Ziare.com

15 ani de la privatizarea Dacia - Ce a facut Renault in Romania

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 15:55

   

15 ani de la privatizarea Dacia - Ce a facut Renault in Romania
Miercuri, 2 iulie, se implinesc 15 ani de la momentul in care grupul francez Renault a preluat producatorul auto roman Dacia.

La momentul privatizarii, Dacia se confrunta cu probleme severe: un aparat industrial uzat, o gama de produse invechita, absenta culturii clientului, structura financiara fragila, capacitate de inovare limitata si o retea de furnizori depasita.

Jurnalistii britanici, pe urmele succesului Dacia - AutoExpress: Care e secretul sau? (Galerie foto)

Gabriela Stoica, in prezent operator la Uzina Vehicule, departamentul Vopsitorie, lucreaza la Dacia din 1990 si isi aminteste ca "era o bucurie peste tot", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Stiam ca Renault producea masini de calitate si ar fi fost o realizare pentru Dacia. Aveam cu totii asteptari. Ne gandeam cum ni se vor schimba conditiile de munca, cum vom fi implicati in noi proiecte. Ne asteptam sa ne creasca salariile, sa se schimbe politica de resurse umane. Simteam, cumva, ca toate schimbarile din fabricatie vizau o performanta durabila. Dupa 15 ani, Vopsitoria arata radical diferit. Inainte sa vina Renault, caroseriile vehicul soseau pe lanturi, astazi vin pe sanii", a adaugat aceasta.

Elenei Constantin, operator masini unelte la Uzina Mecanica si Sasiuri, i-a ramas in memorie strungul vechi, care imediat a fost inlocuit cu tehnologie noua.

"Cu utilajele de atunci nu aveam nici randament nici calitate. Astazi, una dintre prioritati este calitatea masinilor. Avem salarii bine platite, conditiile de munca s-au schimbat, managementul este profesionist".

In acesti ani, atelierele de turnatorie aluminiu si uzinare a pieselor pentru motoare si cutii de viteze din cadrul Uzinei Mecanica si Sasiuri au fost complet modernizate.

Gheorghe Nita este unul dintre cei mai longevivi angajati ai Dacia. Lucreaza aici din 1980, iar povestile sale pot fi adunate intr-o carte.

"Erau multe scenarii in randul angajatilor, cea mai frecventa intrebare era: ce model vor scoate? Personal, ma gandeam cum ne vom organiza, care vor fi conditiile de munca. Inca de atunci, securitatea la locul de munca devenise o prioritate. Calitatea si protectia mediului ne-au fost impuse imediat", a spus acesta.

Dan Titica, inginer in cadrul directiei Inginerie la acea vreme si astazi, la Renault Technologie Roumanie, isi aminteste cum privatizarea aceasta s-a mulat perfect acelor vremuri tulburi.

"Aveam primul semn de moarte clinica, productia noastra nu se mai vindea, criza ne atinsese. Vechiul model Dacia, prin constitutia lui, nu mai corespundea noilor regulamente. Modul nostru de functionare, de management, era perimat. Vestea a generat entuziasm, insa aveam si multe temeri, urma o reforma", si-a amintit angajatul Dacia.

Impactul asupra comunitatii locale

Cei mai multi dintre angajatii uzinei Dacia locuiesc in Mioveni (judetul Arges)

"Orasul a evoluat odata cu Dacia. Aproximativ 6.000 dintre cei 34.000 de locuitori lucreaza la uzina", a spus primarul Ioan Georgescu.

Realizarile Renault in Romania, pornind cu Dacia, au angajat in mod natural, eforturi semnificative pentru imbunatatirea vietii comunitatii argesene.

"Imi amintesc ca, in 1999, unii erau suparati, ca semn al neincrederii in sistemul privat, altii isi vedeau viitorul. Orasul parca a explodat. A crescut turismul. Argesenii sunt foarte atenti la protejarea mediului inconjurator, iar acest lucru il datoram Renault. Avem multe actiuni in comun pe teme de mediu. Dacia este astazi motorul stabilitatii si dezvoltarii orasului Mioveni", a adaugat primarul orasului Mioveni.

Activitatea Renault in Romania, dupa 15 ani

In prezent, Renault are in Romania mai multe divizii:

- Design: Renault Design Central Europe (Bucuresti)
- Inginerie: Renault Technologie Roumanie (inclusiv Centrul Tehnic Titu)
- Fabricatie: Uzinele Dacia Mioveni, Directia Logistica (inclusiv International -Logistic Center) Matrite Dacia (Pitesti)
- Comercializare si finantare, servicii post-vanzare: Renault Commercial Roumanie (inclusiv Centrul de Piese de Schimb de la Oarja), RCI

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3290 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

concluzia?

romanii nu au spirit de antreprenori.ma intreb ce cauta romania in capitalism. sigurul spirit dovedit de la revolutzie incoace a fost hotzia.

 

Romania a avut un capitalism

"bunicel" pana la sosirea comunismului. Ce facem noi astazi, ne-au trasat rusnacii. Ei au facut, si fac si astazi experimente pe pielea noastra. Absolut totul, social, economic, politic este de sorginte ruseasca!
de asta suntem aici...

bani!

ce altceva credeati ca au venit sa faca ???

 

evident a castigat in romania

dar si romania a castigat. este un bun exemplu de win-win.
daca nu ar fi fost, am fi avut inca 6000 de oameni (care castiga binisor acum), probabil someri si aproape 1/4 din pib mai putin.
daca nu vor avea grija sa-i pastreze, "mana de lucru ieftina" se gaseste si in alta parte. renault are fabrici si in alte tari.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor