Românul care a amenințat cu moartea călătorii unei curse WizzAir. Piloții au declarat situație de urgență MAYDAY

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 21:50
7415 citiri
Românul care a amenințat cu moartea călătorii unei curse WizzAir. Piloții au declarat situație de urgență MAYDAY
Pasagerul recalcitrant a fost impbilizat de șapte pasageri care au sărit în ajutorul însoțitoarelor de bord FOTO captură video/YouTube

Un român care a creat haos la bordul unei nave WizzAir în timpul unei curse pe ruta Copenhaga București a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat pentru săvârşirea actelor de violenţă psihică asupra unei persoane aflate la bordul unei aeronave civile în zbor, faptă prevăzută de Codul Aerian.

Din cauza acestui incident grav, piloții au fost nevoiți să declare stare de urgență (MAYDAY) către controlorii de trafic aerian, aeronava aterizând în condiții speciale, celelalte curse fiind redirecționate spre alte piste.

Incidentul s-a petrecut în data de 24.03.2022, la bordul aeronavei W6 3114, aparţinând companiei aeriene Wizz Air, care efectua o cursă pe ruta Copenhaga – Bucureşti. Nicușor L., pasager în această aeronavă, a devenit extreme de violent cu puțin timp înainte ca avionul să aterizeze la București. Omul băuse excesiv de mult, aproape un litru de tărie (o sticlă de whisky de 1 litru, marca „Chivas Regal”, fiind găsită goală pe scaunul său). În timpul manevrelor de aterizare, Nicușor a devenit violent.

Inițial a avut un conflict cu vecinii de rând, reproșându-le că îl filmează pe ascuns, dar ulterior conflictul a degenerat. Omul s-a dezbrăcat până la brâu, a început să lovească cu pumnii în compartimentul unde se țin bagajele, a amenințat cu moartea călătorii provocând o panică de nedescris. Martorii au povestit că femeile și copiii s-au retras spre coada avionului de frica pasagerului furios, iar panica s-a accentuat în momentul în care cineva a strigat că individual are în mână un cuțit. „Te aştept după aterizare şi te tai”, „îţi omor familia”, „vă omor”, „vă tai”, „vă bat”, „vin eu după voi şi vă arăt...”, „trimit oameni după voi să vă taie”, „o să am eu grijă de ei, îi omor şi pe ăia”, au fost amenințările care au panicat pasagerii, mai ales că nimeni nu știa cine anume este vizat.

Deși însoțitorii de bord au încercat să-l potolească, demersul lor a eșuat, bărbatul fiind potolit abia după ce în ajutorul echipajului au sărit șapte bărbați și ei pasageri. A fost legat inițial de mâini cu o sfoară pe care a rupt-o și ulterior cu o centură de siguranță.

Echipele speciale care au fost solicitate să intervină când aeronava a ajuns la sol așa l-au găsit pe pasagerul recalcitrant. Culcat între scaune, ținut cu forța de 7,8 persoane, înjurând și amenințând. Omul a fost încătușat, dus inițial într-o cameră specială din aeroport și ulterior transportat la un spital de psihiatrie.

Evident, a fost deschis o anchetă penală, iar la audieri Nicușor L. a declarat că nu-și mai aduce aminte detaliile scandalului, dar că ține minte că a băut foarte mult și că a avut un conflict cu pasagerii. Omul a explicat că, înainte de a se urca în avion, a primit o veste cumplită despre tatăl său, a cărui stare de sănătate se agravase (explicație care nu a putut fi probată cu acte medicale), motiv pentru care și-a cumpărat o sticlă de alcool pe care a băut-o aproape pe toată în timpul călătoriei.

Românul nu se află la prima faptă penală. A mai fost condamnat la 4 ani și 10 luni de închisoare de Tribunalului landului Augsburg, sentință rămasă definitivă la data de 28.08.2014. Românul a fost găsit atunci vinovat pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în grup infracţional organizat. A fost liberat condiţionat la data de 03.05.2017 de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, cu un rest de pedeapsă rămas de executat de 582 de zile.

Judecătorii din Buftea au considerat că românul nu poate scăpa cu închisoare cu suspendare pentru incidental grav creat la bordul unei aeronave și l-au trimis la închisoare din nou pentru 2 ani și 6 luni. În motivare se arată că ”Inculpatul era obligat să cunoască faptul că exercitarea de violenţe psihice la bordul unei aeronave aflate în zbor este sancţionată penal în mod particular şi specific”.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea Nicușor L. a fost obligat de instanță și la plata sumei de 1950 de euro reprezentând valoarea daunelor provocate în interiorul avionului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 24 februarie, în legătură cu anunţul că mai mulţi primari şi viceprimari din PNL vor candida din partea PSD la Timiş, că astfel de lucruri se...
Ciolacu, glume despre comasare. „Mi se pare că astăzi e şi Dragobetele, nu mi-a trecut în cap să-l comasez cu Sfântul Valentin”
Ciolacu, glume despre comasare. „Mi se pare că astăzi e şi Dragobetele, nu mi-a trecut în cap să-l comasez cu Sfântul Valentin”
Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă la conferinta judeţeană a PSD Covasna, că nu i-a trecut prin cap să comaseze Dragobetele cu Sfântul Valentin şi a explicat că a comasa alegerile într-o...
#cursa WizzAir intoarsa, #amenintari moartea, #pasager avion, #stare urgenta, #aterizare urgenta Otopeni , #avion