Putin, șters de pe lista invitaților la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 19:16
2429 citiri
Putin, șters de pe lista invitaților la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia
Putin, șters de pe lista cu invitați la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia FOTO X/@Mission80ans

Rusia va fi invitată să participe la festivităţile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia (Franţa) de la începutul lunii iunie. Din cauza "războiului de agresiune" rusesc în Ucraina, președintele Vladimir Putin a fost omis de pe lista organizatorilor, a anunţat marţi, 16 aprilie, Mission Liberation.

"Având în vedere circumstanţele (ofensiva rusă în Ucraina), preşedintele Putin nu va fi invitat să ia parte la comemorările debarcării din Normandia", au precizat organizatorii, conform AFP.

"Rusia va fi, totuşi, invitată să fie reprezentată, pentru ca importanţa angajamentului şi a sacrificiilor poporului sovietic, precum şi contribuţia sa la victoria din 1945, să fie onorată", a adăugat Mission Liberation.

Nu au fost oferite detalii cu privire la nivelul la care Rusia ar putea fi reprezentată la aceste comemorări din Normandia, în nord-vestul Franţei.

Vladimir Putin a fost invitat la celebrările celei de-a 70-a aniversări din iunie 2014, în pofida anexării Crimeei cu trei luni înainte, în semn de recunoaştere a tributului greu plătit de Rusia în lupta împotriva nazismului.

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au vorbit pentru prima dată la acea vreme, în plină revoltă pro-rusă în estul Ucrainei, pe care Occidentul a acuzat Moscova că a încurajat-o şi chiar că a orchestrat-o în mod direct.

Întâlnirea, la care au participat preşedintele francez şi cancelarul german de la acea vreme, Francois Hollande şi Angela Merkel, a deschis calea unor discuţii între cele patru ţări, în aşa-numitul format "Normandia", pentru a încerca să găsească o ieşire la criza ucraineană, care a continuat până la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Pe de altă parte, Vladimir Putin nu a fost invitat la cea de-a 75-a aniversare a Zilei Z, în 2019, când situaţia din estul Ucrainei s-a acutizat. El a declarat atunci că nu a fost "absolut deloc o problemă" (faptul că nu a fost invitat), iar Moscova i-a cerut Franţei să nu "exagereze" importanţa debarcării Aliaţilor, amintind cele 27 de milioane de morţi sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Din punct de vedere istoric, Franţa a invitat întotdeauna la ceremonie ţările ale căror contingente au debarcat în Normandia. În trecut, invitaţia a fost extinsă şi la Federaţia Rusă", explică Mission Liberation.

Quarterly Report - Editia 4

Atac cu grenadă în Franța. Două persoane au fost grav rănite în urma atentatului VIDEO
Atac cu grenadă în Franța. Două persoane au fost grav rănite în urma atentatului VIDEO
Atac cu grenadă, joi seară, 23 mai, la Aubervilliers, în Seine-Saint-Denis, două persoane fiind grav rănite, au anunțat vineri surse din poliţie pentru AFP. O anchetă a fost imediat...
E cel mai bun marcator al acestei naționale de top dar se retrage după EURO2024
E cel mai bun marcator al acestei naționale de top dar se retrage după EURO2024
Atacantul Olivier Giroud, în vârstă de 37 de ani, cel mai bun marcator din istoria echipei de fotbal a Franţei, a anunţat că EURO 2024, care va avea loc în Germania (14 iunie-14 iulie), va...
#D Day, #debarcare normandia, #Franta, #aliati, #putin neinvitat ceremonie , #Rusia