Absurditatea cursei aviatice anunțate de TAROM între București și Brașov: "Multe țări normale la cap au interzis zborurile pe distanțe scurte"

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 03:20
66816 citiri
Absurditatea cursei aviatice anunțate de TAROM între București și Brașov: "Multe țări normale la cap au interzis zborurile pe distanțe scurte"
Avion Tarom FOTO Facebook/ Tarom

Directorul General TAROM a anunțat recent că la finalul anului viitor vor începe cursele Brașov – București.

„Prima aeronavă comercială care va ateriza pe pista noului aeroport din Brașov va fi una românească, aparținând TAROM”, a declarat Mihăiță Ursu, director general CEO al TAROM, în cadrul discuțiilor avute luni, 14 noiembrie cu Adrian Veștea președintele Consiliului Județean Brașov și cu Alexandru Anghel, directorul general al Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

Printre cei care au comentat în mediul online anunțul este sociologul Gelu Duminică. Potrivit calculelor făcute de acesta, călătoria cu avionul din București în Brașov este dezavantajoasă prin comparație cu o deplasare cu trenul pe aceeași rută, atât ca timp, cât și din perspectiva cheltuielilor.

Avion versus tren pe ruta București-Brașov

"Anunțul TAROM că va introduce zboruri pe ruta București - Brașov, m-a zăpăcit.

Ruta asta aș face-o în vreo 2.30 ore cu trenul din Gara de Nord. Și încă vreo 30 de la mine acasă până la gară (cu metroul).

În Brașov, gara e aproape de centru (10-15 min cu taxi/autobuz). Cu totul, costul deplasării mele de la mine de acasă până în centrul Brașovului ar fi de vreo 3h15 min si vreo 90 lei (cu tot cu metrou si taxi).

Cu avionul, într-o zi normala, de la mine de acasă fac puțin peste 1 oră până la aeroport (cu orice mijloc de transport aș merge), încă minim 45 de minute pentru formalități și control, vreo 30 de min în zbor, vreo 10 să ies și vreo 20-25 de la aeroport in centru. Adică costul ar fi tot de peste 3 ore la un cost de vreo 4 ori mai mare!

Și atunci de ce să operezi această rută care are toate șanșele să fie total neprofitabilă?", a scris Gelu Duminică pe Facebook.

Multe țări au interzis zborurile pe distanțe scurte

În comentarii, cei mai mulți sunt de acord că ar fi o cursă inutilă.

"Acestea sunt distanțe care se fac cu trenul. Franța va interzice din aprilie zborurile sub 2,5 ore.

Lumea modernă se zbate să treacă la tren pentru distanțe de 500-1000 km, avantajele fiind atât de consum și poluare reduse, dar și timpi mai buni. Pentru că un tren de mare viteză, pe aceste distanță, te duce, din centru în centru, între două orașe într-un timp mult mai scurt comparativ cu avionul (care implică deplasare la aeroport cu cel puțin două ore înainte, zborul, apoi din nou deplasare)."

"Multe țări normale la cap au interzis zborurile mai scurte de 3 ore. Adevărul e că Brașovul, al treilea cel mai poluat oraș din Ro, avea nevoie de încă o sursă de poluare atmosferică și sonoră pentru a avea șansa să depășească Bucureștiul."

"Cu avionul vei avea privilegiul să fii singurul pasager din avion, eventual cu 1-2 parlamentari."

"Poate TAROM mizează pe călătorii care doar fac escală la Otopeni, de exemplu cei care vin de la Londra, Frankfurt etc. și vor să meargă pînă la Brașov. Atunci o fi rentabil. Mă îndoiesc totuși că ruta va fi profitabilă."

"În loc să facă autostrăzi, bagă curse Tarom"

"Pentru că trenul e supra-aglomerat, uneori sunt mari probleme cu mersul trenurilor, iar cu avionul ajungi mai repede. Problema e că în loc să facă autostrăzi, bagă curse tarom."

"Ai uitat că trebuie să vii cu 3 ore înainte la aeroport... Zborul asta e prostie pură. Am mai auzit pe unii că e pentru conectare cu alte zboruri internaționale, să ajungă omul de la Frankfurt sau Londra mai repede. Nu ajunge mai repede. În primul rând că trebuie să se potrivească orarul, altfel stă 6-7 ore prin aeroport. E mult mai simplu și pentru aia să ia trenul din aeroport și să schimbe la Gara de Nord, unde au trenuri din ora în ora spre Brașov."

"Probabil vor opera aeronave cu elice ce vor reduce costurile de operare a rutei destul de mult. Timpul rămâne într-adevăr o problema pentru așa o rută scurtă."

"Nu cred că am auzit o aberație mai mare în ultima vreme, avion pentru 170 km."

"Sunt mulți oameni prea prețioși să meargă cu trenul și care nu mai vor să stea pe Valea Prahovei când își fac “city break-ul” de Poiana. Nu am nici un dubiu că va fi profitabilă. Plus, că din Pipera până la Gara de Nord e drum lung cu orice l-ai face."

"Nu așa trebuie văzută utilitatea, ci dacă aterizezi la București (de exemplu de la Viena) și vrei să ajungi la Brașov, atunci e mai ușor cu avionul (bagajele îți ajung direct acolo, biletul îl iei direct pentru destinația finală)."

"Dacă băgau Suceava-Constanța mai înțelegeam. E tare dorit un zbor de genul asta. Așa, nouă bucovinenilor, ne este mai ușor să ajungem în Turcia, Egipt sau Grecia decât la Constanța."

"Mai decongestionezi traficul pe valea Prahovei în weekend. E o soluție absolut genială."

"Tocmai pentru că e neprofitabilă pentru a justifică ulterior pierderile tot mai mari și mai mari ale companiei."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O familie de români care câștigă 14.000 de lei lunar cheltuie toți banii. Alta, cu un singur venit și 3 copii, economisește. "E o diferență enormă!"
O familie de români care câștigă 14.000 de lei lunar cheltuie toți banii. Alta, cu un singur venit și 3 copii, economisește. "E o diferență enormă!"
Toată lumea se declară afectată de scumpiri și cei mai mulți se străduiesc să fie mai atenți cu banii cheltuiți ți să facă economii. Chiar și cei cu salarii generoase au probleme cu...
Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Turneul lui Ion Țiriac de la București s-a ”golit” de vedete. Ce-au făcut românii
Trei nume importante, Stan Wawrinka, Denis Shapovalov şi Lorenzo Sonego, au părăsit turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 579.320 de euro, după ce au pierdut...
#curse avion, #Bucuresti, #brasov, #tren, #comparatie, #timp, #cheltuieli , #stiri sociale