Mărturia unor profesori români surpinși în infernul din Turcia: "Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo"

Marti, 07 Februarie 2023, ora 13:47
2298 citiri
Mărturia unor profesori români surpinși în infernul din Turcia: "Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo"
O serie de cutremure devastatoare a lovit Turcia pe 6 fabruarie FOTO Hepta

Cele trei cadre didactice repatriate din Adana, Turcia, în urma cutremurelor, au ajuns, marţi, acasă, la Satu Mare. ”Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”, a povestit una dintre profesoare.

Potrivit ISU Satu Mare, marţi dimineaţă, 7 februarie, cele trei profesoare sătmărence au ajuns în siguranţă acasă. Erika Czumbil, Rebekka Irime şi Holzli Iulia se aflau în oraşul Adana în momentul cutremurului, reprezentând ţara noastră în cadrul unui proiect educaţional, ”Waterguards-Erasmus”.

”Acasă! Suntem acasă!”, au fost primele lor cuvinte după ce salvatorii sătmăreni le-au coborât din maşină.

”Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”, a povestit prof. Iulia Holzli.

Una dintre aeronavele Forţelor Aeriene Române, care a transportat echipa de salvatori RO-USAR, le-a îmbarcat pe cele trei profesoare la întoarcere, aterizând în siguranţă pe aeroportul Otopeni în noaptea de luni spre marţi. De acolo, cele trei au fost preluate de pompierii bucureşteni, care s-au oprit la colegii din Braşov, iar aceştia din urmă le-au condus până în localitatea Nădăşel, de unde profesoarele au fost preluate de către pompierii sătmăreni.

”O comunicare impecabilă, o politeţe desăvârşită, ne-am simţit realmente în mâinile unor salvatori! Mulţumim tuturor celor care s-au implicat pentru a ne aduce într-un timp atât de scurt din nou acasă”, au afirmat ele.

O aeronavă C27-J Spartan a aterizat la Baza 90 Transport Aerian, având la bord 8 pasageri români şi 2 polonezi repatriaţi din Turcia.

Conform MAE, cei opt cetăţeni români - cinci studenţi şi trei cadre didactice - se aflau în Adana şi au solicitat să fie repatriaţi.

Cutremure devastatoare

Turcia și Siria au fost lovite luni, 6 februarie, de o serie de cutremure devastatoare, cele mai puternice având intensitatea de 7,8 și 7,5. Au urmat peste 150 de replici.

Numărul total al persoanelor decedate depășește 5.000, dintre care 3.419 în Turcia și 1.602 în Siria. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății estimează că numărul morților ar putea ajunge la 20.000.

​Eforturile de salvare, care se desfășoară contra cronometru și în condiții de iarnă, continuă pentru a-i scoate de sub dărâmături pe supraviețuitori.

Citește și:
Turcia, lovită de trei cutremure succesive miercuri seară. Ce magnitudine au avut
Turcia, lovită de trei cutremure succesive miercuri seară. Ce magnitudine au avut
Trei noi cutremure au lovit Turcia miercuri seară, 22 martie. Primul cutremur a avut loc în estul Turciei, în jurul orei 21:40, la o adâncime de 10 kilometri. Magnitudinea raportată a fost...
ÎPS Teodosie a pierdut definitiv postul de profesor de la Universitatea Ovidius: Cum și-au motivat judecătorii sentința
ÎPS Teodosie a pierdut definitiv postul de profesor de la Universitatea Ovidius: Cum și-au motivat judecătorii sentința
ÎPS Teodosie anunța în luna ianuarie că se întoarce la catedră după ce Universitatea Ovidius l-ar fi pensionat ilegal la 65 de ani, bazându-se pe sentința definitivă a Curții de Apel...
#cutremur Turcia, #morti cutremur, #romani turcia, #profesor , #cutremur Turcia