O economie continentală în slăbire, aflată sub spectrul tarifelor americane care ar putea veni odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, provoacă prăbușirea unei monede folosite de peste 6 milioane de români, în diaspora, dar și de către turiști. Euro s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar.
Moneda unică a fost victima unei schimbări a pieței pentru a anticipa politicile tarifare ale lui Trump. Euro a scăzut vineri cu mai mult de 1%, până la 1,033 dolari, târât în jos de date mai slabe decât se aștepta asupra activității economice din zona euro, pentru a atinge cel mai slab nivel față de dolar de la criza energetică europeană de la sfârșitul anului 2022. Apoi și-a revenit ușor, până la 1,041 dolari, potrivit Financial Times.
Moneda a scăzut brusc de la alegerile din SUA de la începutul acestei luni, deoarece investitorii au pariat că planurile lui Donald Trump privind tarifele globale largi vor afecta creșterea UE și vor încuraja Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor mai agresiv.
„Victoria electorală decisivă a lui Trump întărește așteptările pentru o perioadă mai prelungită de dominație americană”, încurajând un dolar „și mai supraevaluat”, a declarat Lee Hardman, analist valutar senior la MUFG.
„Un război comercial cu SUA este ultimul lucru de care Europa are nevoie acum, cu o creștere deja slabă”, a adăugat el.
Un sondaj al managerilor de achiziții pentru zona euro de vineri a arătat că activitatea afacerilor a scăzut în mod neașteptat în această lună. Indicele a scăzut la 48,1, sub nivelul de 50 care separă expansiunea de contracție.
Investitorii au reacționat prin stabilirea prețurilor la o șansă mai mare de reducere de jumătate de punct la reuniunea BCE de luna viitoare, punând o șansă de 60%, de la aproximativ 30% înainte de datele PMI, conform nivelurilor implicate în piețele de swap.
Căderea monedei euro a fost, de asemenea, un răspuns la înrăutățirea situației geopolitice din Europa și la implicațiile acesteia pentru economia zonei euro, pe fondul adâncirii războiului dintre Rusia și Ucraina, au spus analiștii.
Chris Turner, șeful piețelor globale la ING, a declarat că o creștere a prețurilor la gaze naturale a crescut anxietatea cu privire la impactul potențial asupra balanței comerciale a zonei euro și a efectelor negative ale monedei.
„Comercianții își amintesc de creșterea prețurilor la gazele naturale în 2022 și de ceea ce a făcut acest lucru cu monedele europene”, a adăugat el. Moneda euro a alunecat din septembrie, fiind parțial victimă a așa-ziselor tranzacții tip Trump, care s-au intensificat în urma alegerilor prezidențiale din SUA.
Investitorii pariază că combinația promisă de președinte ales de reduceri de taxe și tarife va pune presiune în creștere asupra inflației și a ratelor dobânzilor din SUA, dar va afecta creșterea UE.
Dolarul – care a primit o lovitură de la cifrele de șomaj mai mici decât se aștepta joi – a fost într-un raliu stop-start în ultimele sesiuni, deoarece comercianții urmăresc semnalele cu privire la alegerea probabilă a cabinetului lui Trump pentru secretarul Trezoreriei, ghicind dacă o anume persoană numită ar putea să modereze tarifele și alte planuri.
Investitorii au avertizat că perspectiva unor tarife vamale semnificative împotriva UE și a principalului său partener comercial, China, ar putea aduce euro la paritate cu dolarul în următoarele luni.
Acest lucru se datorează parțial unei schimbări în așteptările privind rata dobânzii. Comercianții au trecut la prețuri în reduceri mai rapide ale ratei de referință a împrumuturilor BCE din cauza perspectivelor mai slabe pentru economia blocului expus la export.
În octombrie, premierul Marcel Ciolacu a spus că avem cea mai mare diaspora din Europa, care folosește zi de zi moneda euro. Există peste 6,5 milioane de români care trăiesc în țările europene, iar cei mai mulți sunt în Italia, Spania și Marea Britanie.
NATO E CHEIA PROBLEMELOR !
europa... Vezi tot