Despăgubirile în urma cutremurelor din Gorj, plătite în timp record. Situația dosarelor deschise în urma seismelor

Advertorial
Miercuri, 29 Martie 2023, ora 10:50
6750 citiri
Despăgubirile în urma cutremurelor din Gorj, plătite în timp record. Situația dosarelor deschise în urma seismelor
Stradă din Gorj după cutremur

O serie de cutremure s-au produs în luna februarie în Oltenia, județul Gorj. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 5,7, iar sute de replici au urmat în zilele următoare. Seismologii au anunțat încă de la momentul respectiv că activitatea replicilor se poate întinde chiar pe parcursul următoarelor două luni.

În media au apărut rapid imagini și filmări ce arătau pagubele produse de dezastrul natural: clădiri fisurate, acoperișuri distruse parțial sau bucăți de moloz și cărămizi ce zăceau pe mijlocul străzilor.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Cu toate acestea, au existat pagube materiale. Persoanele care au avut încheiate polițe de asigurare PAD împotriva dezastrelor naturale au avut posibilitatea de a primi rapid despăgubiri.

Fără drumuri inutile

PAID a comunicat public că pentru seismele recente din județul Gorj nu este necesar ca vreun păgubit să obțină in mod individual dovada producerii cutremurelor întrucât, printr-un protocol încheiat cu Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pământului, această dovadă a fost obținută și transmisă către toți asigurătorii implicați în evaluarea daunelor pentru a fi parte a dosarelor de daună.

„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror locuințe au fost afectate să nu fie puși în mod inutil pe drumuri”, a explicat Nicoleta Radu, Director General al PAID.

Sute de dosare de daună plătite

La data de 28 martie, PAID avea 1.426 de dosare avizate, dintre care 480 de dosare deja plătite și doar 25 respinse. Valoarea plăților se ridică la 3,209.481 lei, iar rezerva de daună constituită la PAID este de 7,471.000 lei. Din punct de vedere al tipului de locuință, este vorba despre 1.403 locuințe de tip A și 23 de locuințe de tip B. Primele plăți s-au făcut în termen record, la 8 zile după producerea primelor cutremure de pe 13 februarie.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#cutremure Gorj, #PAID, #polita pad, #despagubiri , #asigurari