Magistratul conservator care a lăsat femeile din SUA fără garanția federală a dreptului la avort se plânge că a fost „transformat într-o țintă”

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 07:28
1916 citiri
Magistratul conservator care a lăsat femeile din SUA fără garanția federală a dreptului la avort se plânge că a fost „transformat într-o țintă”
Jud. Samuel Alito este autorul deciziei cu privire la avort care a scandalizat SUA. FOTO: Wikipedia / Facebook

Unul dintre cei nouă judecători conservatori ai Curţii Supreme a SUA a afirmat într-un rar interviu publicat vineri că, împreună cu unii dintre colegii săi, a devenit o potenţială „ţintă de asasinat” după scurgerea unui text în spaţiul public care dezvăluia anul trecut că instanţa supremă se pregătea să anuleze dreptul constituţional la avort, informează AFP.

Autor al deciziei care a îngropat efectiv garanţia federală a avortului trimiţând problema la nivel de state, Samuel Alito a declarat pentru Wall Street Journal că are o „idee destul de precisă” despre autorul acestei scurgeri din mai 2022, dar nu a spus mai mult despre presupusa identitate a acelei persoane.

Curtea Supremă a fost profund remaniată de fostul preşedinte republican Donald Trump, care făcuse să intre în ea trei magistraţi, consolidându-i majoritatea conservatoare (şase judecători din nouă).

„Acei dintre noi care erau consideraţi a fi majoritari, care aprobaseră proiectul meu de decizie, am fost într-adevăr ţinta (potenţială) a unui asasinat. Era raţional pentru oameni să creadă că ar putea stopa decizia ucigând pe unul dintre noi”, a adăugat magistratul.

Ce a scris judecătorul Alito despre dreptul la avort

Alito a spus că nu se simte „fizic în pericol” pentru că beneficiază de multă protecţie. El a adăugat că se deplasează „în ceea ce este practic un tanc şi nu mă pot mişca nicăieri fără tanc şi fără agenţii mei de poliţie”.

Cât despre scurgere, „eu am personal o idee destul de precisă despre cine este responsabil, dar pentru a desemna pe cineva este necesar să ai un nivel de probe diferit”, a spus el.

Această scurgere inedită, dezvăluită de site-ul Politico, provocase un seism.

Publicaţia a declarat că îşi procurase draftul unei decizii majoritare, redactată de Samuel Alito.

În acest text, magistratul spunea că hotărârea în cazul Roe versus Wade care, în urmă cu aproape jumătate de secol, estima că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort, era „total nefondată de la început”.

„Noi estimăm că decizia respectivă trebuie anulată”, adaugă Samuel Alito, pentru care dreptul la avort „nu este protejat prin nicio dispoziţie a Constituţiei”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
#Curtea Suprema SUA, #drept avort, #judecator, #amenintari cu moartea, #Donald Trump , #SUA