Sediile mai multor instituții publice au fost afectate de cutremurul din Arad: ”Se fac verificări pentru a se stabili dacă există risc de prăbuşire”

Joi, 08 Iunie 2023, ora 16:39
1308 citiri
Sediile mai multor instituții publice au fost afectate de cutremurul din Arad: ”Se fac verificări pentru a se stabili dacă există risc de prăbuşire”
Șapte localități din județ au fost afectate de cutremur FOTO Aradon.ro

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat joi, 8 iunie, că un grup de suport tehnic va evalua clădirile din județul Arad afectate de cutremurul de marți seară.

Şapte localităţi au fost afectate în urma seismului.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Arad, prefectul judeţului Arad, Toth Csaba, a solicitat primăriilor şi altor instituţii realizarea unor evaluări iniţiale ale pagubelor produse şi includerea acestora în documente emise de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

În şedinţa CJSU de joi a fost activat Grupul de suport tehnic care va evalua gradul de siguranţă a clădirilor publice afectate de cutremur.

”La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. Această evaluare nu poate substitui, în condiţiile legii, expertizele specializate de risc la cutremur, care pot fi realizate doar la comanda proprietarilor clădirilor. După şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, am luat măsura de a înainta Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Afacerilor Interne toate rapoartele operative şi procesele verbale care ne-au fost transmise de comitetele locale, dar şi de alte instituţii. Din fericire, vorbim doar de pagube materiale şi, în general, de daune minore, însă în acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse”, a declarat Prefectul Toth Csaba.

La Prefectura Arad s-au primit documente privind pagube constatate în urma cutremurului din 6 iunie din partea mai multor instituţii: Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Consiliul Judeţean Arad, primăriile Arad, Pâncota, Ghioroc, Păuliş, Covăsânţ, Frumuşeni, Dorobanţi.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a avut loc, marţi seară, în judeţul Arad, fiind resimţit puternic în zonă, dar şi în oraşe mult mai îndepărtate.

Eveniment Quarterly Report

Trei băieți din Arad au violat o fată în pădure. Cel mai mic agresor are 13 ani
Trei băieți din Arad au violat o fată în pădure. Cel mai mic agresor are 13 ani
Trei adolescenţi din judeţul Arad, cu vârste de 13, 17 şi 18 ani, ar fi dus în pădure o fată pentru a o viola, iar doi dintre suspecţi au fost arestaţi preventiv, în timp ce copila...
Bullying în clasa zero. Intervenție a Poliției în cazul unui copil de 7 ani care își terorizează colegii
Bullying în clasa zero. Intervenție a Poliției în cazul unui copil de 7 ani care își terorizează colegii
Poliţia judeţeană Braşov anunţă că face verificări într-o şcoală din municipiul Braşov, după ce în mediul online au apărut informaţii privind „o situaţie” care are legătură...
#cutremur, #Arad, #sedii institutii publice, #pagube materiale, #verificari, #risc prabusire , #cutremur