Misteriosul buncăr secret al Pământului pentru sfârșitul lumii: Totul este ținut la minus 18 grade C VIDEO

Sambata, 01 Martie 2025, ora 01:07
3885 citiri
Misteriosul buncăr secret al Pământului pentru sfârșitul lumii: Totul este ținut la minus 18 grade C VIDEO
Un buncăr misterios pentru sfârșitul lumii a fost construit în Arctica FOTO: Wikipedia

Chiar dacă ideea unui seif ascuns pe o insulă din Arctica ar putea suna mai degrabă cu subiectul celui mai recent film cu James Bond, iată că un proiect misterios dotează Pământul cu un buncăr secret pentru sfârșitul lumii. Svalbard Global Seed Vault (Seiful Global de semințe din Svalbard) este un lucru cât se poate de real și ar putea constitui într-o zi salvarea Pământului, în cazul unei Apocalipse.

Recent au fost publicate imagini rare, în premieră, din interiorul buncărului secret din Arctica, unde au fost adăugate peste 14.000 de semințe noi, potrivit Daily Mail.

Situat pe un versant al muntelui Spitsbergen, o insulă din arhipelagul norvegian îndepărtat Svalbard din Marea Arctică, seiful găzduiește „copii de rezervă” a peste 1,3 milioane de soiuri de semințe.

Semințele sunt depozitate în interiorul seifului la temperaturi de aproximativ -18°C (-0,4°F). Permafrostul și rocile groase care înconjoară buncărul garantează că eșantioanele vor rămâne înghețate, chiar dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică.

În caz de dezastru - război, accident sau catastrofă naturală - seiful ar putea oferi supraviețuitorilor acces la toate soiurile importante de culturi din lume. Săptămâna aceasta, seiful a primit peste 14 000 de mostre noi, de la semințe de specii nordice de copaci din Suedia până la orez din Thailanda.

„Semințele depuse în această săptămână reprezintă nu doar biodiversitatea, ci și cunoștințele, cultura și rezistența comunităților care le administrează”, a declarat directorul executiv Stefan Schmitz de la Crop Trust.

Svalbard este cea mai îndepărtata zonă nordică

Băncile de gene din întreaga lume dețin colecții de culturi pentru a fi păstrate în siguranță. Cu toate acestea, multe dintre ele nu se află în locații ideale, ceea ce le pune în pericol pe acestea - și colecțiile lor.

„Multe dintre acestea sunt vulnerabile, expuse nu numai catastrofelor naturale și războaielor, ci și dezastrelor evitabile, cum ar fi lipsa de finanțare sau gestionarea defectuoasă”, explică Crop Trust pe site-ul său.

”Ceva la fel de banal ca un congelator care funcționează prost poate ruina o întreagă colecție”. Pentru a combate această problemă, Svalbard Global Seed Vault și-a deschis porțile în 2008, ca „ultima poliță de asigurare pentru aprovizionarea cu alimente a lumii”.

Potrivit Crop Trust, seiful de semințe se află în locația ideală din cinci motive. În primul rând, Svalbard este îndepărtată, dar totuși accesibilă. „Svalbard este cea mai îndepărtată zonă nordică pe care o persoană o poate parcurge cu un zbor de linie, oferind o locație îndepărtată care este totuși accesibilă”, a explicat organizația.

În plus, deși intrarea poate fi vizibilă, seiful de semințe în sine se află la mai mult de 100 de metri în munte. Zona este stabilă din punct de vedere geologic și nivelurile de umiditate sunt scăzute, în timp ce seiful de semințe se află, de asemenea, mult deasupra nivelului mării.

Salvarea Pământului, într-un buncăr din Arctica

”[Este] protejată de inundațiile provocate de oceane, conform celui mai pesimist scenariu de creștere a nivelului mării', a explicat Crop Trust. În cele din urmă, permafrostul și roca groasă oferă îngheț natural, oferind o metodă rentabilă și sigură de conservare a semințelor.

