Dacia Jogger Hybrid – Cum s-a comportat pe șoselele de la capătul vestic al Europei

Luni, 13 Februarie 2023, ora 13:35
3317 citiri
Dacia Jogger Hybrid – Cum s-a comportat pe șoselele de la capătul vestic al Europei
Test Dacia Jogger Hybrid FOTO: lifenews.ro

Dacia Jogger Hybrid 140 este disponibil pentru comenzi din luna ianuarie 2023. Este primul vehicul hibrid al mărcii și recent și-a demonstrat atuurile, dar și slăbiciunile, în cadrul unui test internațional desfășurat în Portugalia.

Încă de la prezentarea sa, în septembrie 2021, modelul Dacia Jogger se pregătea să devină primul vehicul al mărcii românești propulsat de un sistem hibrid, scrie LiveNews.ro. Deși, pe atunci, intra pe piață doar cu variantele TCe 110 (benzină) și ECO-G 100 (beniznă – GPL), oficialii mărcii anunțau pentru 2023 debutul în gamă al unui sistem hibrid derivat din cele existente pe modele ale fratelui mai mare, Renault.

Primele livrări ale mașinilor comandate în ianuarie 2023 sunt programate pentru martie.

Cum s-a comportat mașina la testele din Portugalia

Dacia a organizat în Portugalia, lângă Lisabona, sesiunea de teste pentru modelul hibrid.

Pe lângă un motor echilibrat, cu patru cilindri și 140 CP, varianta hibridă a Jogger oferă, desigur, accelerații mai rapide decât celelalte versiuni. Astfel, în timp ce versiunea TCe 110 cu cinci locuri poate atinge 100 km/h în 10,5 secunde, cea Hybrid 140 face același lucru în doar 9,9 secunde.

Și, dacă aceste argumente nu sunt suficiente pentru a demonstra că Jogger Hybrid 140 chiar este un model aparte în gama Dacia, merită adăugat și faptul că modelul este echipat cu o cutie de viteze electrificată, fără ambreiaj, care permite o tracțiune 100% electrică la plecarea de pe loc asigurând, în același timp, o schimbare lină a treptelor de viteză și un plus de confort.

Prețuri de la 23.750 de euro

Si pentru că dotările superioare vin la pachet – indiferent de gândirea limitată a unora care încă mai văd Dacia ca pe o marcă low-cost – cu prețuri pe măsură, Jogger Hybrid 140 are un preț minim de 23.750 de euro. Pentru comparație, varianta ECO-G costă minimum 16.490 de euro, iar cea TCe 16.890 de euro. Chiar și cu această creștere importantă de preț, primul hibrid asamblat la uzina din Mioveni a Dacia se plasează pe piață printre cele mai accesibile vehicule de acest tip. Un concurent doar puțin mai ieftin, cu un sistem de propulsie care poate dezvolta doar 122 CP, este Suzuki Swace Full Hybrid. Acesta are un preț de bază de 24.300 de euro și nu oferă variante cu șapte locuri. Totodată, Corolla Touring SportsEco HYB, care pune la dispoziția șoferului tot 140 CP, costă minimum 31.775 de euro.

Pe lângă plusuri – evidente și binevenite – Dacia Jogger Hybrid 140 a lăsat să se vadă, în timpul testului internațional din Portugalia, și câteva slăbiciuni. Una dintre acestea este zgomotul produs de motorul termic atunci când, la viteze superioare, ajunge în pragul schimbării treptelor de viteză. Poate că acest detaliu ar fi trecut neobservat dacă anterior, în timpul parcurgerii cu viteză redusă a străzilor din orașe, deplasarea susținută exclusiv de motorul electric nu ar fi fost silențioasă.

Tot zgomotul ajuns în habitaclu, dar de această dată produs de curenții de aer care se izbesc de caroseria de mari dimensiuni, face ca, uneori, mai ales atunci când vântul bate cu putere, comunicarea între ocupanții locurilor din față și pasagerii din spate să trebuiască purtată pe un ton mai ridicat. Desigur, acest neajuns este cunoscut încă de la testul versiunilor TCe și ECO-G ale Jogger, ca și confortul limitat asigurat de scaunele cu un șezut prea scurt și puține posibilități de configurare sau încălzirea/răcirea deficitară a habitaclului pentru pasagerii aflați pe cel de-al treilea arând de scaune în cazul variantei cu șapte locuri. Nu trebuie uitat, nici calificativul – mai mult sau mai puțin corect, dar aplicabil tuturor modelelor de pe piață – de numai o stea obținut la testele EuroNCAP.

În rest, Dacia Jogger Hybrid 140 are un comportament rutier asemănător celui al versiunilor TCe și ECO-G, sistemul de propulsie mai greu (1.4 l, + două motoare electrice) aflat în partea din față fiind echilibrat de poziționarea bateriei de 1,2 kWh în zona roții de rezervă, acolo unde în cazul variantei cu GPL este amplasat rezervorul elicoidal. Grație acestei configurații, atât spațiul disponibil pentru ocupați cât și volumul de încărcare rămân neschimbate.

Sistemul hibrid preluat de la Renault

Pentru cei care nu știu încă în ce constă sistemul hibrid de propulsie al modelului Dacia, trebuie menționat că acesta este preluat de la Renault (Clio, Captur) și asigură inclusiv deplasarea 100% electrică pe distanțe scurte. Așadar vorbim despre ceea ce se cheamă un „full hybrid” și nu un „mild-hybrid” care doar ajută motorul termic în momentul accelerării.

Astfel, Dacia Jogger Hybrid demarează de pe loc întotdeauna în modul electric, iar motorul termic intră în funcțiune doar atunci când fie bateria este aproape golită, fie șoferul apasă cu putere pedala de accelerație.

Mașina dispune și de frânare regenerativă care asigură reîncărcarea bateriilor astfel încât, deși au evitat să menționeze distanța pe care mașina o poate parcurge în modul electric cu bateria încărcată, oficialii Dacia au declarat că Jogger Hybrid 140 poate rula în oraș până la 80% din timp în modul electric. Astfel este asigurată o reducere a consumului în ciclu urban de până la 40% (față de un vehicul echipat cu un motor termic echivalent, fără schimbarea modului de a conduce).

În timpul etapelor de decelerare și de frânare, energia cinetică este recuperată și transformată în energie electrică pentru reîncărcarea bateriei. Încărcarea poate fi asigurată și de motorul termic, gestiunea energiei realizându-se astfel încât să se obțină un randament optim al puterii furnizate în raport cu tipul de propulsie. Datorită acestui procedeu, de fiecare dată când energia furnizată de motorul termic depășește nevoia de putere (spre exemplu atunci când Jogger rulează constant pe autostradă), bateria se încarcă. Acest surplus de energie poate fi apoi utilizat pentru a ajuta motorul termic în cazul unei accelerații energice, sau în cazul unui rulaj 100 % electric în traficul urban.

Tehnologia hibridă existentă pe Dacia Jogger Hybrid 140 are o arhitectură simplă și ingenioasă. Motorul de 1.6 l, alimentat cu benzină, este cuplat cu două motoare electrice – un motor de 36 KW (49 CP) și un demaror/generator de înaltă tensiune de tip HSG (High-Voltage Starter Generator) – și cu o cutie de viteze automată, electrificată, fără ambreiaj.

Cutia de viteze electrificată permite o tracțiune 100% electrică la plecarea de pe loc. Acest lucru asigură o schimbare lină a treptelor de viteză, ceea ce oferă un confort sporit și performanțe mai bune în timpul fazelor de accelerare.

Utilizarea acestui ansamblu de propulsie oferă moduri de funcționare precum tracțiune 100% electrică la plecarea de pe loc – absența ambreiajului permite demarajul în mod 100% electric fără solicitarea motorului termic (demarajul vehiculului hibrid este astfel asigurat sistematic de motorul electric principal care asigură un demaraj energic, întrucât cuplul este disponibil imediat.), sau adaptare automată la diferite situații – tehnologia este bazată pe o arhitectură serie-paralel care permite combinarea atuurilor diferitelor tipuri de motorizare hibridă (serie, paralel și serie-paralel). Motoarele sunt capabile să funcționeze independent sau împreună, transferând după nevoie energia generată către roți sau către baterie. Grupul motopropulsor gestionează aceste motoare și aportul lor energetic în funcție de nevoile de accelerare și de putere, precum și de oportunitățile de reîncărcare a bateriei. În total sunt posibile 15 combinații diferite ale modurilor de funcționare a motoarelor în funcție de treptele în care este cuplată cutia de viteze.

În timpul rulajului, schimbarea modurilor de funcționare este imperceptibilă și nu necesită nicio acțiune din partea șoferului. Sistemul alege automat modul cel mai potrivit pentru fiecare situație urmărind reducerea consumului și a emisiilor de CO2 și asigurând în același timp o conducere reactivă și plăcută.

Tehnologia utilizată de Dacia Jogger Hybrid 140 permite optimizarea energiei în fazele de decelerare și de frânare. Reîncărcarea bateriei în faza de decelerare are loc atunci când șoferul ridică piciorul de pe pedala de accelerație, iar maneta schimbătorului de viteze este în poziția „Drive”. În acest caz motorul electric principal funcționează ca un generator, recuperează energia cinetică produsă de decelerare și o transformă în energie electrică pe care o transferă către baterie.

Modul „B” (Brake) asigură o recuperare mai puternică a energiei. Atunci când maneta schimbătorului de viteze este trecută în poziția „B”, capacitatea de regenerare este sporită, în limita nivelului de încărcare al bateriei, până când viteza scade la aproximativ 7 km/h.

Frânarea regenerativă are loc atunci când șoferul apasă pedala de frână, motorul electric asigură un efort suplimentar de frânare și poate recupera surplusul de energie pe care îl transferă către baterie.

În modul complet electric, Jogger Hybrid 140 poate rula de la 0 la 65 – 70 km/h și, punctual, (în funcție de nivelul de încărcare al bateriei și de legislația locală) chiar la viteze mari, până la 160 km/h.

Cea mai nouă versiune Dacia Jogger, Hybrid 140, este o premieră în gama mărcii românești deținută de grupul Renault și, grație spațiului mare oferit celor până la șapte pasageri și bagajelor acestora, precum și emisiilor reduse de CO2, a puterii de 140 CP, deplasării electrice și, desigur, taxelor și impozitelor mai mici aferente mașinilor de acest tip, poate reprezenta o opțiune interesantă pentru clienții care își doresc un vehicul de familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Dacia Jogger Hybrid, #teste, #Dacia electrica, #masini Dacia , #hybrid