Bulgaria refuză să emită certificat de naştere copilului unui cuplu de lesbiene. Decizia ignorată a CJUE

Joi, 02 Martie 2023, ora 17:48
2183 citiri
Bulgaria refuză să emită certificat de naştere copilului unui cuplu de lesbiene. Decizia ignorată a CJUE
Curtea Supremă bulgară a anulat hotărârea unui tribunal administrativ de la Sofia FOTO Pixabay

Justiţia bulgară se opune unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi refuză să emită un act de naştere fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene, relatează AFP.

Curtea Supremă bulgară a anulat hotărârea unui tribunal administrativ de la Sofia, pronunţată în mai 2022, care obliga autorităţile municipale să emită un document de naştere lui Sara - un pseudonim.

Bulgaria nu poate să refuze să recunoască că Sara descinde din cei doi părinţi ai săi, pe motiv că legislaţia naţională nu prevede instituţia căsătoriei homosexuale”, stabilea atunci instanţa.

Ea se baza pe o hotărâre a CJUE, care a stabilit, în decembrie 2021, că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale copilului.

Această hotărâre are valoare de jurisprudenţă, în contextul în care legislaţia disparată din statele membre ale Uniunii Europene (UE) dă bătăi de cap familiilor cuplurilor de acelaşi sex.

”Curtea Supremă îşi permite să încalce hotărârea CJUE”, declară indignată AFP avocata Deniţa Lubenova, specializată în dreptul familiei, care a anunţat miercuri că intenţionează să sesizeze Comisia Europeană (CE).

La originea acestui caz se află un cuplu lesbian căsătorit, format dintr-o bulgăroaică şi o britanică din Gibraltar, a căror fiică, născută în decembrie 2019 în Spania nu are nicio naţionalitate.

Sara nu putea să pretindă nici cetăţenia spaniolă, în contextul în care cele două mame ale sale sunt străine, din cauză că s-a născut într-o ţară terţă.

Cum legea bulgară prevede că orice copil născut dintr-un părinte bulgar este bulgar, cuplul s-a adresat autorităţilor de la Sofia, însă s-a izbit de un refuz.

Sara, în vârstă de trei ani în prezent, rămâne blocată în Spania, din cauză că nu are documente de identitate.

Bulgaria este acuzată cu regularitate de către ONG-uri de călcarea în picioare a drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

Curtea de Casaţie bulgară a exclus, săptrămâna trecută, orice schimbare a identităţii transsexualilor.

Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte pronunţată împotriva rapperului Toomaj Salehi, pentru acuzaţii legate de protestele din 2022-2023, a anunţat, sâmbătă, avocatul...
Țara care a decis să susțină România și Bulgaria la integrarea totală în Schengen. „Ne-am propus să ajungem la un consens”
Țara care a decis să susțină România și Bulgaria la integrarea totală în Schengen. „Ne-am propus să ajungem la un consens”
Ungaria, statul care va prelua președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen. Intrarea celor două țări în spațiul de...
#curtea suprema, #CJUE, #Bulgaria, #certificat nastere , #Bulgaria
  1. Cancerul de penis face tot mai multe victime. Țara unde au fost făcute 6.500 de amputări în ultimii ani
  2. Fetiță de 5 ani, transportată la spital cu elicopterul SMURD după accidentul cu 5 victime din Hunedoara. ISU a activat Planul Roşu de Intervenţie
  3. De ce au fost evacuați de urgență 80 de oameni noaptea dintr-un bloc. Au avut doar câteva minute pentru a-și strânge lucrurile
  4. Rusia s-a răzbunat și a lăsat în beznă o parte din Ucraina. A atacat infrastructuri energetice şi militare
  5. Ce alcoolemie avea la volan un polițist ieșean. Colegii n-au avut cu ce să-l mai ajute
  6. Premierul britanic îl critică pe Nigel Farage, care a spus că Occidentul a provocat invazia Ucrainei: "Joacă în favoarea lui Putin"
  7. Un foc de artificii de pe un iaht a provocat un uriaș incendiu de pădure pe o insulă din Grecia
  8. Dronele ucrainene au distrus două substaţii în apropierea centralei nucleare Zaporojie, spun oficiali instalaţi de Rusia
  9. Rapperul iranian Toomaj Salehi a scăpat de condamnarea la moarte. Curtea Supremă a anulat sentința
  10. Cea mai bogată familie din Regatul Unit, condamnată pentru exploatarea servitorilor. Cheltuia mai mult pe câini