Creștere uriașă pentru cea mai folosită monedă din lume: Atinge recordul din ultimul an

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 01:30
14658 citiri
Creștere uriașă pentru cea mai folosită monedă din lume: Atinge recordul din ultimul an
Cea mai tranzacționată monedă din lume este dolarul american FOTO: X@currencytransfr

Multiplele crize din lume determină incertitudini pe piețele financiare, însă victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite a dat un puternic impuls burselor. În același timp, cea mai folosită monedă din lume, dolarul, a avut o creștere uriașă, atingând un maxim din ultimul an, față de celelalte bancnote globale.

Indicele Bloomberg Dollar Spot a crescut luni cu 0,7% până la cel mai înalt nivel din noiembrie 2023, comercianții pariind că politicile comerciale ale lui Trump vor stimula dolarul american și vor afecta monedele majore, inclusiv euro.

Yenul a fost luni cea mai proastă valută din rândul țărilor dezvoltate. Indicele dolarului și-a redus ulterior mișcarea mai târziu în cursul zilei, tranzacționându-se cu 0,5% în creștere, potrivit Bloomberg.

Un guru celebru din SUA face praf politica lui Trump. „Vine cea mai mare criză, faceți 2 investiții sigure”

Dolarul a fost ajutat și de Rezerva Federală, care și-a redus rata dobânzii de referință cu un sfert de punct săptămâna trecută, după o mișcare de jumătate de punct în septembrie. Banca centrală a SUA a evitat să vină cu precizări clare cu privire la momentul și viteza reducerilor suplimentare ale ratelor.

Bancnota verde avansează după șase câștiguri săptămânale consecutive, deoarece datele indică o creștere economică solidă a SUA. Între timp, expansiunea economică mai slabă în alte părți ale lumii împinge băncile centrale să reducă costurile împrumuturilor, împovărând monedele locale.

Fondurile speculative, administratorii de active și alți investitori dețineau aproximativ 17,6 miliarde de dolari în săptămâna încheiată pe 5 noiembrie – înainte ca rezultatele alegerilor să fie cunoscute, au arătat vineri date de la Commodity Futures Trading Commission. Poziționarea marchează o inversare față de o perspectivă negativă la mijlocul lunii octombrie, în perioada premergătoare alegerilor din SUA.

Un aliat al lui Putin vrea să „înece” SUA. Propunerea nebunească, făcută la televiziunea publică din Rusia

Există mai mulți factori care susțin dolarul „pentru viitorul previzibil”, potrivit Paresh Upadhyaya, director al strategiei valutare la Amundi US Inc. „Piața începe în sfârșit să-și asume riscurile tarifelor și semnificația acesteia pe plan global și creșterea internă și perspectivele inflației mai serioase”, a spus el.

Alegerile lui Trump vor avea un impact atât asupra monedei euro, cât și asupra ciclului de reducere a ratei dobânzilor Fed, a declarat Jane Foley, șefa de strategie valutară la Rabobank. „Banca Centrală Europeană s-a angajat pe o cale mai conciliantă și considerăm că, ca urmare a impulsurilor inflaționiste ale politicilor lui Trump, ciclul de relaxare al Fed va fi scurtat”, a spus ea.

Euro poate scădea la 1,05 dolari în următoarele trei luni, a spus Foley. Moneda comună a scăzut luni cu 0,6% față de dolarul verde, tranzacționându-se la 1,0657 dolari și determinând investitorii să cântărească dacă euro ar putea atinge paritatea cu dolarul, în următoarele luni.

Un fost comandant NATO prezice terminarea războiului din Ucraina: Ce îl poate convinge pe Putin

Republicanii par aproape de a-și asigura victoria în Camera Reprezentanților, pe lângă cea din Senat, ceea ce le-ar permite să netezească calea pentru reducerile de impozite planificate de Trump, politicile sale de imigrare și comerciale și nominalizații săi.

„Rezultatul alegerilor amplifică avântul dolarului”, au scris într-o notă strategii JPMorgan & Chase Co. conduși de Meera Chandan. „Nici o altă monedă nu are ceea ce are dolarul: creștere și acțiuni superioare, randament mai mare, atribute defensive.”

Să menționăm că, potrivit Statisticii, cele mai tranzacționate monede din lume în septembrie 2024 au fost următoarele în sistemul de plăți SWIFT: dolarul american – 57,91%, euro – 12,96%, yenul japonez – 6,02%, lira sterlină – 5,24%, dolarul canadian – 3,04%, yuanul chinezesc – 2,57%, dolarul australian – 2,09% și francul elvețian – 1,94%.

Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
Euro a depășit weekendul acesta prețul de 5 lei la vânzare. Luni, pe 9 decembrie 2024, valoarea monedei unice a continuat să crească, atât la casele de schimb valutar, cât și la bănci,...
Ionuț Bindea (ROCA Industry) la Quarterly Report: „Avem deja implementați roboți în producție. Peste doi ani vom avea retehnologizată 100% fabrica”
Ionuț Bindea (ROCA Industry) la Quarterly Report: „Avem deja implementați roboți în producție. Peste doi ani vom avea retehnologizată 100% fabrica”
Ionuț Bindea, directorul general al ROCA Industry, a participat miercuri, 27 noiembrie, la cea de-a șasea ediție a Quarterly Report, evenimentul dedicat companiilor listate la Bursa de Valori...
#curs valutar, #dolar american, #dolar maxim, #dolar euro curs valutar, #dolar euro, #dolar leu, #victorie Trump economie SUA , #stiri financiare
  1. Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor
  2. Vrei să obții un voucher gratuit prin RepowerEU 2024 pentru o baterie de stocare? Iată ce trebuie să faci!
  3. Gamificarea în e-learning: De ce funcționează și cum îți ajută echipa să învețe mai bine
  4. Tot ce trebuie să știi despre rack-urile de rețea
  5. Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”
  6. Tronsonul de autostradă care va fi deschis circulației înainte de termen: ”Încă 16 km, cu 8 luni mai devreme” FOTO
  7. Nike, anchetată de Consiliul Concurenței pentru că ar fi dictat politicile comerciale ale distribuitorilor din România
  8. Delfini drogaţi cu fentanil în Golful Mexic. Semnal de alarmă tras de cercetători
  9. Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut
  10. Atenție la SMS-uri care cer actualizarea datelor de la bancă! Este o nouă tentativa de fraudă online, avertizează DNSC