Daca piata auto va cadea, ar putea fi preferata uzina din Maroc pentru
productia de masini Dacia, in locul celei de la Pitesti, avertizeaza Constantin Stroe, vicepresedinte in Consiliul de Administratie al Dacia.
Marocul are mai multe avantaje fata de Romania, printre acestea numarandu-se costul mai mic cu 18% al orei de munca, cheltuielile cu logistica sunt mai putine,
iar piata este mai usor de alimentat din Gibraltar, a mentionat Stroe la TVR Info.
"Uzina din Maroc e gata la cheie, incepe sa functioneze din 2012, aceasta situatie a creat un pic de teama in randul salariatilor de la Pitesti. Sper ca vor avea un plus de intelepciune sa priceapa ca in cazul in care piata auto cade, ar putea fi preferata uzina din Maroc pentru productia automobilelor Dacia", a afirmat Stroe.
El a precizat ca la Pitesti se poate intampla sa scada cererea de automobile si o parte din actuala activitate ar putea sa scada daca nu suntem atenti, referindu-se si la eventuale solicitari de majorari salariale din partea anagajatilor uzinei Dacia de la Pitesti.
Constantin Stroe a amintit in acest context de calitatile anagajatilor romani, referindu-se mai cu seama la usurinta adaptarii la cerintele noi, zona in care "romanii exceleaza".
Renault a investit un miliard de euro in uzina din Maroc, scopul declarat fiind acel de a crea cea mai competitiva uzina a grupului, in termen de costuri pentru client. Aici, Renault vrea sa construiasca masini la costuri mult mai reduse chiar decat cele
din uzinele din Turcia si Romania.
Dacia a inceput in Maroc productia in volume limitate pentru cele doua noi modele, un automobil de familie si unul utilitar, modele care vor fi construite exclusiv in tara africana si urmeaza a fi lansate in primavara lui 2012.
Capacitatea instalata la uzina din Tanger va ajunge la circa 170.000 unitati/an, dar nu de la inceput. Prognoza pentru primul an de productie este de circa 90.000 vehicule.