Financial Times: Dacia conduce invazia masinilor ieftine in Europa

Vineri, 23 August 2013, ora 12:38
3529 citiri
Financial Times: Dacia conduce invazia masinilor ieftine in Europa
Foto: automarket

Faptul ca masina cu cea mai rapida crestere a vanzarilor este o marca romaneasca spune multe despre strategiile de produs ale constructorilor auto globali pe pietele dezvoltate aflate la un nivel foarte scazut, sustine Financial Times.

Dacia, detinuta de Renault, sfideaza cea mai puternica scadere a vanzarilor de pe piata europenea din ultimii 20 de ani, preluand clientii rivalilor mai bine-cunoscuti, in timp ce realizeaza o marja de profit similara contructorilor de automobile premium.

Premiera: Dacia Duster, in topul vanzarilor Renault

Nu este rau pentru un brand care nu a fost niciodata menit sa intre pe pietele dezvoltate. Succesul masinii este asigurat de combinatia de inginerie low-cost, specificatiile simple concepute pentru pietele est-europene si diminuarea bugetelor cumparatorilor din Europa de Vest, mai spun jurnalistii de la FT.

Masinile ieftine au in prezent o pondere de 18% din vanzarile de pe piata europeana, potrivit firmei de cercetare AlixPartners, in crestere de la 13% in 2002, inghitind din vanzarile producatorilor care au avut prin traditie cele mai mari vanzari: Ford, Renault si Peugeot.

Motivul pentru care Dacia si alte modele construite pe pietele emergente este simplu: pretul. Astfel, culorile pentru exterior sunt limitate la doar cinci nuante, sunt utilizate panouri de usi identice pentru mai multe modele Dacia, iar parbrizul este construit intr-un unghi mai abrupt pentru a reduce costurile de productie si instalare.

Un Duster costa 9.000 de lire sterline in Marea Britanie, cu aproape 4.000 de lire mai putin decat oferta rivalilor.

"Este cel mai bun exemplu de masina dezvoltata pentru pietele emergente care a fost introdusa pe pietele dezvoltate si a fost un real succes", a spus profesorul Jan-Benedict Steenkamp, autorul unui studiu al brandurilor emergente care concureaza la nivel mondial, Brand Breakout.

Datorita marcii Dacia, grupul Renault inregistreaza cele mai puternice vanzari in Europa de Vest. Marca romaneasca a avut o pondere de 24% din vanzarile grupului in Europa in prima jumatate a anului.

Desi Renault nu dezvaluie detalii financiare legate de Dacia, analistii de la Morgan Stanley Research au calculat ca in 2012 a inregistrat o marja de profit de 9%, comparativ cu o marja negativa de 2% pentru brandul Renault.

Renault a initiat un trend. Ford va aduce anul viitor in Europa modelul EcoSport, un SUV conceput in Brazilia si construit in India, Hyundai are odelul i10, produs initial pentru piata din India, iar Nissan Pixo este o versiune europeana a celui mai bine vandut model de masina mica din India cu o sigla diferita.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii