O aeronavă va transporta echipele de salvatori români către Turcia, luni, 6 februarie, în cadrul unei misiuni internaționale de sprijin pentru țara afectată de cutremur.
Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din:
În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri, anunță IGSU.
„Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni, 6 februarie, o misiune de transport al materialelor și echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremurul produs în această dimineață în Turcia.
Aeronavele militare vor decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni luni, 6 februarie, în jurul orei 14.00, cu destinaţia Adana, Turcia”, a transmis MApN.
Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României, care a convocat în această dimineață Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR.
Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.
Cei 10 români care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi luni, din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, se arată într-o informare a Guvernului.
"Din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenţi români şi profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi astăzi. Ei vor fi preluaţi la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia", se arată în informare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat luni că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de 10 cetăţeni români - un profesor şi 9 studenţi Erasmus - care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, afectată de cutremurul produs luni în Turcia.
Aceştia au solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere şi au transmis că sunt în siguranţă.
Potrivit MAE, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la faţa locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetăţenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.