SRI a cumparat peste 1.500 de masini de la Ager Leasing

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 16:22
4613 citiri
SRI a cumparat peste 1.500 de masini de la Ager Leasing

Serviciul Roman de Informatii a cumparat 1550 de masini Dacia Logan, in valoare de aproximativ 57 de milioane de lei, in anul 2006, de la Ager Leasing.

In 2006 s-au incheiat contracte intre SRI si Ager Leasing, firma care se afla in centrul scandalului Loganurilor de 70.000 de euro ale Politiei, informeaza o nota a SRI remisa la solicitarea NewsIn.

Au fost cumparate 1550 de masini Dacia Logan, in valoare de aproximativ 57 de milioane de lei noi. Ambele contracte au fost realizate prin leasing financiar cu optiune de cumparare, precizeaza SRI pentru NewsIn.

Primul contract a fost pentru cumpararea a 1400 de autoturisme Dacia Logan Ambition, cu o capacitate a motorului de 1,6 MPI, in valoare de 50.691.138, 19 lei cu TVA. Asta inseamna ca fiecare masina a costat aproximativ 36.000 de lei, respectiv peste 10.000 de euro.

Procedura de licitatie a acestui prim contract a inceput in mandatul fostului director al SRI, Radu Timofte. Procedura de licitatie a demarat pe 5 iulie 2006, cu aproximativ doua saptamani inainte ca Timofte sa-si dea demisia, pe 21 iulie 2006, in urma scandalului izbucnit dupa disparitia lui Omar Hayssam.

Licitatia a fost castigata de firma Ager Leasing, contractul fiind incheiat trei luni mai tarziu, pe 11 octombrie 2006, dupa o saptamana de la investirea in functia de director al SRI a lui George Cristian Maior.

Procedura de licitatie pentru cel de-al doilea contract a fost demarata pe 5 decembrie 2006. Contractul a prevazut cumpararea de catre Serviciul Roman de Informatii a 150 de autoturisme Dacia Logan Laureate MCV, in valoare de aproximativ 41.000 de lei pentru fiecare masina. Procedura de licitatie s-a finalizat in scurt timp, pe 21 decembrie 2006, castigatoare fiind desemnata aceeasi firma Ager Leasing, potrivit SRI.

Achizitionarea celor 1550 de Loganuri s-a realizat "in stricta conformitate cu nevoile de dotare si potrivit programului anual al achizitiilor".

George Maior, fost senator PSD era, inainte de 4 octombrie 2006, cand a venit la conducerea SRI, presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Securitate nationala. De asemenea, era membru al Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe.

Dupa ce a incheiat contracte cu Ager Leasing, SRI a verificat aceasta firma la cererea fostului sef al Politiei, Gheorghe Popa. Niciuna dintre cele patru institutii care au cercetat legalitatea acestui contract nu a sesizat vreo neregula, motiv pentru care s-a dat curs procedurii de achizitie pentru cele 2.136 de autospeciale, spunea atunci Popa.

Controversele referitoare la contractul IGPR cu Ager Leasing au inceput pe 14 octombrie, cand seful statului a explicat, dupa ce a suspendat sedinta CSAT, ca nu a putut accepta faptul ca ministerele au venit cu multe materiale de analiza care nu necesitau o hotarare CSAT, incercand o "descarcare de gestiune".

Seful statului a spus ca in CSAT s-au adus si foarte multe materiale care vizau programe militare de dotari, fapt care l-a facut sa priveasca "mai atent" la Ministerul Internelor, care a semnat, zilele trecute, 29 de contracte de achizitie pentru 2.136 de automobile.

Presedintele a spus ca a avut "oarecare surprize", observand ca, pentru masini Dacia Logan de 11.700 euro s-au contractat echipamente de 45.000 euro.

Intre timp, seful interimar al Politiei, Gheorghi Plai, a anuntat procedurile de suspendare a contractului cu Ager, iar ministrul Cristian David a afirmat ca nu crede ca societatea nu isi va primi banii din contract.

Ager Leasing, castigatorul contractului de 2.136 de masini pentru Politie, este o firma abonata la contracte pe bani publici inca din guvernarea PSD, societatea avand, insa, datorii la stat, iar, potrivit presei, actionarul majoritar Bogdan Savin ar fi apropiatul lui Nicolae Berechet.

Citeste si:
Sindicatul Europol: După doi ani, IPJ Timiş a achiziţionat servicii de spălătorie. Doar 5 din 41 de IPJ-uri au unde să spele mașinile
Sindicatul Europol: După doi ani, IPJ Timiş a achiziţionat servicii de spălătorie. Doar 5 din 41 de IPJ-uri au unde să spele mașinile
Reprezentanţii Sindicatului Europol afirmă că, după doi ani de demersuri, IPJ Timiş a achiziţionat servicii de spălătorie pentru autospecialele de Poliţie. "Normalitatea în unităţile...
Ford cheamă urgent 350.000 de mașini în service: ”Nu se știe ce provoacă incendiile la motor, chiar și când este oprit”
Ford cheamă urgent 350.000 de mașini în service: ”Nu se știe ce provoacă incendiile la motor, chiar și când este oprit”
Ford le cere proprietarilor a 350.000 de vehicule din SUA să le ducă la dealeri pentru reparaţii, în cadrul a trei campanii de rechemări, iar dintre acestea aproximativ 39.000 trebuie parcate...