Se pot prezice cutremurele în lume și în România? Experții internaționali au dat verdictul

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 01:19
4561 citiri
Se pot prezice cutremurele în lume și în România? Experții internaționali au dat verdictul
Cutremurele nu pot fi prezise cu precizie de către oamenii de știință FOTO: BBC

Tragedia care s-a produs în sud-estul Turciei și nordul Siriei, din cauza celor două cutremure puternice de magnitudine de peste 7,5 grade pe scara Richter, evidențiază cât de neașteptat pot lovi seismele. Oamenii de știință caută modalități de a furniza avertismente timpurii cu privire la cele mai imprevizibile dintre dezastrele naturale de pe Pământ, de zeci de ani.

Au lovit brusc și fără avertisment. Cele două cutremure devastatoare care au lovit Turcia și Siria s-au soldat cu zeci de mii de morți și au lăsat mult mai mulți răniți sau fără adăpost. Dezastrul a avut loc la primele ore ale zilei de 6 februarie, iar cele mai multe dintre victime dormeau, când primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 a produs prăbușirea caselor peste ei, potrivit BBC.

Primul indiciu pe care l-au avut semiologii că se desfășura un dezastru major au fost mișcările bruște de activitate ale instrumentelor lor sensibile răspândite în întreaga lume, pe măsură ce undele seismice produse de primul cutremur au reverberat în jurul globului. Câteva ore mai târziu, acestea au fost urmate de un al doilea cutremur de magnitudine 7,5 grade.

Profunzimea relativă a ambelor cutremure a însemnat că intensitatea tremurului a fost deosebit de severă. Dar, în timp ce lumea se întreabă pentru a oferi ajutor comunităților distruse de pe ambele părți ale graniței dintre Turcia și Siria, unii se întreabă de ce nu am văzut acest eveniment venind.

Anunț neașteptat la Washington: Putin poate opri războiul la intervenția liderului unei puteri nucleare

Sistemul de falii din Anatolia de Est în care s-au produs cutremurele face parte dintr-o „joncțiune triplă” tectonică în care trei plăci tectonice - plăcile Anatolia, Arabia și Africa - se macină una de cealaltă. Din 1970, doar trei cutremure cu magnitudinea 6 sau mai mare au lovit regiunea, iar mulți geologi credeau că regiunea era „întârziată” pentru un cutremur mare.

Într-adevăr, știința de a prezice cutremure este foarte, foarte dificilă. Deși există adesea semnale minuscule care pot fi detectate în datele seismice după ce a avut loc un eveniment, este mult mai dificil să știi ce să cauți și să le folosești pentru a face prognoze în prealabil.

„Când simulăm cutremure în laborator, putem vedea toate aceste mici defecțiuni care se întâmplă – există unele fisuri și unele defecte care apar mai întâi”, spune Chris Marone, profesor de geoștiințe la Universitatea Sapienza din Roma, în Italia, și la Universitatea Penn State. în Pennsylvania, SUA.

„Dar în natură există multă incertitudine cu privire la motivul pentru care adesea nu vedem șocuri sau indicii că va avea loc un cutremur mare”. Geologii au încercat să folosească metode științifice moderne pentru a prezice cutremure cel puțin încă din anii 1960, dar cu puțin succes. O mare parte din motivul aceasta, spune Marone, este complexitatea sistemelor de unde care traversează globul.

Serviciile de spionaj ale lui Putin, anunț teribil: O superputere ar pregăti atacuri asupra unor ținte din Rusia VIDEO

Cutremurele mari produc șocuri la distanțe uriașe

Potrivit United States Geological Survey, este nevoie de trei lucruri pentru a produce o predicție cu adevărat utilă a cutremurului - locația în care se va întâmpla, când se va petrece și cât de mare va fi evenimentul. Până acum, spun ei, nimeni nu poate face asta cu nicio certitudine.

În schimb, geologii produc cele mai bune presupuneri ale lor în „hărți de pericol”, unde calculează probabilitatea unui cutremur într-un interval de timp de câțiva ani. Deși acestea pot ajuta la un anumit grad de planificare, cum ar fi îmbunătățirea standardelor de construcție în zonele cele mai expuse riscului, nu oferă nivelul de predicție necesar pentru a oferi avertismente timpurii publicului pentru a-i permite să se evacueze sau să se adăpostească.

Oamenii de știință din China au căutat ondulații în particulele încărcate electric din ionosfera Pământului în zilele premergătoare cutremurelor. „Acest tip de predicție bazată pe învățarea automată a produs mult interes”, spune Marone. El și colegii săi au dezvoltat în ultimii cinci ani algoritmi care sunt capabili să detecteze mișcări în undele de cutremur simulate în laborator.

„Putem prezice când va avea loc seismul în laborator, pe baza acestor modificări ale proprietăților elastice și a zgomotului provenit de la șocurile din zona de impact în sine. Ne-ar plăcea să pornim acest lucru pe Pământ, dar nu suntem încă acolo".

Putin ar putea apela la Satan: Ce face arma apocalipsei care nu poate fi oprită de nimeni VIDEO

Un alt grup cu sediul în Israel a susținut recent că poate folosi învățarea automată pentru a prezice cutremure mari cu 48 de ore înainte, cu o precizie de 83%, examinând modificările conținutului de electroni din ionosferă în ultimii 20 de ani.

„Nu putem specifica locația potrivită în care se va întâmpla un eveniment viitor”, au spus aceștia, parțial pentru că cutremurele mari pot induce curenți departe de epicentrul lor, ceea ce face dificilă confirmarea locației precise”, a spus expertul.

Alți cercetători își pun speranțele pe semnale diferite. În Japonia, unii pretind că pot folosi modificările vaporilor de apă deasupra zonelor cu cutremure pentru a face predicții. Testele sugerează că aceste predicții au o acuratețe de 70%, deși pot spune doar că un cutremur ar putea avea loc la un moment dat în luna următoare.

Dar, în ciuda tuturor acestor cercetări, nimeni nu a reușit să prezică cu precizie unde și când va avea loc un cutremur înainte de a se produce, nici în lume și nici în România.

Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Orașele unde au fost resimțite cel mai puternic FOTO
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului anunță că două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, 28 martie, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a...
Cutremur cu magnitudinea 5,7 în sudul Greciei. Seismul s-a simțit pe mai multe insule
Cutremur cu magnitudinea 5,7 în sudul Greciei. Seismul s-a simțit pe mai multe insule
Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a zguduit vineri, 29 martie, sudul Greciei la ora 07:12 GMT, a anunţat Centrul German de Cercetare în Geoştiinţe. Epicentrul seismului, la o adâncime de...
#cutremur, #cutremur Romania, #cutremure, #cutremure prezicere, #cutremure preziceri, #cutremure turcia, #Romania cutremur , #stiri internationale