România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu

Luni, 20 Martie 2023, ora 19:49
1771 citiri
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Zeci de mii de oameni au murit în urma cutremurelor FOTO Twitter

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de seismul din 6 februarie.

Cu acest prilej, Aurescu a anunţat un nou pachet de asistenţă financiară din partea României, în valoare totală de 1,3 milioane de euro, potrivit unui comunicat al MAE.

Conferinţa organizată de Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a prilejuit coagularea acţiunii solidare a comunităţii internaţionale în vederea abordării crizei umanitare de proporţii şi a nevoilor de redresare şi reconstrucţie, pe fondul dezastrului natural care a afectat cele două state, arată MAE.

În cadrul sesiunii dedicate anunţării angajamentelor financiare, ministrul Aurescu a afirmat angajamentul României pentru continuarea susţinerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populaţiei afectate din cele două state, precum şi pentru demersurile de redresare şi reconstrucţie care vor fi demarate.

El a reamintit că România a fost primul stat membru UE care a acordat asistenţă în teren prin trimiterea echipelor de căutare şi salvare şi a echipelor medicale în Turcia şi produselor de primă necesitate în Siria, prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE.

Ministrul de Externe a evidenţiat şi importanţa Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Turcia, legăturile umane strânse şi nivelul foarte bun al colaborării dintre cele două state.

Conform MAE, în cadrul reuniunii, ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavuşodlu, i-a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru susţinerea promptă şi substanţială a României în contextul cutremurului.

În acelaşi timp, a evidenţiat asistenţa umanitară de urgenţă acordată de România pentru populaţia siriană puternic afectată de cutremur, pe fondul situaţiei umanitare deja grave din ultimii ani şi al suferinţelor generate de război şi instabilitate. El a subliniat, în acest context, importanţa identificării unei soluţii politice pentru o pace durabilă în Siria, pe baza iniţiativelor existente la nivelul ONU. Ministrul a reiterat sprijinul pentru eforturile Reprezentantului Special al ONU şi pentru avansarea iniţiativei sale Step-by-step.

Contribuţia anunţată de România cu prilejul Conferinţei prevede 600.000 de euro sub formă de asistenţă umanitară, împărţită în mod egal în beneficiul populaţiilor din cele două state, precum şi 700.000 de euro pentru sprijinirea eforturilor de redresare rapidă din Turcia, informează MAE.

Acest nou angajament financiar completează asistenţa umanitară în natură deja acordată Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente şi peste 10 tone de medicamente şi materiale sanitare de primă necesitate, care au fost distribuite populaţiei siriene din toate zonele afectate de cutremur.

#cutremur Turcia, #cutremur siria, #Bogdan Aurescu ministru Externe, #ajutor financiar , #stiri Bogdan Aurescu