Epoca post-Război Rece a dispărut: Putin a aruncat lumea într-o altă eră, fără precedent

Sambata, 18 Februarie 2023, ora 05:32
4971 citiri
Epoca post-Război Rece a dispărut: Putin a aruncat lumea într-o altă eră, fără precedent
Cursa înarmărilor a început în toate țările din lume FOTO: Bloomberg

Țările din întreaga lume trag lecții din primul război de mare intensitate din Europa din 1945 și până acum, reevaluând totul și reconfigurând strategiile de securitate și apărare. Analiștii au tras concluzia că epoca post-Război Rece a dispărut și o nouă eră a început, în mod neașteptat.

După declanșarea războiului lui Putin, toate statele membre NATO și nu numai, și-au crescut masiv cheltuielile militare, temându-se că unda războiului se va propaga cu rapiditate în toată Europa sau chiar în întreaga lume, potrivit Bloomberg.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, guvernul din Polonia vecină a adoptat o lege prin care a crescut de mai mult de două ori cheltuielile pentru armata sa și a mers să facă achiziții uriașe de arme.

Doi experți în securitate din SUA avertizează: Țările care urmează să fie invadate de către Putin

Planul Poloniei include aproape 500 de sisteme de rachete americane HIMARS cu rază lungă de acțiune. De asemenea, sunt planificate peste 700 de piese noi de artilerie grea autopropulsată, de peste șase ori mai multe decât în arsenalul Germaniei și de trei ori mai multe tancuri de luptă avansate decât pot lansa Marea Britanie și Franța la un loc.

Guvernele din întreaga lume trag lecții din primul război de mare intensitate al Europei din 1945, reevaluând totul, de la stocurile de muniții la sistemele de arme și liniile de aprovizionare.

Efectele conflictului nu se limitează la vecinii Ucrainei. China, India, Taiwan și SUA urmăresc îndeaproape implicațiile la mii de kilometri spre est. Atât de mult încât unii oficiali americani vorbesc despre tratarea teatrelor de securitate din Europa și Asia ca fiind interconectate sau, potențial, la un moment dat, ca una.

„Aceasta este povestea sfârșitului erei post-Război Rece și s-a încheiat la 24 februarie 2022”, a spus Francois Heisbourg, un veteran al apărării francez și fost consilier guvernamental, descriind o îndepărtare în curs de dezvoltare de la epuizarea extremă și restructurarea forțelor terestre care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.

Orașul european aflat la 150 de metri de Rusia: Locul unde 97% din locuitori vorbesc rusa, amenințat de Putin VIDEO

Pentru majoritatea statelor membre NATO, războiul a fost un șoc. Germania, a cărei jumătate vestică avea numai mii de tancuri în anii 1980, are acum 321, potrivit Military Balance. Germania a înființat un fond de 100 de miliarde de euro (107 de miliarde de dolari) pentru a-și ajuta bugetul să-și atingă obiectivul de 2% din PIB al NATO după ani de depășire și, în ciuda criticilor, a contribuit masiv la furnizarea armelor grele pentru Ucraina.

De asemenea, Franța caută să-și restructureze forțele pentru un război de mare intensitate. Guvernul a anunțat o nouă alocare pe șase ani de 400 de miliarde de euro pentru 2024-2030, în creștere cu o treime în comparație cu actualul plan de cheltuieli pe șase ani.

Invazia lui Putin arată că mașina de război mondială are nevoie de mai multe muniții. Occidentul a început o nouă cursă nebunească a înarmărilor fără precedent, care include toate țările NATO, dar și marile puteri mondiale. Demersul este unul periculos, care poate degenera în izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
O țară, cea mai mare creștere a înarmărilor din lume: Depășește SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Germania
O țară, cea mai mare creștere a înarmărilor din lume: Depășește SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Germania
După declanșarea războiului din Ucraina ordonat de Vladimir Putin, analiștii au observat că pe plan global s-a produs un adevărat șoc, care a fost confirmat de recentul raport al SIPRI,...
#cursa inarmarilor, #Razboiul Rece, #Razboiul Rece Rusia SUA, #razboi putin, #razboi Rusia Ucraina, #cheltuieli militare , #Razboi Ucraina