Test-drive: Cu Dacia Duster printre dunele marocane (Galerie foto)

Vineri, 07 Mai 2010, ora 11:41
5416 citiri
Test-drive: Cu Dacia Duster printre dunele marocane (Galerie foto)

Mult asteptatul model Duster este un automobil complet si matur, care ne-a surprins cu excelentele sale abilitati pe drumurile dificile de macadam, dar si in off-road.

De asta m-am convins in indepartatul Maroc, acolo unde cei de la Dacia au organizat recent primul test international de presa cu Duster, primul SUV din istoria marcii autohtone, un model pe care multi dintre noi l-am asteptat cu sufletul la gura.

Maroc este a doua tara a celor de la Dacia, marturie stand nenumaratele modele Logan si Sandero produse la uzina de la Casablanca pe care le-am vazut pe sosele. Noul Duster a starnit in mod firesc curiozitatea marocanilor, insa succesul de care deja se bucura SUV-ul romanesc nu cunoaste limite in Europa, dovada numarul impresionant de comenzi primite pana acum.

In Franta, spre exemplu, numarul comenzilor pentru Dacia Duster primite in luna aprilie a fost de peste 10.000 de unitati. Firesc, am spune noi, pentru ca vorbim despre o masina care se adreseaza marii majoritati, nu acelei categorii de oameni care isi doresc un model care sa bata inspre segmentul SUV-urilor de lux.

Pentru inceput, gazdele noastre ne-au pus la dispozitie versiunea 4x2 echipata cu motorul diesel de 1.5 litri dCi si 85 de cai-putere. Puterea de varf este oferita la 3.750 de rotatii pe minut, in timp ce cuplul de 200 de Nm incepe sa se faca resimtit de la 1.900 "ture". Acest moment maxim se dovedeste a fi suficient pentru efectuarea unei depasiri, dar si pentru a-i oferi lui Duster un comportament dinamic.

In cartea tehnica, Duster 1.5 dCi/85 CP promite un consum de doar 5,7 litri/100 km in regim urban, in timp ce in afara orasului ratia celor 85 de cai anuntata de Dacia este de numai 4,9 litri la "suta".

In timpul testului din Maroc, Duster-ul nostru a papat 6,3 litri/100 km in conditiile in care a fost supus unui traseu dificil, cu portiuni de asfalt si drum accidentat, iar aerul conditionat a functionat in permanenta. Duster nu se poate lauda ca este unul dintre liderii segmentului din care face parte in materie de performante, modelul romanesc multumindu-se cu o acceleratie de la 0-100 km/h in 13,9 secunde si cu o viteza de top de 154 km/h. Propulsorului diesel ii este asociata o cutie de viteze manuala cu cinci rapoarte precisa, care are meritul de a exploata foarte bine resursele motorului la turatii joase.

Dupa vreo 100 km parcursi pe asfaltul plin de gropi al soselelor marocane, a urmat adevaratul test pentru Duster. Pentru asta, oficialii Dacia ne-au pus la dispozitie modele echipate cu dieselul de 1,5 litri si 110 cai-putere si sistemul de tractiune integrala imprumutat de la Nissan. In off-road, Duster a parut in mediul sau, fiind pentru toata lumea o surpriza extrem de placuta.

Pe teren accidentat, Duster se comporta mai bine decat Renault Koleos si Nissan Qashqai datorita faptului ca este mai usor cu vreo 500 kg decat rivalii sai, cantarind doar 1.160 kg (Duster 4x2) si 1.250 kg (Duster 4x4).

In plus, modelul de la Mioveni are unghiuri de atac si degajare mult mai generoase, de 30 si, respectiv, 36 de grade, in timp ce garda la sol este de 205 mm pentru versiunile 4x2 si de 210 mm pentru modelele cu tractiune integrala.

Variantele Duster 4x4 cu motor diesel sunt echipate cu o cutie de viteze cu sase rapoarte, fabricata la Pitesti. Primul raport al acestei cutii este foarte scurt pentru a permite parcurgerea traseelor off-road mai dificile unde se impune o viteza de inaintare foarte mica.

Sistemul 4x4 are un cuplor electromagnetic imprumutat de la modelul Nissan Murano, iar butonul de comanda este amplasat pe consola centrala. Exista trei moduri: 2WD, Auto si 4WD Lock. In primul, cuplul este trasmis doar rotiilor fata, in modul Auto este adaptata transmisia in functie de suprafata de rulare, iar in cea de-a treia setare se cupleaza tractiunea 4x4.

Cei de la Dacia nu au schimbat mare lucru la interiorul lui Duster. Acelasi habitaclu simplu, banal si auster, cu plastice tari si unele probleme de ergonomie, dar inveselit pe alocuri de noul afisaj al instrumentarului de bord.

Butoanele pentru geamurile electrice sunt amplasate nefericit pe consola centrala, cele pentru sistemul de aer conditionat sunt pozitionate la fel de jos, claxonul este amplasat tot in capatul manetei pentru faruri si semnalizare in loc sa fie pozitionat pe volan ca la orice masina moderna.

In schimb, au aparut comenzile pe volan sau mai bine spus sub volan, asta pentru ca sunt montate pe coloana de directie, in genul celor de pe modelele Renault.

Din punct de vedere optic, SUV-ul romanesc are un aspect robust conferit de dimensiunile mari si de bosajele rotilor evazate, si in plus vine cu o gama larga de culori ale caroseriei.

Dimensiunile lui Duster sunt generoase, masina avand 4,31 metri lungime si 1,82 metri latime, ceea ce se traduce printr-un spatiu decent pentru cei cinci ocupanti ai masinii. Chiar si cei de pe bancheta dispun de un spatiu generos la nivelul capului si al picioarelor. Portbagajul nu este la fel de incapator ca la Logan, insa are una dintre cele mai mari valori din segment, 475 de litri.

Pentru cei mai exigenti, modelul 4x4 poate fi comandat impreuna cu un pachet "Look", care contine jante din aluminiu de 16 inch, geamuri fumurii, bare pentru acoperis, oglinzi retrovizoare, scuturi de protectie fata si spate si praguri laterale cu protectie.

Preturile pe piata romaneasca pornesc de la 10.500 euro pentru Dacia Duster 4x2 Base 1.6 16v 105 CP si de la 12.300 euro pentru versiunea cu tractiune integrala echipata cu acelai motor pe benzina. Fanii dieselului isi vor putea achizitiona versiunea 1.5 dCi de 85 de cai cu numai 12.900 de euro.

Constructorul de la Mioveni ofera 3 ani garantie sau 100.000 km. Dacia Duster se va fabrica la Mioveni, dar si in Rusia, Brazilia, Columbia si India.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#test drive Dacia Duster, #Dacia Duster Maroc, #test drive Maroc , #Duster