Ziare.com

Francezii ameninta cu mutarea uzinei Dacia in Maroc

Joi, 03 Martie 2011, ora 20:12

   

Francezii ameninta cu mutarea uzinei Dacia in Maroc
De fiecare data cand la Mioveni se negociaza salariile, patronatul francez al uzinei Dacia le arata muncitorilor pisica marocana. Amenintarea pare, insa, mai greu de pus in practica decat pare, la prima vedere.

Zilele acestea, la uzina Dacia de la Mioveni, Arges, au loc negocieri salariale intre patronat si sindicatele de pe platforma. Ca de fiecare data cand se ajunge in impas, patronatul recurge la amenintarea cu mutarea uzinei. Anii trecuti s-a vorbit despre mutarea Daciei in Rusia.

Acum, patronatul francez a adus in discutie o posibila mutare a capacitatilor de productie in Maroc, daca liderii de sindicat de la Dacia nu-si reduc pretentiile salariale.

"Francezii ne sunt cei mai buni prieteni, pana in clipa in care le cerem bani", spunea un lider sindical de la Dacia.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Argumentul forte al sindicalistilor, greu de combatut, altminteri, este ca in plina recesiune economica globala, Dacia a fost, gratie vanzarilor sale record, "perla coroanei grupului Renault".

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a participat la cateva runde de discutii patronat-sindicate.

"Productia in Maroc are importante dezavantaje. Sunt atat de multe fabrici si puncte de lucru la Mioveni, incat nu cred ca o asemenea infrastructura poate fi parasita. De aceea, (conducerea Daciei - n.r.) nici nu au transmis mesajul ca doresc sa plece, ci doar s-a precizat ca in Maroc costurile de productie sunt mai mici".

Cu toate acestea, remarca a fost facuta chiar in mijlocul negocierilor salariale, spun sindicalistii, intr-un moment in care cu greu ar fi putut ramane fara ecou.

Gabriel Lixandru, redactor-sef al ziarului local "Argesul", un bun cunoscator a ceea ce se petrece la Dacia, nu crede nici el ca francezii si-ar putea pune in aplicare amenintarea de a muta uzina din Romania.

"In contextul actual, dat de tulburarile majore din Tunisia si Algeria, ambele tari vecine cu Marocul, ar fi extrem de riscanta mutarea Daciei acolo", a spus Lixandru.

Conducerea uzinei Dacia nu a dorit sa ofere detalii despre negocierile cu sindicatele.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6742 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in momentul cind s-a facut vinzarea fabricii de catre statul Roman,

trebuiau incluse in contract niste clauze ! Productia sa se faca obligatoriu in Romania.De fapt trebuie sa stii cum sa vinzi!

 

Esplicati-le francezilor

ca in 2006, o oarecare camera la hotel in Paris costa 35 EUR
iar in 2010 era 50 EUR

Asta nu pentru ca au imbunatatit serviciile sau ca au mutat hotelul in centru, ci pentru ca a scazut valoarea EURO! Cu toate preturile s-a intamplat asa, inclusiv la mancare, etc.

Singurele care au ramas batute-n cuie sunt salariile la negru oferite esticilor in FR.

Si bineinteles, cele platite de ei in est!

Cinstit ar fi fost sa creasca si valoarea in EURO a salariului!

 

Marocul nu se invecineaza

cu Tunisia...
In rest stati linistiti, ca nu muta nimic...
Dar sa faca , ***, statul autostrazile astea mai repede odata...

 

Daca acum se procedeaza asa.....

...dar cind Bok le va face cadou francezilor si tuturor stapinilor de sclavi romani "noul cod al muncii"??
Cel mai bun exemplu il avem aici....daca aveau codul nou pe masa....se negocia cu fiecare in parte si problema se punea asa: daca NU pleci....altul la rind!

 

Eliminati taxa de prima inmatriculare

ca se duc ei singuri,ca vad ca atita timp cit au fost sustinuti de stat prin taxa de prima inmatriculare au avut vinzari record iar acum cind trebuie sa ofere si ei ceva se trag pe fund. Ar trebui sa le fie rusine

 

suntem vanduti sclavi strainilor de guvernanti,

francezii au venit in Romania conditionat sa nu creasca salariul minim pe economie,

 

Te-ai simti mai bine daca ai fi sclavul lui Patriciu?

.

nu cred ca acesta este un argument !

adica sa nu indraznim a avea pretentii, mie cam asa imi pare raspunsul dumneavoastra.Nu cred ca exista numai varianta patriciu.

@bulineli

Bineinteles ca sint si alte variante, in comentariul meu m-am limitat la chestiunea sclaviei.

pai daca nu aveti sange....

lasati-i sa plece si sa fabrice renault "morocan", sa vedem cui le vind. sper ca n-ati vandut si brandul "dacia"!? ar fi prea de tot

 

in Maroc poate ca

ar castiga cu forta de munca mai ieftina dar ar pierde cu taxele vamale la vanzarile in UE , care e principala piata de desfacere pentru uzina din Mioveni , Maroc nefiind acum sau cu sanse sa devina vreodata membra a UE

nu ala zicea ca o duce inapoi in Franza...

la marocanii clandestini(sunt cu sutele de mii).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor