe din Occident, ceea ce a ridicat așteptările că BCE va fi mai agresivă în reducerea dobânzilor, potrivit lui George Saravelos, șeful global al finanțelor valutare la Deutsche Bank. Euro a scăzut în această lună cu cea mai mare rată față de dolar din ultimul an, o bancnotă folosită de 6,5 milioane de români care trăiesc în Europa, dar și de turiștii din țara noastră care călătoresc pe continent.
Moneda unică europeană a scăzut cu peste 2% față de dolar până acum în această lună. Experții spun că prăbușirea euro este cauzată de perspectiva unor reduceri mai rapide a ratelor dobânzilor și a incertitudinii din jurul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, potrivit Financial Times.
Moneda unică a scăzut cu mai mult de 2% în această lună până la aproximativ 1,09 USD, cea mai proastă lună din septembrie anul trecut. Scăderea este determinată de datele economice mai slabe din zona euro, ceea ce a ridicat așteptările că BCE va fi mai agresivă în reducerea dobânzilor, potrivit lui George Saravelos, șeful global al cercetării valutare la Deutsche Bank.
Acest lucru a venit exact în momentul în care datele mai importante din SUA arată că Rezerva Federală se va mișca acum mai lent decât se aștepta anterior în relaxarea politicii și a sporit atractivitatea relativă a activelor în dolari.
„Privind în perspectivă, ne așteptăm la o slăbiciune suplimentară a monedei euro, ajutată de o nouă reapreciere a ratelor finale ale Fed și BCE [nivelul la care acestea încetează să se mai reducă], având în vedere traiectoriile lor relative de creștere și inflație”, a spus el.
El a adăugat că un posibil război comercial după alegerile din SUA de luna viitoare ar putea împinge euro mai aproape de paritatea cu dolarul.
Piețele swap sugerează că investitorii sunt foarte încrezători că BCE va opta pentru o reducere cu un sfert de punct săptămâna aceasta la 3,25% și pentru o altă reducere cu un sfert de punct la următoarea sa întâlnire din decembrie, după ce o încetinire a inflației în ultimele săptămâni a ridicat așteptările că ar acționa mai repede.
Moneda unică a fost „remarcabil de rezistentă” în acest an, în ciuda provocărilor pentru marile economii europene, a declarat Jane Foley, șefa strategiei valutare de la Rabobank.
Dar, în timp ce inflația serviciilor din zona euro, de aproximativ 4%, ar putea opri reducerea ratelor BCE mai rapid, în cazul în care ar exista „o scădere a acestui număr sau, alternativ, ar trebui să vedem membrii BCE devenind din ce în ce mai concilianți în perspectiva lor ...acesta ar putea fi declanșatorul pentru ca moneda euro să-și piardă rezistența”, a spus Foley.
Fondurile speculative mai dețin mai multe pariuri pe euro în creștere decât în scădere, potrivit datelor Comisiei de tranzacționare a mărfurilor futures de marți, săptămâna trecută.
Unii investitori cred că o a doua președinție a lui Donald Trump va fi favorabilă pentru dolar, indiferent de solicitările sale de a slăbi, din cauza angajamentului său de a mări tarifele la importuri.
Comercianții au subliniat importanța unei schimbări a așteptărilor privind ratele dobânzii din SUA către scăderea monedei euro și au spus că evoluțiile din SUA vor fi cruciale.
„Se pare că economia SUA sfidează din nou gravitația”, a declarat Athanasios Vamvakidis, șeful global al strategiei G10 FX la Bank of America. El crede că dolarul va deveni mai slab pe măsură ce Fed-ul reduce ratele, dar „cât de mult, depinde cu adevărat de cât de slabă va fi aterizarea [economică] a SUA”.
Alții au spus că așteptările pieței cu privire la reducerea ratei dobânzilor BCE ar putea pune bazele pentru o creștere a monedei euro, dacă factorii de decizie politică semnalează apoi joi că nu vor ușura politica, atât de mult cum s-au anticipat.