Constantin Stroe, o viata inchinata Daciei

Luni, 26 Martie 2012, ora 18:15
5547 citiri
Constantin Stroe, o viata inchinata Daciei
Foto: Arhiva

Daca cineva intra pe poarta uzinei Dacia Renault din Pitesti si intreaba cine este cel mai vechi om de acolo, probabil ca primul nume care apare este cel al lui Constantin Stroe.

Zeci de ani in slujba unuia dintre cele mai cunoscute branduri romanesti nu l-au transformat pe inginerul nascut la 24 martie 1942 intr-un personaj prea important pentru a da mana, oricand, cu muncitorii de la linia de asamblare.

Povestea lui Constantin Stroe incepe in 1968 cand, proaspat iesit de pe bancile Universitatii Politehnice din Bucuresti, s-a angajat ca inginer la Uzina de Automobile Pitesti.

In decursul celor peste 30 de ani de activitate, Constantin Stroe a avansat treptat in cadrul companiei, ocupand succesiv functiile de sef de atelier, inginer sef si director tehnic.

In noiembrie 1987, la doua saptamani de la "Revolta de la Brasov", a fost dat afara de la Dacia deoarece a refuzat sa preia conducerea fabricii de autocamioane, in ciuda faptului ca propunerea a facuta de primul-ministrul Constantin Dascalescu la initiativa lui Nicolae Ceausescu.

"L-am refuzat pe Dascalescu de cinci ori in ziua aia. M-a tinut de dimineata de la opt pana la doua, ma mai introducea in birou zece minute, eu spuneam nu, iar ma dadea afara, iar ma chema. Nu ma lasa sa plec", povesteste Stroe, in cadrul unui interviu acordat Gandul.

A lucrat apoi o perioada la turnatoria din Slatina, apoi la Intreprinderea de Piese si Subansamble Auto din Scornicesti si la Oltcit Craiova. In 1988, a fost numit director la Intreprinderea de Autoturisme Timisoara. Acolo a creat si lansat Dacia Lastun, unul dintre simbolurile perioadei comuniste.

In 1990, s-a intors la Pitesti, in functia de director general al uzinelor Dacia, functie pe care si-a pastrat-o si dupa privatizarea societatii. A devenit vice-presedinte al Consiliului de Administratie in 2002.

Constantin Stroe nu a facut bucati uzina, ca s-o vinda rudelor. In timpul cat a fost la conducerea societatii, s-a investit intr-o linie noua de productie, s-a lansat un model nou (de conceptie 100% romaneasca), productia si exporturile au crescut, depasind nivelurile - record din perioada comunista (caz rar in industria romaneasca).

In vremea lui Constantin Stroe numarul de angajati a ramas relativ stabil si nu au existat neintelegeri cu sindicatele care sa duca la opriri ale productiei.

In martie '90, proaspatul nou director al Dacia a inceput sa scrie scrisori marilor companii producatoare de automobile si a inceput campania de convingere a lui Renault sa revina in Romania. Dupa un prim refuz, s-a adresat Audi, Peugeot, Fiat, Chrysler, GM, Hyundai, Daewoo.

Cei mai multi si-au trimis delegatii, dar au dat inapoi din cauza realitatilor dure pe care fabrica pitesteana le avea: 31.000 de salariati intr-o uzina care fabrica doar 450 de masini pe zi.

Intr-un final, prin 1997, Manuel Gomez, directorul de operatiuni internationale al grupului Renault, a venit in Romania. Francezii au dat unda verde inceperii studiului de prefezabilitate in Romania, care a durat pana in vara lui 1998.

Constantin Stroe a ramas presedinte al Dacia inca trei ani dupa preluarea de catre Renault, dupa care a devenit vicepresedinte al Dacia si mai apoi al centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie.

O legenda a industriei romanesti de automobile, Constantin Stroe a participat la realizarea primului autoturism Dacia, in 1968. Tot el a "asistat" nasterea modelelor Dacia Nova, Super Nova si, mai recent, Dacia Logan.

In 2004, a fost decorat de statul francez cu distinctia Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare.

Sambata, Constantin Stroe a implinit 70 de ani. O viata remarcabila inchinata unui produs devenit simbol al Romaniei. La multi ani!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Constantin Stroe Dacia Pitesti, #biografie Constantin Stroe, #zi nastere Constantin Stroe , #Renault