Productia masinilor Dacia, la Mioveni, repornita in totalitate in luna mai

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 13:34
5194 citiri
Productia masinilor Dacia, la Mioveni, repornita in totalitate in luna mai

Productia de masini in uzinele Dacia de la Mioveni va fi reluata la inceputul lunii mai. Dupa Paste, se reia activitatea in Uzina Mecanica si Sasiuri.

Joi, sindicalistii din uzinele Dacia de la Mioveni si reprezentantii patronatului au semnat un acord privind reluarea activitatii in fabrica.

Potrivit reprezentantilor angajatilor, oamenii se pot intoarce la munca doar in conditii de siguranta, asa ca s-a stabilit ca intreaga activitate de productie de masini sa fie reluata incepand cu data de 4 mai.

"Noi am analizat ce se intampla in Romania. Am vazut cam cum se prevede problema pandemiei si am dat ragaz angajatorului nostru, Dacia, sa faca toate conditiile pentru a relua in conditii de securitate activitatea pentru toti salariatii", a declarat Nicolae Pavelescu, lider sindicatul Dacia.

Potrivit reprezentantilor sindicatului din fabrica Dacia, a doua zi dupa Paste, 250 de oameni din cei peste 4.000 de salariati din Uzina Mecanica si Sasiuri vor incepe productia de motoare si cutii de viteza.

Tot atunci, alti 190 de oameni vor incepe sa lucreze in departamentul "presaj", unde se produce o parte din piesele folosite la fabricarea autoturismelor.

Pavelescu spune ca cei 440 de angajati care vor incepe lucrul mai devreme vor veni la serviciu pe baza de voluntariat, iar angajatii din categoria de risc, predispusi imbolnavirii cu COVID-19, vor sta acasa.

"Fabricatia de automobile se reia in data de 4 mai. In schimb, la uzina de mecanica, a doua zi dupa Paste, vor incepe lucrul 250 de oameni, intr-o singura echipa. In zona de vehicule, va lucra presajul cu 190 de oameni, in doua echipe. Lucrul se face pe baza de voluntariat si vom avea in vedere ca oamenii care sunt expusi, adica, cei cu boli cronice, boli profesionale, sa fie evitati, chiar daca vor dori sa lucreze voluntar", a spus liderul de sindicatul Dacia.

Potrivit unor surse din cadrul uzinelor Dacia, pana la reluarea integrala a activitatii, angajatii Dacia vor sta acasa in conditiile negociate in contractul colectiv de munca.

In fabrica Dacia lucreaza peste 13.000 de oameni, iar activitatea a fost oprita in luna martie.

Citeste mai multe despre Ministrul Economiei: Industria auto din Romania va produce echipamente medicale. Cand isi va relua Dacia productia.

La randul sau, conducerea Dacia a transmis un comunicat de presa in care arata ca, in acord cu partenerii sociali si din respect pentru protejarea si siguranta angajatilor, toate masurile sanitare de protectie in vigoare, in Romania, au fost implementate pentru a relua progresiv activitatea de fabricatie derulata pe platforma industriala Dacia de la Mioveni.

Astfel, incepand cu data de 21 aprilie, activitatile de productie ale celor doua uzine vor fi reluate pe baza de voluntariat:

- Uzina Mecanica si Sasiuri este pregatita sa redemareze activitatea in echipa redusa de lucru

- Uzina Vehicule va relua productia in departamentul Presaj, in 2 schimburi

Din data de 4 mai, vor reincepe activitatile ambelor uzine, mai transmite conducerea Dacia.

Pe tot parcursul perioadei in care activitatea de productie a fost intrerupta au fost definite si aplicate masuri pentru a proteja angajatii in perspectiva revenirii acestora la lucru. Aceste masuri care tin de igienizare si securitate vor fi aplicate in mod riguros.

Angajatii vor fi informati despre necesitatea respectarii masurilor luate pentru protejarea sanatatii lor si a colegilor.

Inca de la debutul crizei pandemice, generata de noul virus COVID -19, Groupe Renault Romania s-a asigurat sa ia masuri adaptate de protectie pentru ansamblul angajatilor din toate sediile unde isi desfasoara activitatea.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: MEDIAFAX