Bilanțul victimelor în urma cutremurului din Maroc a depășit 2100 de morți. Eforturi internaționale pentru salvarea supraviețuitorilor

Duminica, 10 Septembrie 2023, ora 22:54
1820 citiri
Bilanțul victimelor în urma cutremurului din Maroc a depășit 2100 de morți. Eforturi internaționale pentru salvarea supraviețuitorilor
Cel mai recent bilanţ al dezastrului a urcat la 2.122 de morţi şi 2.421 de persoane rănite FOTO Twitter

Supravieţuitorii celui mai ucigător cutremur din Maroc din ultimele şase decenii au încercat duminică, 10 septembrie, să găsească hrană, apă şi adăpost, în timp ce căutările pentru cei dispăruţi continuau în satele îndepărtate, relatează Reuters.

Mulţi oameni se pregăteau să petreacă o a treia noapte în aer liber după ce cutremurul cu magnitudinea de 6,8 a lovit vineri seara târziu. Salvatorii se confruntă cu provocarea de a ajunge în satele cele mai afectate din zona muntoasă Atlas, cu teren accidentat, unde aşezările sunt adesea izolate şi unde multe case s-au prăbuşit.

Cel mai recent bilanţ al dezastrului a urcat la 2.122 de morţi şi 2.421 de persoane rănite.

Pagubele aduse patrimoniului cultural marocan au devenit mai evidente atunci când mass-media locală a raportat prăbuşirea unei moschei din secolul al XII-lea, importantă din punct de vedere istoric. De asemenea, cutremurul a avariat părţi din oraşul vechi Marrakech, un sit din patrimoniul mondial UNESCO.

În Moulay Brahim, un sat situat la 40 km sud de Marrakech, locuitorii au povestit cum au scos morţii dintre dărâmături cu mâinile goale. Localnicii s-au plâns de lipsa apei, a alimentelor şi a energiei electrice, spunând că a primit puţin ajutor din partea guvernului până acum. În condiţiile în care majoritatea magazinelor au fost avariate sau închise, rezidenţii s-au luptat să facă rost de alimente şi provizii.

Cu multe case construite din lut, lemn şi ciment, structurile s-au prăbuşit uşor. A fost cutremurul din Maroc care a făcut cele mai multe victime din 1960, când s-a estimat că un seism a ucis cel puţin 12.000 de persoane.

Armata, mobilizată pentru a ajuta la operaţiunile de salvare, a început să instaleze tabere cu corturi pentru persoanele fără adăpost.

Guvernul a declarat sâmbătă că ia măsuri urgente pentru a face faţă dezastrului, inclusiv întărirea echipelor de căutare şi salvare, furnizarea de apă potabilă şi distribuirea de alimente, corturi şi pături.

MOBILIZARE INTERNAŢIONALĂ

Spania a declarat că 56 de salvatori şi patru câini de urmărire au sosit în Maroc, în timp ce o a doua echipă de 30 de persoane şi 4 câini se îndreaptă spre această ţară.

Marea Britanie a declarat că a trimis duminică 60 de specialişti în căutare şi salvare şi 4 câini, precum şi o echipă de evaluare medicală formată din patru persoane.

De asemenea, Qatarul a anunţat că echipa sa de căutare şi salvare a plecat spre Maroc.

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a exprimat "tristeţea în legătură cu pierderea de vieţi omeneşti şi devastarea" provocată de cutremur. "Suntem pregătiţi să oferim orice asistenţă necesară poporului marocan", a declarat el într-o conferinţă de presă susţinută la Hanoi, în Vietnam. Statele Unite au trimis în Maroc o mică echipă de experţi în dezastre pentru a evalua situaţia. Un oficial american a declarat că aceştia au ajuns acolo duminică.

Franţa a spus că este pregătită să ajute şi că aşteaptă o cerere oficială din partea Marocului. "Franţa este pregătită să ofere ajutorul său Marocului dacă Marocul decide că este util", a declarat preşedintele Emmanuel Macron la summitul G20 de la New Delhi.

Printre alte ţări care oferă asistenţă se numără Turcia, unde cutremurele din februarie au ucis peste 50.000 de persoane. Până duminică, echipa turcă nu plecase încă.

"Următoarele 2-3 zile vor fi critice pentru găsirea persoanelor prinse sub dărâmături", a declarat pentru Reuters Caroline Holt, director global de operaţiuni al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC). Ea a declarat că sistemul internaţional de ajutor a aşteptat o invitaţie din partea Marocului pentru a acorda asistenţă, adăugând că acest lucru nu este neapărat neobişnuit, deoarece guvernul evaluează nevoile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că peste 300.000 de persoane au fost afectate de dezastru.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#cutremur maroc, #bilant cutremur maroc, #decese maroc , #maroc