De ce nu a fost trimis mesaj RO-Alert pentru cutremur. MAI și IGSU au făcut apel la calm, dar pe rețelele de socializare

Luni, 16 Septembrie 2024, ora 19:14
3029 citiri
De ce nu a fost trimis mesaj RO-Alert pentru cutremur. MAI și IGSU au făcut apel la calm, dar pe rețelele de socializare
Seism, imagine ilustrativă FOTO Pixabay

Luni, 16 Septembrie 2024, la ora 17:40:22 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.4 pe scara Richter, la adâncimea de 126.8 km, a anunțat infp.ro.

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, scrie IGSU pe pagina sa de Facebook.

Întrebarea care a stat pe buzele tuturor celor care au simțit seismul a fost: de ce nu s-a trimis RO-alert?

Conform site-ului ro-alert.ro, "în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)."

Atât MAI, cât și IGSU, au postat pe Facebook mesaje imediat după cutremur în care făceau apel la calm.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat și el, în 2023, că mesajele Ro-Alert nu se dau înainte de producerea unui cutremur. Astfel de mesaje se dau doar dacă autoritățile vor să transmită instrucțiuni populației după un astfel de fenomen, scrie stirileprotv.ro.

”Este normal să apară un moment de panică şi un moment în care toată lumea vorbeşte despre al doilea cutremur. Panica este cauzată fie pentru că oamenii văd, simt cutremurul în zona în care nu sunt obişnuiţi, poate, dar ea poate duce la greşeli de comportament şi la probleme mult mai mari dacă oamenii nu se pregătesc şi nu înţeleg cum să reacţioneze. În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare, motiv pentru care revin cu instrucţiunile pe care le-am dat de mai multe ori la nivelul IGSU privind cutremurul. În primul rând, mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau numai dacă avem de dat indicaţii, dacă sunt efecte grave şi unde trebuie transmis anumite informaţii populaţiei în regim de urgenţă. Altfel, a doua sursă de informare rămâne aplicaţia DSU, pe care vă sfătuim să o descărcaţi, sau portalul Fii pregătit”, a explicat Raed Arafat în urmă cu un an.

De asemenea, șeful DSU atrăgea atenția asupra dezinformărilor care pot apărea în cazul unui cutremur și a sfătuit populația să se informeze din surse oficiale. În plus, el a mai adăugat în ceea ce privește trimiterea mesajelor Ro-Alert în cazul cutremurelor că aceste fenomene nu pot fi prezise și că nu există „o soluție” magică pentru asta.

Ce tipuri de situații sunt anunțate prin sistemul RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situații extrem de grave care pot pune în pericol comunitățile. Spre exemplu, va fi utilizat Sistemul RO-ALERT în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență.

De asemenea, vor fi emise mesaje de avertizare în cazul unor incidente CBRN în afara amplasamentelor, care pot avea urmări grave asupra populației.

Peste 6 milioane de euro din Granturi norvegiene pentru mărirea eficienței intervențiilor în caz de dezastre
Peste 6 milioane de euro din Granturi norvegiene pentru mărirea eficienței intervențiilor în caz de dezastre
Într-o lume marcată de riscuri tot mai complexe și amenințări la adresa securității, pregătirea adecvată și reacția promptă a forțelor de intervenție sunt esențiale pentru protejarea...
Cutremure în România miercuri dimineață. În ce zone s-au produs seismele și ce magnitudine au avut
Cutremure în România miercuri dimineață. În ce zone s-au produs seismele și ce magnitudine au avut
Două cutremure s-au produs, miercuri, în judeţul Buzău, unul dintre ele având magnitudinea 4. ”În ziua de 09 Octombrie 2024, la ora 05:56:03 (ora locală a României), s-a produs în...
#cutremur Vrancea, #Mesaj ro alert, #igsu, #mai , #cutremur
  1. Kievul trimite drone tuaregilor pentru a-i înfrunta pe mercenarii Wagner
  2. Israelul a atacat, pentru prima dată, un oraș din Liban cu majoritate creştină. Cel puțin 18 oameni au murit
  3. Adolescent de 16 ani, rănit într-un accident rutier. El se afla pe o motocicletă care s-a ciocnit cu un autoturism
  4. Magnatul diamantelor, Benny Steinmetz, eliberat din arest. Ce interdicție a primit afaceristul, în Grecia
  5. Fără exit-poll la alegerile din 20 octombrie din Republica Moldova. Explicația Comisiei Electorale
  6. Câte monede a reușit să strângă un bărbat pe parcursul a 70 de ani, într-o damigeană. „Am numărat 5 zile” FOTO
  7. A scăpat cu viață după ce a fost lovit cu maceta în cap. Cine este agresorul bărbatului de 54 de ani
  8. Razii ale recrutorilor militari ucraineni în cluburi de noapte și restaurante. Vor să elimine sentimentul că ”războiul este doar pentru săraci” VIDEO
  9. Închisorile din România, ”adevărate şcoli de criminalitate”. Poliţiştii de penitenciare refuză să mai intre în serviciu
  10. Record bifat de China. Cea mai mare turbină eoliană din lume a intrat în funcțiune VIDEO