Seiful arctic are capacitatea de a stoca până la 500 de semințe din 4,5 milioane de soiuri de culturi - un total de 2,5 miliarde de semințe. Până în mai 2024, seiful va păstra peste 1,3 milioane de soiuri de semințe provenind din aproape toate țările lumii.

Acum, 14 000 de noi mostre din 21 de bănci de gene au fost adăugate la această colecție în creștere. Soiuri esențiale de sorg și mei perlat au provenit din banca de gene a Sudanului, în timp ce așa-numita „fasole de catifea” a fost furnizată din Malawi.

În Sudan, unde conflictul a provocat strămutarea a peste opt milioane de persoane și a perturbat agricultura, aceste semințe reprezintă o speranță”, a declarat Ali Babikar, directorul Centrului de cercetare și conservare a resurselor genetice ale plantelor agricole din Sudan.

Prin protejarea acestei diversități în Svalbard, păstrăm opțiunile pentru un viitor rezistent și sigur din punct de vedere alimentar, indiferent de provocările cu care ne confruntăm”. Un alt depozit important a venit de la o bancă de gene din Filipine, unde fenomenele extreme au distrus deja o parte din stocurile de semințe ale țării.

„Pierderea rapidă a diversității genetice în câmp și pierderea diversității în alimentația noastră fac ca conservarea și accesibilitatea să fie mai importante ca niciodată”, a declarat Hidelisa De Chavez de la Universitatea din Filipine. Ea a adăugat că diversitatea culturilor „este coloana vertebrală a agriculturii din întreaga lume”.

Datoria guvernamentală se apropie de 1.000 de miliarde de lei, după creșterea din decembrie 2024. Cei mai mulți bani vin din titluri de stat
Datoria guvernamentală se apropie de 1.000 de miliarde de lei, după creșterea din decembrie 2024. Cei mai mulți bani vin din titluri de stat
Datoria guvernamentală a crescut în decembrie 2024 până la peste 964 de miliarde de lei, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor. Cifra este în creștere cu 27 de miliarde de lei...
Asul din mânecă pe care îl are Canada în războiul taxelor cu SUA. Ar putea tăia accesul la cel mai popular site pentru adulți, care e canadian. „E gata, nu mai e niciun război comercial”
Asul din mânecă pe care îl are Canada în războiul taxelor cu SUA. Ar putea tăia accesul la cel mai popular site pentru adulți, care e canadian. „E gata, nu mai e niciun război comercial”
Canada are o ultimă variantă de a opri războiul taxelor vamale început de președintele SUA, Donald Trump, o așa-numită „opțiune nucleară”, cum a ajuns să fie numită în glumă...
#Cutia neagra Pamantului, #buncar secret, #banca semintelor, #sfarsitul lumii, #Apocalipsa sfarsitul lumii, #Arctica , #proiecte mediu
  1. Datoria guvernamentală se apropie de 1.000 de miliarde de lei, după creșterea din decembrie 2024. Cei mai mulți bani vin din titluri de stat
  2. Asul din mânecă pe care îl are Canada în războiul taxelor cu SUA. Ar putea tăia accesul la cel mai popular site pentru adulți, care e canadian. „E gata, nu mai e niciun război comercial”
  3. O linie de contact a căzut peste o locomotivă în Gara de Nord. Circulația trenurilor a fost afectată
  4. Ai ratat Pi Network? Această criptomonedă accesibilă are deja finanțare de 10 milioane de dolari și câștigă avânt
  5. Un munte de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Cheltuielile de până acum se compară cu Arena Națională sau cu Pasajul Basarab
  6. Ministrul Mediului se opune deschiderii circulației auto, pe drum forestier, prin Pădurea Băneasa. Negocierea acestui subiect ar fi fost dusă de Romsilva
  7. ANCOM impune DIGI noi obligații: Există riscul să abuzeze de puterea sa de piață
  8. Clasarea noilor criptomonede: Au XYZVerse, Pi Network, Sui și Sei potențialul de a intra în top 10 lideri de piață?
  9. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea
  10. Războiul taxelor lovește un gigant auto european. BMW riscă să piardă un miliard de euro din profit