Secretul unui oraș din Turcia lovit de cutremure: Niciun mort și nicio casă prăbușită VIDEO

Joi, 16 Februarie 2023, ora 01:17
10659 citiri
Secretul unui oraș din Turcia lovit de cutremure: Niciun mort și nicio casă prăbușită VIDEO
Orașul Erzin din Turcia nu a fost afectat de cutremure FOTO: NBC

Cutremurele devastatoare recente care au lovit Turcia și Siria au înregistrat deja un bilanț sumbru: peste 40.000 de morți în cele două țări. Cu toate astea, există un oraș turcesc din regiunea afectată de dezastru care nu a suferit nicio pierdere de vieți omenești și unde nicio casă nu s-a prăbușit. Erzin a devenit un refugiu în fața seismului, iar acest lucru s-a datorat unei politici de lungă durată privind respectarea normelor standard din construcții.

Erzin, acest mic oraș din provincia Hatay din sudul Turciei este o oază de siguranță și normalitate, în timp ce viața din întreaga regiune a fost bulversată de cutremurul de săptămâna trecută, potrivit NBC News.

Locuitorii și oficialii spun că orașul Erzin nu a suferit niciun deces și nu a văzut nicio clădire prăbușindu-se în urma puternicului cutremur, iar ei dau credit unei determinări de lungă durată de a nu permite ridicarea de blocuri și case care să încalce normele din construcții ale țării.

Orașul european aflat la 150 de metri de Rusia: Locul unde 97% din locuitori vorbesc rusa, amenințat de Putin VIDEO

Beyaz Yalcin a fost unul dintre oamenii cei mai norocoși, care au scăpat de efectele dezastruoase ale cutremurelor. Ea se afla în Erzin împreună cu cei patru copii mici ai săi atunci când a avut loc cutremurul, și nu acasă, în apropiere, în Gaziantep.

Yalcin, în vârstă de 33 de ani, nu s-a întors acasă. Ea nu știe dacă casa ei mai este în picioare sau dacă, la fel ca multe altele din Gaziantep și din întreaga regiune, a fost redusă la moloz.

"Sunt în stare de șoc. Nu vreau să mă confrunt din nou cu aceeași situație", a spus ea. Yalcin nu este singura care rămâne în acest oraș de frică. Emre Tibikoglu, în vârstă de 39 de ani, care lucrează pentru municipalitate de șase ani, a declarat că, după cutremur, crede că 20.000 de persoane s-au mutat în Erzin, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 50% a populației orașului.

"Știm că ne aflăm într-o zonă seismică", a spus el, citând insistența actualului primar și a celor anteriori de a nu permite ridicarea de clădiri care nu respectă codurile de construcție.

Experții au anunțat lovitura de grație primită de Moscova: Nebunia istorică a unui om aruncă Rusia cu decenii în urmă

Tibikoglu a spus că, ori de câte ori oficialii și-au dat seama că există clădiri construite ilegal, au obținut demolarea lor. El a declarat că nu este sigur de ce alte municipalități nu au făcut același lucru, dar a suspectat că ar fi putut exista legături între politicienii locali și antreprenori și a spus că reglementări guvernamentale mai stricte ar fi putut limita o astfel de tragedie de amploare.

El a spus că, de asemenea, nu există clădiri înalte în Erzin, ceea ce diminuează riscurile, deși a spus că a auzit că unele clădiri din oraș au fost avariate până la punctul în care nu era sigur pentru oameni să rămână acolo. Este posibil ca orașul să fi scăpat de devastarea zonelor învecinate, dar cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a fost totuși resimțit.

Inginerii din Turcia își exprimau de ani de zile temerile legate de clădirile prost construite, având în vedere vulnerabilitatea țării la cutremurele uriașe. Îngrijorările au crescut abia după ce o lege din 2018 a oferit amnistie pentru clădirile cu construcții ilegale, permițându-le să fie folosite atâta timp cât proprietarii plătesc o amendă statului.

Guvernul a promis o anchetă amănunțită și a ordonat reținerea a peste 100 de persoane din cauza clădirilor prăbușite, deși grupurile de opoziție l-au acuzat pe președintele Recep Tayyip Erdogan că nu a reușit să se asigure că reglementările au fost aplicate în mod corespunzător, în timp ce furia a crescut în legătură cu această problemă.

Erzin se află la aproximativ 190 de kilometri de epicentrul cutremurului. În orașele mai îndepărtate de centru, precum și în cele apropiate, cum ar fi Osmaniye, aflat la doar 19 kilometri de Erzin, casele au fost transformate în ruine, iar cei care au supraviețuit încă se luptă pentru a obține ajutor.

#cutremur Turcia, #Turcia cutremur, #bilant cutremur turcia, #cutremur Turcia bilant victime, #cutremure turcia , #cutremur Turcia
Comentarii