Dacia Logan si Nokia au salvat exporturile Romaniei

Luni, 31 Mai 2010, ora 07:52
3806 citiri
Dacia Logan si Nokia au salvat exporturile Romaniei
Foto: Arhiva

La fiecare euro exportat, Romania a importat anul trecut marfuri de 1,33, deci a avut un deficit comercial de 33 eurocenti. In schimb, in 2008, la fiecare euro exportat au fost importate marfuri de 1,69 euro, deficitul comercial fiind de 69 eurocenti. In martie 2010, conform estimarilor INS, exporturile au insumat 2,98 miliarde euro, iar importurile 3,84 miliarde de euro.

Fata de martie 2009, exporturile au crescut cu 15,1%, iar importurile au crescut cu 17,8%. Dacia a fost una dintre companiile care au "salvat" exporturile romanesti.

"La finele anului trecut topul firmelor exportatoare avea Dacia pe primul loc, urmata de Nokia, apoi Rompetrol, Petrom, Sidex. Firmele din domeniul electronic si santierele navale se clasau pe urmatoarele locuri", a declarat pentru Gandul Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

"Este adevarat ca exporturile Dacia, indeosebi in Germania, dar si in celelalte state europene care au derulat programe de innoire a parcului auto, au cunoscut in anul 2009 cresteri semnificative, insa cifrele arata ca marca Dacia este aleasa in continuare in Europa. Lansarea Duster a fost bine primita la principalele saloane internationale de profil si putem spune ca exporturile Dacia vor avea o cota importanta si in 2010", crede Dimitriu.

La cresterea exporturilor au mai contribuit si santierele navale. Anul trecut constructorii de nave din Romania au derulat mai ales contracte incheiate inainte de izbucnirea crizei. Situatia este valabila si in 2010, insa, pe fondul dificultatilor legate de finantarea unor astfel de proiecte, este foarte probabil ca pe acest segment sa se inregistreze o scadere, in special in a doua parte a anului, dar si in 2011.

Romanii au importat carne de porc, cat jumatate din transa a cincea de la FMI

Importurile de medicamente, telefoane mobile si uleiuri brute din petrol au contribuit anul trecut la dezechilibrarea puternica a balantei comerciale a Romaniei, iar specialistii sustin ca este posibil ca situatia sa persiste si in acest inceput de an.

In documentele Institutului National de Statistica (INS), aceste tipuri de produse ocupa primele locuri in topul importurilor, din punct de vedere valoric.

Statisticile mai evidentiaza puternica dependenta a tarii noastre de importurile de produse alimentare.

Romania a achizitionat anul trecut 228,45 milioane tone de carne de porc, in valoare de 385 milioane de euro, adica aproape jumatate din valoarea transei a cincea de la FMI pe care urmeaza sa primim in iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#importuri exporturi Romania, #top export Romania, #top import Romania , #Logan
Comentarii
Poza Avantul_Propasirea
Avantul_Propasirea
rank 2
In timp ce Marea Britanie a vandut Romaniei prin BAE Systems doua epave (fregatele Coventry si London rebotezate "Regele Ferdinand" si "Regina Maria"), cel mai nou vas al marinei britanice SD VICTORIA a fost construit de scotieni la Galati