Cutremur devastator în Turcia. Sute de oameni au murit și sute de persoane au fost rănite VIDEO

Luni, 06 Februarie 2023, ora 07:09
19951 citiri
Cutremur devastator în Turcia. Sute de oameni au murit și sute de persoane au fost rănite VIDEO
Un cutremur foarte puternic a avut loc în Turcia FOTO Twitter

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă, 6 februarie, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Bilanţul cutremurului a crescut, acum fiind de 568 de morţi în două țări, Turcia și Siria, şi sute de răniţi.

Guvernatorul provinciei Şanliurfa, Salih Ayhan, a anunţat că în provincia sa s-au înregistrat 15 morţi şi 30 de răniţi. “În acest moment, avem 15 cetăţeni decedaţi şi 30 de cetăţeni răniţii”, este preciizarea guvernatorului, potrivit dha.com.tr.

În Malatya, situaţia este mai gravă: guvernatorul Hulusi Şahin a anunţat că au murit 23 de persoane şi că alte 420 de persoane au fost rănite. De asemenea, s-au prăbuşit 140 de clădiri.

AFAD a anunţat că au avut loc 32 de replici, dintre care una cu magnitudinea 6,6. Cutremurul s-a resimţit puternic şi în provinciile Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya şi Adana.

Un corespondent BBC din Turcia relatează că la Diyarbakir un centru comercial s-a prăbuşit.

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici "foarte puternice" în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ.

Replicile puternice vor continua probabil în orele şi chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic ca acesta, potrivit specialiştilor intervievaţi de CNN.

Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Posturile de televiziune TRT şi Haberturk au prezentat imagini cu oameni adunaţi în jurul unei clădiri distruse din Kahramanmaras, căutând supravieţuitori.

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

"Au căzut tablouri de pe pereţii din casă", a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. "M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă", a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
Verificări la barajul de la Bicaz, după ce un cutremur a avut loc în zonă. „Forţe şi mijloace de intervenţie au fost trimise în teren”
Verificări la barajul de la Bicaz, după ce un cutremur a avut loc în zonă. „Forţe şi mijloace de intervenţie au fost trimise în teren”
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au realizat o recunoaştere la barajul de la Bicaz, în urma unui cutremur de pământ de mică intensitate care a avut loc joi,...
#cutremur, #Turcia, #victime, #decese , #cutremur Turcia
Comentarii
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
12571 citiri.başsağlığı.condolences.condoleante