Cât de devastator a fost ”mega-cutremurul”, cel mai puternic seism din istorie. Comparație cu bomba atomică de la Hiroshima

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 19:59
4856 citiri
Cât de devastator a fost ”mega-cutremurul”, cel mai puternic seism din istorie. Comparație cu bomba atomică de la Hiroshima
Imagine după cutremurul din Chile din 1960

Efectele cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter care a zguduit Turcia și Siria au făcut deja peste 11.000 de morți și aproximativ 50.000 de răniți, însă acesta n-a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată, de când sunt făcute măsurători ale intensității.

Potrivit datelor existente, cel mai puternic cutremur din toată istoria a fost înregistrat în urmă cu mai bine de 60 de ani. Numit „megaterremoto” sau „marele cutremur”, evenimentul devastator a avut loc în 1960 în Valdivia, un oraș din sudul statului Chile din America de Sud. Cu o magnitudine de 9,5 grade, cutremurul este recunoscut drept cel mai puternic din toată istoria.

Energia eliberată în timpul cutremurului din Chile a fost de 20.000 de ori mai mare decât cea eliberată după explozia bombei de la Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Efectul devastator a fost atât de mare încât a modificat substanțial teritoriul chilian, schimbând cursul râurilor și scufundând multe zone ale țării.

Amploarea cutremurului nu a fost resimțită doar în Chile, acesta creând simultan o succesiune de valuri uriașe (tsunami) care au lovit mai multe state din Pacific. În plus, această mișcare telurică a provocat erupția vulcanului Puyehue, situat în lanțul muntos Anzi.

Deși cutremurul din Chile este cel mai mare până în prezent, numărul morților pe care l-a lăsat în urmă nu a fost unul dintre cele mai mari. În total, autoritățile au numărat aproximativ 2.000 de decese, mult mai puțin față de bilanțul catastrofal al seismului care a lovit zilele trecute Turcia și Siria.

#cutremur, #Turcia, #Chile , #cutremur Turcia