Dacia Duster 4x2, pusa in dificultate la testele de stabilitate (Video)

Vineri, 06 August 2010, ora 10:06
3784 citiri
Dacia Duster 4x2, pusa in dificultate la testele de stabilitate (Video)

Un test realizat in Olanda arata ca versiunile 4x2 fara ESP ale lui Dacia Duster au un risc crescut de rasturnare la manevrele de urgenta.

Revista olandeza Autokampioen si ANWB, echivalentul ACR-ului, au testat comportamentul lui Dacia Duster in cazul unor manevre limita. Acestia au examinat atat comportamentul versiunilor 4x4 cu ESP, cat si comportamentul versiunilor cu tractiune fata si fara ESP.

Testul acestora a fost realizat la o viteza de 65 km/h si viza o serie de viraje in spatiul determinat de un sir lung de jaloane, intreg procesul fiind realizat intr-un mod similar cu testul elanului.

Conform olandezilor, problema apare in momentul in care rotile de la interiorul virajului pierd contactul cu suprafata de rulare, lucru care poate duce la un accident sau chiar o rasturnare in unele situatii. Pana sa ajunga in acel punct, soferul poate pierde cu usurinta controlul vehiculului daca nu este suficient de experimentat. Versiunea 4x4 a lui Duster nu manifesta aceeasi problema, sistemul ESP si suspensia spate de tip Multilink eliminand din fasa potentialele probleme.

Rezultate diferite cu oficialii Renault de fata

Olandezii au repetat ulterior testul cu versiunea 2x4 a lui Duster in prezenta oficialilor Renault, efectele nefiind atat de evidente. "Lipsa de stabilitate a fost mai putin evidenta decat in cazul incercarii noastre anterioare. Opinia noastra este ca temperatura asfaltului a facut diferenta", s-au scuzat olandezii.

Reactia Dacia

Contactati de Automarket, oficialii Dacia sustin ca testele realizate de olandezi nu se inscriu in linia celor agreate de constructorii auto, fiind deosebit de dure si depasind cu mult situatiile reale pe care un sofer le poate intalni pe sosea. Va prezentam mai jos reactia oficiala a constructorului de la Mioveni in legatura cu acest subiect.

"Dacia DUSTER a fost conceput pentru a avea un comportament rutier perfect sigur si sanatos, indiferent ca este sau nu echipat cu sistemul ESP. Specialistii Renault au fost pe pistele de teste ale Autokampioen. In prezenta echipelor de la Autokampioen, pilotii nostri au trecut testul precizat de publicatie, respectand cu totul protocolul Autokampioen.

Dacia Duster a reusit sa treaca peste acest test; totusi, asemenea majoritatii SUV-urilor concurente, ar putea, eventual, sa atinga unele dintre marcajele testului, dar in niciun caz sa prezinte vreun risc de rasturnare, cum sugereaza publicatia.

Dacia DUSTER (atat versiunea 4x2 cat si 4x4) trece cu succes peste diferitele teste standard de evitare (a marcajelor) la care a fost supus (Glenning, fish-hook NHTSA (USA), ISO, VDA ) si care corespund unor situatii reale de condus. Conditiile testului de evitare propus de Autokampioen sunt deosebit de severe si nu corespund testelor standard agreate de majoritatea constructorilor".

Urmariti mai jos testul efectual in Olanda:

Continuarea pe Automarket.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Dacia Duster 4X2, #teste stabilitate Dacia , #Duster
Comentarii