Cyborg-gândaci uriași ar putea fi salvatorii viitorului în caz de dezastre. Vor fi folosiți la misiuni de căutare și salvare

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 23:44
2482 citiri
Cyborg-gândaci uriași ar putea fi salvatorii viitorului în caz de dezastre. Vor fi folosiți la misiuni de căutare și salvare
Gândac echipat cu dispozitive electronice/FOTO: Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)

Gândacii-cyborg echipaţi cu dispozitive electronice pot fi controlaţi pentru misiuni de căutare şi salvare. Insectele oferă un avantaj major faţă de roboţii tradiţionali datorită adaptabilităţii naturale.

Un student din Australia a găsit o metodă inovatoare de a transforma insectele în ajutoare salvatoare. Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, creează gândaci-cyborg prin ataşarea unor dispozitive electronice care controlează mişcările insectelor. Aceste "rucsacuri" tehnologice trimit impulsuri electrice către antenele gândacilor, permiţând cercetătorilor să le dirijeze cu precizie. Scopul? Utilizarea insectelor biohibrid în misiuni de căutare şi salvare, în zonele inaccesibile oamenilor, scrie CNN.

Fitzgerald preia controlul asupra mișcărilor insectei, profitând de agilitatea sa naturală.

„Intervenim doar atunci când gândacul iese de pe traseul pe care vrem să-l urmeze”, explică Fitzgerald, care studiază matematica și ingineria. Ambiția sa? Să creeze o armată de salvatori insecte-mașină. „Imaginați-vă un cutremur sau un atac cu bombă într-un oraș. Oamenii nu pot intra în siguranță în zona dezastrului, dar acești gândaci cyborg ar putea naviga rapid și eficient, găsind supraviețuitori.”

În laboratorul de biorobotică, Fitzgerald și colegii săi montează „rucsacuri” pe gândaci săpători uriași și pe specii de gândaci „darkling”. Aceste insecte, native din Australia, pot ajunge până la opt centimetri lungime și sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a supraviețui în cele mai dure medii.

Pentru Fitzgerald, nu există nicio reținere. „Nu, nu mă dezgustă deloc”, spune el, referindu-se la insectele pe care le manipulează zi de zi.

Și, deși ideea de a folosi gândaci în misiuni de salvare poate părea ieșită din comun, există un raționament solid în spatele acestei abordări. Insectele sunt mult mai adaptabile decât roboții artificiali, care au nevoie de procese complexe de calcul pentru a face față situațiilor imprevizibile din lumea reală.

Cyborgii insectă ar putea juca un rol crucial în situații de urgență

Cyborgii insectă ar putea juca un rol crucial în situații de urgență, susține Fitzgerald, detectând supraviețuitorii și raportând locația lor, ba chiar livrând medicamente esențiale înainte ca salvatorii umani să ajungă la fața locului.

Însă, înainte ca această viziune să devină realitate, cercetătorii australieni trebuie să învețe cum să controleze perfect mișcările insectelor – o provocare care ar putea dura ani. Dar Fitzgerald rămâne optimist: „Deși acum pare science fiction, în câteva decenii, insectele cyborg ar putea salva vieți.”

Și nu e singurul. La Institutul de Tehnologie din California (Caltech), cercetătorii implantează stimulatori cardiaci în meduze pentru a le controla viteza de înot, cu speranța că acestea vor putea aduna date din adâncurile oceanului. La Universitatea Cornell, au fost creați roboți care funcționează pe baza semnalelor electrice generate de ciuperci.

Deși tehnologia biohibridă ridică întrebări etice, mulți cercetători susțin că beneficiile pot depăși riscurile. Fitzgerald este convins că gândacii săi cu „rucsacuri” nu sunt afectați și că au o durată de viață normală. „Nu cred că îi deranjează. Știința încă nu a stabilit dacă sunt ființe conștiente”, glumește el.

Dar, când vine vorba despre salvarea de vieți, Fitzgerald este sigur pe el: „Potrivită pentru intervenții rapide în dezastrele urbane, această tehnologie are un potențial uriaș. Orice ezitare e de înțeles, dar cred că trebuie să ne concentrăm pe viața pe care o putem salva.”

Marele motiv de nemulțumire al lui Daniel David, de când a preluat Ministerul Educației: „Toată lumea doreşte să discute cu ministrul, pentru orice problemă"
Marele motiv de nemulțumire al lui Daniel David, de când a preluat Ministerul Educației: „Toată lumea doreşte să discute cu ministrul, pentru orice problemă"
Profesorul Daniel David critică modul în care a fost gestionat Ministerul Educației, de predecesorii săi în funcție. Oficialul guvernului a observat că în calitate de ministru este...
Trump vrea să se vadă cu Putin „imediat”: „În fiecare zi în care nu ne întâlnim, soldaţi sunt ucişi pe câmpul de luptă”
Trump vrea să se vadă cu Putin „imediat”: „În fiecare zi în care nu ne întâlnim, soldaţi sunt ucişi pe câmpul de luptă”
Trump se declară gata să se întâlnească „imediat” cu Putin pentru a asigura sfârşitul războiului din Ucraina şi pentru a lucra la reducerea armelor nucleare Preşedintele american...
#cyborg gandaci, #Dispozitive electronice, #dezastre naturale, #salvatori , #stiri externe
  1. Proteste masive în București, de Ziua Principatelor. Traficul, paralizat în centrul Capitalei. Mitingul pro-Georgescu, organizat separat
  2. Zelenski a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Atacuri cu drone la Moscova. Explozii uriașe VIDEO
  3. Temperaturi mai ridicate decât normal în următoarea perioadă. Prognoza meteorologilor pe următoarele patru săptămâni
  4. S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
  5. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. La Iași, primarul nu va mai susține niciun discurs
  6. Planurile Coreei de Nord după pierderile suferite în Ucraina. ”Este suspectată că grăbește măsurile următoare”
  7. Premierul Orban compară UE cu Imperiul Otoman înainte de destrămare: "Bolnavul Europei de astăzi este Uniunea Europeană"
  8. Care sunt minciunile pe care trebuie să le spui la un interviu dacă vrei să obții postul, potrivit unui expert în cariere
  9. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”
  10. România se îndepărtează de Green Deal, programul-fanion al Ursulei von der Leyen: „A condus la costuri sociale și economice foarte mari". Ce alternative energetice are România